Iltalehti: Yhdeksän vuotta Suomessa asunutta yrittäjää uhkaa karkotus - syynä pahoinpitely ja ylinopeussakot 12.11.2016
Naapurit ja pizzerian asiakkaat järjestävät lauantaina mielenilmauksen karkotuspäätöksen saaneen Akram Rikanin puolesta Loviisassa.
Onko Irakin kurdi kunnollinen yrittäjä ja hyvä perheenisä vai moninkertainen rikollinen, joka pitää karkottaa mitä pikimmin Suomesta? Maahanmuuttovirasto on karkottamisen kannalla, mutta avovaimo, moni naapuri sekä useat pizzerian asiakkaat ovat sitä mieltä, että perheellisen miehen karkottaminen Suomesta yhdeksän vuoden täällä asumisen jälkeen on väärin.
Akram Rikanin asianajaja Maria Flygare toteaa, että viime viikolla tullut karkotuspäätös on vastoin ihmisoikeussopimuksia ja siitä valitetaan.
Suomeen pakolaisena
Joulukuussa 30 vuotta täyttävä Akram Rikan saapui veljensä kanssa Suomeen 19-vuotiaana ja kielitaidottomana. Irakiin jäi viisi sisarusta, isä oli kuollut aiemmin. Akram Rikan kertoo perheen äidin jättäneen lapset ja lähteneen Turkkiin. Hän sai lopulta pakolaisstatuksen ja tuli Punaisen Ristin avulla Suomeen. Akram Rikan saapui veljensä kanssa Suomeen äidin statuksen turvin.
Tällä hetkellä Loviisan Koskenkylässä asuvan Akram Rikanin elämä näyttää päällisin puolin hyvältä: hänellä on koti, avovaimo, vuoden ikäinen tytär ja toinen vauva tulossa ensi kesänä. Perhe saa elannon kebab-pizzeriastaan.
Todellisuudessa perheen tulevaisuus on täysin auki. Akram Rikan on paperiton, sillä hän ei ole saanut Irakin suurlähetystöstä uutta passia, eikä Suomi ei ole myöntänyt hänelle oleskelulupaa. Mies ei esimerkeiksi voi mennä naimisiin avopuolisonsa kanssa, koska ei passittomana pääse matkustamaan Irakiin hankkiakseen tarvittavat asiapaperit.
Rikollinen veronmaksaja
Akram Rikan on hakenut oleskelulupaa, mutta sitä ei ole myönnetty. Viime viikolla hän sai Maahanmuuttoviraston karkotuspäätöksen. Sen peruste on se, että miehellä on monta erilaista rikosmerkintää ja tuomiota alkaen ylinopeussakoista, pahoinpitelystä ja laittoman maahantulon järjestämisestä.
- Jos olen paha ihminen ja rikollinen, miksi en ole vankilassa? Miksi olen saanut perustaa perheen ja yrityksen ja maksaa veroja monta vuotta? mies kysyy.
Hän mainitsee pahimmaksi rikoksekseen kahden ihmisen pahoinpitelyn. Niistä ja kotirauhan häirinnästä tuli ehdollinen tuomio. Akram Rikan seurusteli ja asui Suomen alkuvuosinaan silloisen naisystävänsä kanssa. Mies kertoo käyneensä kuukauden matkalla Irakissa, mutta löysi kotiin palattuaan naisystävänsä vuoteesta toisen miehen kanssa.
- En hillinnyt itseäni. Hakkasin molemmat, hän sanoo suoraan.
Laittomasti Suomeen
Epäily laittoman maahantulon järjestämisestä syntyi viime vuonna. Euroopan yllättäneessä pakolaisvirrassa oli mukana Akram Rikanin sisar neljän lapsensa kanssa. Veli lähti äitinsä kanssa Tukholmaan siskoaan vastaan. Siskon perheen kanssa matkaa teki toinen, kuusihenkinen perhe. Akram Rikan osti laivaliput kaikille, ja perheet tulivat Suomeen.
- Olenko salakuljettaja? Jos olen, olen valmis menemään vankilaan.
Akram Rikanin avovaimo Titta Kataja on tehnyt nettiin adressin miehensä karkotuspäätöksen kumoamisen puolesta. Hän on kirjoittanut tekstin pienen tyttärensä nimissä ja toteaa, ettei tyttö halua samanlaista elämää kuin isänsä on joutunut viettämään Irakissa. Akram Rikan kertoo asuneensa vuosia kadulla isän kuoltua ja äidin lähdettyä.
Adressin karkotuspäätöksen perumiseksi oli allekirjoittanut perjantai-iltapäivänä lähes 1900 ihmistä. Yksi Akram Rikanin tukijoista on hänen naapurinsa Teetta Hurmerinta.
- Me näemme lähes joka päivä, Akram Rikan on todella mukava mies. Hän ei ole mikään suurrikollinen. Jos hän olisi raiskannut tai tappanut, sitten pois maasta, mutta hän on perheellinen yrittäjä, joka on tullut maahan kaksikymppisenä. Haluamme antaa tukemme hänelle.
Asianajaja: Perheenjäsenet Suomen kansalaisia
Asianajaja Maria Flygare sanoo, että Akram Rikanin tapaus on valitettava ja turhauttava.
- Jos hän ei voi olla lapsensa ja puolisonsa kanssa, se on turhauttavaa ja väärin. Teen valituksen tästä.
Flygare pitää erikoisena, että karkotusperusteissa todettiin, että jos Akram Rikanin avovaimo ei voi muuttaa miehensä kotimaahan, perheen lapselle riittää yksi huoltaja.
- Ihmetytti, että asiaa voidaan lähteä perustelemaan näin.
Epäilyä laittoman maahantulon järjestämisestä ei Flygaren mielestä voi käyttää Akram Rikania vastaan. Siskon hakeminen Ruotsista Suomeen "on aika inhimillinen seikka".
- Hän on halunnut auttaa, eikä ole väännellyt tätä asiaa omaksi edukseen. Hän on puhunut kanssani, ja tuntuu, että hän haluaa olla avoin ja kertoa asioista.
Flygaren kanta on, että tilanteen pitää ratketa Akram Rikanin ja hänen perheensä eduksi. Nyt miehen oleskelulupahakemus on kiertänyt kehää maahanmuuttoviraston, hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden välillä.
- On todella valitettavaa, että tähän menee hirveästi vuosia ja resursseja, kun asiaa hinataan edestakaisin. Ja mihin tämä mies voisi edes mennä? Hänellä on suomalainen vaimo ja lapsi on suomen kansalainen, Flygare painottaa.