torstai 17. marraskuuta 2016

HS: Perussuomalaisten Lindell: ”Pyydän anteeksi maahanmuuttokantojani” – Valtuutetun katumuspuhe sai Helsingin valtuustossa raikuvat aplodit

Helsingin Sanomat: Perussuomalaisten Lindell: ”Pyydän anteeksi maahanmuuttokantojani” – Valtuutetun katumuspuhe sai Helsingin valtuustossa raikuvat aplodit 17.11.2016

HELSINGIN kaupunginvaltuustossa raikuivat keskiviikkoiltana aplodit. Perussuomalaisten valtuustoryhmään kuuluva Harri Lindell kohautti salia pyytämällä anteeksi aiempia maahanmuuttokriittisiä puheitaan.

Valtuusto käsitteli keskiviikkona hätämajoituksen järjestämistä Helsingissä. Pakolaisneuvonnan mukaan joukko Itä-Euroopan romaneita joutui viime talvena yöpymään ulkona 25 asteen pakkasessa. Valtuusto hyväksyi kaikille järjestetettävää hätämajoitusta koskevan aloitteen selvin äänin.

Lindell kertoi olleensa valtuustokauden alussa maahanmuuttoasioissa puolueensa linjoilla, mutta muuttaneensa nyt mielensä. Aiempaa kantaansa Lindell sanoi katuvansa.

”Pyydän anteeksi.”

SYY MIELENMUUTOKSELLE tulee uusista kokemuksista. Lindell kertoo tutustuneensa viime vuosina useisiin kadulla kerjääviin ihmisiin.

”Liikun paljon kaupungilla ja näen heitä usein”, Lindell sanoo.

Hän kertoo antavansa tapaamilleen ihmisille välillä rahaa.

”Joskus olen vienyt ruokaakin. Olemme kaikki samassa veneessä.”

Lindell, joka on vakaumuksellinen kristitty, kertoo saavansa auttamisesta paljon itselleenkin.

”Kiitos ja hymy on paras palkka.”

TORSTAIAAMUNA Lindell kertoi HS:lle lisää mielenmuutoksestaan. Hän kertoo ennen edustaneensa puolueensa kovaa, ”halla-aholaista” maahanmuuttolinjaa. Jussi Halla-aho on perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja europarlamentaarikko, joka tunnetaan maahanmuuttokriittisyydestään. Muutos Lindellin ajattelussa on tapahtunut viimeisen vuoden aikana.

”Olen tehnyt täyskäännöksen halla-aholaisuudesta. Minulla on kristillinen tausta, joka on aina sotinut perusuomalaisten kovan oikeistolaista maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. En ole kuitenkaan uskaltanut poiketa ryhmästä”, Lindell kertoi torstaiaamuna.

Harri Lindell on toiminut aiemmin muun muassa Perussuomalaiset-lehden päätoimittajana. Nyt hän lähettää terveiset puolueen johtoon, että perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikan pitäisi muuttua.

”Jos ollaan kristillissosiaalinen puolue, siihen ei voi sisältyä kovaa maahanmuuttopolitiikkaa. Ihminen pitää nähdä ihmisenä.”

Nyt Lindell kertoo pohtivansa tulevaisuuttaan puolueessa. Maahanmuuttokantojen lisäksi mieltä painaa riita perussuomalaisten edustajasta kaupunginhallituksessa. Lindellin mukaan perussuomalaisten valtuustokausi on sisältänyt paljon riitelyä.

Hän ei ole vielä tehnyt päätöstä mahdollisesta puolueen vaihdosta.

”On aivan hiuskarvan varassa, että minut joko erotetaan tai lähden ryhmästä. Useat puolueet ovat ottaneet yhteyttä”, Lindell kertoo.

ANTEEKSIPYYNTÖ oli Lindellin mukaan spontaani. Hän ei ole keskustellut asiasta etu- tai jälkikäteen oman valtuustoryhmänsä kanssa.

”Spontaani anteeksipyyntöni sai valtuustossa valtavat aplodit ja moni liikuttui kyyneliin. Perussuomalaisten ryhmä oli hiljaa”, Lindell sanoo.

Perussuomalaiset on Helsingin viidenneksi suurin puolue. Sillä on 85-paikkaisessa kaupunginvaltuustossa seitsemän edustajaa.