Helsingin Sanomat: Suomeen saapui kerralla yli sata syyrialaista – Suomi ottanut suhteellisesti eniten turvapaikanhakijoita EU-ohjelman puitteissa 1.11.2016
LAPPEENRANTAAN laskeutui maanantaina tilauslento, joka toi Kreikasta Suomeen kerralla 110 turvapaikanhakijaa. Pääosa tulijoista oli syyrialaisia, mutta joukossa oli myös yhdeksän Syyriassa asunutta palestiinalaista.
”Se oli toistaiseksi suurin ryhmä, mitä on tullut kerralla”, sanoo ylitarkastaja Pekko Vuorio Maahanmuuttovirastosta.
Maanantaina saapuneet turvapaikanhakijat ovat niitä ihmisiä, joita Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan Kreikasta ja Italiasta EU:n yhteisen taakanjakojärjestelmän puitteissa.
Tulijat rekisteröitiin Lappeenrannassa, ja aluksi heidät sijoitettiin Vuorion mukaan Joutsenon vastaanottokeskukseen. Sieltä heidät on tarkoitus siirtää eri puolille Suomea.
EU-MAAT sopivat viime vuonna, että ne jakavat keskenään 160 000 Kreikkaan ja Italiaan saapunutta turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoiden siirrot eivät ole sujuneet lähimainkaan EU-komission toivomassa tahdissa, ja järjestelmä on leimattu moneen kertaan tehottomaksi.
Komission mukaan Kreikasta ja Italiasta oli siirretty muihin jäsenmaihin syyskuun 27. päivään mennessä vasta 5 651 turvapaikanhakijaa.
Suomi oli yksi ensimmäisistä maista, joka alkoi toteuttaa siirtoja. Muutoinkin Suomi on ollut siirroissa Euroopan mallimaa. Suomeen on siirretty tähän mennessä 862 turvapaikanhakijaa ohjelman puitteissa.
Väkilukuun suhteutettuna Suomi on ottanut Kreikasta ja Italiasta tähän mennessä enemmän turvapaikanhakijoita kuin mikään muu ohjelmaan osallistuva EU-maa. Myös absoluuttisissa määrissä mitattuna Suomi asettuu kärkijoukkoon.
Absoluuttisesti eniten turvapaikanhakijoita on ottanut ohjelman puitteissa Ranska. Sinne oli syyskuun loppuun mennessä siirretty Kreikasta ja Italiasta yhteensä 1 952 ihmistä. Myös Hollanti ja Portugali ovat ottaneet satoja turvapaikanhakijoita.
SUOMI jätti äänestämättä, kun EU-maiden sisäministerit päättivät taakanjaosta syyskuussa 2015. Vuorion mukaan Suomi kuitenkin ryhtyi alusta alkaen toteuttamaan siirtoja, koska ne ovat joka tapauksessa sitovia.
Vaikka Suomi on hakenut Kreikasta ja Italiasta turvapaikanhakijoita ahkerammin kuin monet muut jäsenmaat, tilanteen pitäisi ainakin periaatteessa tasoittua myöhemmin. Jäsenmaille on laskettu tietyt kiintiöt, jotka perustuvat muun muassa niiden väestön kokoon ja bruttokansantuotteeseen.
EU-komission laskema kiintiö Suomelle on 2 078 ihmistä. Suomi ei ole täyttänyt kiintiöstä vielä puoliakaan.
VARSINKIN Italian pääministeri Matteo Renzi on moittinut muita jäsenmaita äänekkäästi siitä, etteivät ne täytä velvollisuuksiaan.
Kolme maata – Unkari, Puola ja Itävalta – eivät ole ottaneet vielä yhtään ihmistä ohjelman puitteissa. Slovakia oli ottanut syyskuun loppuun mennessä kolme, Bulgaria kuusi, Tšekki 12 ja Kroatia 14.
”Kaikki jäsenvaltiot eivät ole tässä ihan niin mukana kuin muut. Itse kukin voi päätellä, mistä siinä on kyse”, Vuorio sanoo.
Vuorio myöntää, ettei kaikkia luvattua 160 000 turvapaikanhakijaa tulla välttämättä siirtämään. Hänen mukaansa siirtoja on kuitenkin ryhdytty viime aikoina tekemään ”kiihtyvällä tahdilla”.
LAPPEENRANTAAN maanantaina saapuneista turvapaikanhakijoista 64 oli alaikäisiä, joista suurin osa matkusti perheensä kanssa.
”Oli myös muutamia yksin tulleita alaikäisiä ja sellaisia, jotka matkustavat esimerkiksi sedän, serkun tai täysi-ikäisen sisaruksen kanssa”, Vuorio kertoo.
Suomi ei ole vielä antanut sitoumuksia uusista siirroista. Kreikasta on vielä muutama ihminen siirtämättä nykyisten sitoumusten perusteella, ja siirtoja suunnitellaan parhaillaan myös Italiasta.