torstai 17. marraskuuta 2016

HS: Helsingin poliisi: Saido Mohamedin toimintaa aletaan tutkia törkeänä rahanpesuna

Helsingin Sanomat: Helsingin poliisi: Saido Mohamedin toimintaa aletaan tutkia törkeänä rahanpesuna 17.11.2016
MTV: Ihmisoikeusliitto Saido Mohamedin poliisitutkinnasta: Ei vaikuta työsuhteeseen
Iltalehti: Rahanpesusta epäillyn Mohamedin kommentti vuodelta 2011 joutui outoon valoon
Yle: Poliisi tutkii Saido Mohamedin toimintaa törkeänä rahanpesuna

HELSINGIN poliisi alkaa tutkia vihreiden varavaltuutetun Saido Mohamedin toimintaa törkeänä rahanpesuna.

Helsingin poliisin rikosylikomisarion Jari Illukan mukaan poliisi on saanut Saido Mohamedista yhteensä kolme tutkintapyyntöä sen jälkeen, kun Mohamed nousi otsikoihin tiistaina ilmoitettuaan, ettei hän aiokaan olla ehdokkaana kevään 2017 kuntavaaleissa.

SYYKSI vetäytymiseen Mohamed ilmoitti sisarensa viime viikolla saaman tuomion Helsingin käräjäoikeudessa. Sisaren ja yhden oikeuden todistajan mukaan rahat käytti Saido Mohamed.

Mohamedin sisko tuomittiin törkeästä petoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Helsingin käräjäoikeuden tuomion mukaan sisko on käyttänyt väärin Kansaneläkelaitoksen (Kela) tukia. Petoksella hankittu etu on 44 232 euroa.

Mohamedin sisko oli käräjäoikeuden tuomion mukaan hankkinut summan oikeudetta erehdyttämällä Kelan maksamaan lapsilisää ajalla 1.6.2003–30.11.2013 salaamalla muuttonsa lasten kanssa Britanniaan.

Saido Mohamed kertoi oikeudessa, että hänellä on ollut sisarensa [tuomitun] automaattikortti hallussaan. Hän kertoi myös nostaneensa rahaa sisarensa pankkitililtä, ja lähettäneensä ne tälle.

Oikeus katsoi todistetuksi, ettei tuomittu ole saanut rahoja ainakaan Saido Mohamedin kertomien välityspalvelujen kautta. Oikeus myös katsoi, ettei tuomitun ja todistajien kertomusten perusteella ”ole uskottavaa, että [tuomittu] olisi saanut rahoja muullakaan tavalla.”

HELSINGIN käräjäoikeuden aiemmin tänä vuonna antaman velkomustuomion mukaan Mohamedilla on lisäksi noin 11 000 euron maksamaton pankkilaina Santander-pankille.

Mohamedilla on käräjäoikeuden mukaan vuosilta 2013–2016 yhteensä yhdeksän riidatonta velkomusasiaa, joissa hän on toiminut vastaajana. Osa näistä on maksettu ennen kuin asia on päätynyt oikeuteen.

Riidattomia velkomusasioita ovat yleisimmin erilaiset maksamattomiin velkoihin, laskuihin ja vuokriin liittyvät asiat.

HELSINGIN Sanomat ei torstaina aamulla tavoittanut Saido Mohamedia.

_____________________________________

MTV: Ihmisoikeusliitto Saido Mohamedin poliisitutkinnasta: Ei vaikuta työsuhteeseen

Saido Mohamedin työnantajan Ihmisoikeusliiton mukaan Mohamedista aloitettava poliisitutkinta liittyy hänen yksityiselämäänsä eikä vaikuta hänen työsuhteeseensa.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Helsingin vihreiden varavaltuutetun Saido Mohamedin toiminnasta. Mohamedia epäillään törkeästä rahanpesusta.

Mohamed työskentelee Ihmisoikeusliitossa asiantuntijana. Liiton pääsihteeri Kaari Mattila sanoo, ettei esitutkinta vaikuta Mohamedin työsuhteeseen.

– Asia ei liity hänen työhönsä meillä eikä Ihmisoikeusliiton työhön. Kyseessä on hänen eli yhden meidän työntekijämme yksityisasia, Mattila sanoo.

– Poliisi hoitaa poliisille kuuluvat asiat ja oikeuslaitos oikeuslaitoksen asiat. Me kunnioitamme oikeusvaltiota. Hyvä, että asia selvitetään.

Taustalla sisaren saama tuomio

Saido Mohamedin sisar sai viime viikolla käräjätuomion törkeästä petoksesta. Tuomion mukaan Saido Mohamedin sisar oli erehdyttänyt Kelan maksamaan perusteettomasti lapsilisiä noin 44 000 euroa.

Saido Mohamed kertoi oikeudessa nostaneensa sisarensa rahoja ja lähettäneensä niitä hänelle. Oikeus ei kuitenkaan löytänyt näyttöä siitä, että sisar olisi saanut rahoja Saido Mohamedilta.

Sisar kertoi oikeudelle, että hänen tietojensa mukaan Saido olisi käyttänyt rahat omaan opiskeluunsa.

Vihreiden valtuustoryhmän pj: Tilanne epäselvä

Helsingin Vihreiden valtuustotyhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs pitää Mohamedin tilannetta epäselvänä ja on tyytyväinen siitä, että poliisi tutkii asian. Mohamedin asemaan varavaltuutettuna tutkinta ei Kivekkään mukaan ainakaan vielä vaikuta.

Mohamed on ilmoittanut luopuvansa vihreiden kuntavaaliehdokkuudesta sisarensa tuomion takia. Hän ei eilen halunnut eilen kommentoida käräjätuomiota. Tänään hän ei ole vastannut MTV Uutisten soittopyyntöön.

Mohamed valittiin vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2011

Somalialaislähtöinen erikoissairaanhoitaja Saido Mohamed valittiin Vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2011.

Suomen Pakolaisavun hallitus valitsi Mohamedin hänen pitkän ja monipuolisen vapaaehtoistyönsä vuoksi.

Mohamed pakeni Somalian taisteluja perheensä kanssa ensin Keniaan, mutta päätyi lopulta Suomeen.