maanantai 7. marraskuuta 2016

Iltalehti: Rantalakeus: Sipilä kertoi "lukuisista tappouhkauksista"– haluaa Kempeleen ottavan silti pakolaisia

Iltalehti: Rantalakeus: Sipilä kertoi "lukuisista tappouhkauksista"– haluaa Kempeleen ottavan silti pakolaisia 7.11.2016
Rantalakeus: ”Olen saanut lukuisia tappouh­kauksia, mutta en muuta kantaani

- Olen saanut lukuisia tappouhkauksia ja myös perhettäni on uhattu. Siitä huolimatta kantani ei ole muuttunut. Kannatan sitä, että Kempele edes jollakin osuudella kantaa osuutensa, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi Rantalakeus-lehden mukaan Kempeleen kunnanvaltuuston kokouksessa maanantaina.

Lehden mukaan Sipilä äänesti valtuuston kokouksessa sen puolesta, että Kempele ottaa vastaan kymmenen alaikäisenä Suomeen tullutta pakolaislasta- tai nuorta.

Sipilä oli huomauttanut Rantalakeus-lehden mukaan kokouksessa, että jos Kempele kantaisi vastuunsa tasaisella jaolla, kunta ottaisi vastaan noin sata pakolaista.

Sipilä oli maininnut, että Suomeen saapui viime vuonna noin 32 500 turvapaikanhakijaa, joista noin kolmannes saanee turvapaikan.

Sipilä herätti viime syksynä huomiota lupauksellaan majoittaa Kempeleessä sijaitsevaan kotiinsa turvapaikanhakijoita.

Tammikuussa Sipilä ilmoitti, ettei hänen kotiaan voidakaan antaa turvapaikanhakijoiden käyttöön suuren julkisuuden vuoksi.

- Tuemme suuren lapsiperheen asumista muulla tavoin, kunnes viranomaiset arvioivat, että kotiimme on turvallista mennä, Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla tammikuussa.

________________________________


Rantalakeus: ”Olen saanut lukuisia tappouh­kauksia, mutta en muuta kantaani”

Kunta sopii ELY-keskuksen kanssa kymmenen alaikäisenä ilman huoltajaa Suomeen tulleen pako­lais­lapsen tai -nuoren vastaa­not­ta­mi­sesta. Asiasta päätti tänä aamuna koolla ollut valtuusto pitkän, polveilevan keskustelun, ryhmien tuumaustauon ja useiden äänestysten jälkeen.

Kymmenen pakolaisen vastaa­not­ta­minen kerta­luon­tei­sesti oli kunnan­hal­li­tuksen esitys. Aluksi valtuusto äänesti Tapio Juvanin (kesk.) ja Seppo Heikkilän (kesk.) vasta­e­si­tysten kesken.

Juvanin mielestä kunnan olisi pitänyt säilyttää nykyinen linjaus, jonka mukaan kunnalla ei ole vuosittaista pako­lais­kiin­tiötä, mutta kunta varautuu siihen, että mikäli Kempeleeseen muuttaa pako­lais­s­ta­tuksen omaavia ihmisiä, on se oikeutettu hakemaan syntyvistä kustan­nuk­sista korvauksia valtiolta.

Heikkilä puolestaan kannatti kerta­luon­teisen vastaa­not­to­määrän nostamista 20:een lapseen tai nuoreen.

Seppo Heikkilän esitys voitti äänin 21-19. Yksi valtuutettu oli poissa ja yksi äänesti tyhjää.

Toisessa äänestyksessä Heikkilän esitys oli kunnan­hal­li­tuksen esitystä vastaan. Siinä kunnan­hal­li­tuksen esitys voitti äänin 30-11 yhden valtuutetun ollessa poissa.

Kokouksessa mukana ollut valtuutettu, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) mietti aluksi, ettei käytä asiasta puheenvuoroa lainkaan.

– Keskustelu käy kuumana valtakunnan tasollakin. Olen saanut lukuisia tappouh­kauksia ja myös perhettäni on uhattu. Siitä huolimatta kantani ei ole muuttunut. Mutta hyväksyn myös kokouksessa kuullut muut mielipiteet. Tämä on omantunnon kysymys.

Sipilä kertoi Suomeen tulleen viime vuonna 32 500 turva­pai­kan­ha­kijaa. Heistä reilu kolmannes saanee turvapaikan. Pääministeri huomautti, että jos Kempele kantaisi vastuunsa tasaisella jaolla, olisi kyse noin sadan pakolaisen sijoit­ta­mi­sesta.

– Kannatan sitä, että Kempele edes jollain osuudella kantaa osuutensa.

Pääministeri äänesti lopullisessa äänestyksessä kymmenen pakolaisen vastaa­not­ta­misen puolesta.

Pakolaisasian tiimoilta myös muita Kempeleen valtuutettuja on uhkailtu. Kokouksessa toivottiin asian päätyvän poliisin selvi­tet­tä­väksi.