perjantai 4. marraskuuta 2016

Iltalehti: Poliisipäällikkö varoittaa kasvavasta ongelmasta: kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet jäävät luvatta maahan

Iltalehti: Poliisipäällikkö varoittaa kasvavasta ongelmasta: kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet jäävät luvatta maahan 4.11.2016
Poliisista päivää! -blogi: Sauli Kuha: Persona non grata

"Suomi ei voi tehdä pakkopalautusta, koska kyseisen valtion kanssa ei ole olemassa palautussopimusta."

Oulun poliisipäällikkö Sauli Kuha päivittelee blogikirjoituksessaan kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneiden jäämistä maahan.

- Turvapaikanhakijoista lähes kymmenen tuhatta odottaa vielä päätöstä asylum -hakemukseensa. Pääosa hakemuksista johtaa kielteiseen ratkaisuun. Lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneen tulee poistua Schengen -alueelta lähtömaahansa.

Kuha kirjoittaa, että paperilla asian pitäisi olla selvä. Hakijan tulisi lähteä tai hänet palautetaan viranomaistoimena sinne, mistä hän Suomeen saapui.

Palautus saattaa kuitenkin jäädä tekemättä, ja kielteisen päätöksen saanut Suomeen ilman statusta.

- Merkittävää osaa kielteisen päätöksen saaneista edelleen koskee tilanne, jossa Suomi eikä kukaan muukaan eurooppalainen valtio voi tehdä pakkopalautusta, koska kyseisen valtion kanssa ei ole olemassa palautussopimusta.

Ei-toivotut henkilöt

Kaikki tämä johtaa usean kohdalla siihen, että maassaolosta tulee luvatonta.

- Henkilö, joka ei suostu itse poistumaan eikä häntä voida poistaa, ei ole kuitenkaan oikeutettu oleskelemaan Schengen alueella eikä valtion ylläpitämä vastaanottokeskusjärjestelmä tarjoa palveluitaan - persona non grata!

Kuhan mielestä lainsäätäjän tulisi herätä tilanteeseen.

Hän arvioi, että toimialueelleen Ouluun ei-toivottuja henkilöitä tulee kymmeniä tänä vuonna, ensi vuonna jopa satoja.

________________________________________

Persona non grata

Vuosi sitten Tornion järjestelykeskus toimi täydellä teholla. Turvapaikanhakijoiden vyöry alkoi loppuvuotta kohti tasaantua ja suomalainen viranomaiskoneisto yhdessä vapaaehtoisjärjestöjen kanssa laittoi asioita järjestykseen. Toimintamallista otettiin oppia ympäri Eurooppaa.

Tilanne jatkuu. Turvapaikanhakijoista lähes kymmenen tuhatta odottaa vielä päätöstä asylum -hakemukseensa. Julkisuudessakin olleiden tietojen mukaan pääosa hakemuksista johtaa kielteiseen ratkaisuun. Lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneen tulee poistua Schengen -alueelta lähtömaahansa joko omaehtoisesti tai hänet palautetaan viranomaisten toimesta.

Tähän asti asia tuntuu selvältä, mutta kun merkittävää osaa kielteisen päätöksen saaneista edelleen koskee tilanne, jossa Suomi eikä kukaan muukaan eurooppalainen valtio voi tehdä ns. pakkopalautusta, koska kyseisen valtion kanssa ei ole olemassa palautussopimusta.

Henkilö, joka ei suostu itse poistumaan eikä häntä voida poistaa, ei ole kuitenkaan oikeutettu oleskelemaan Schengen alueella eikä valtion ylläpitämä vastaanottokeskusjärjestelmä tarjoa palveluitaan - persona non grata!

Pelkästään Oulun poliisilaitoksen alueella näitä ei-toivottuja henkilöitä tulee kymmeniä tänä vuonna, ensi vuonna jopa satoja. Merkitsee valtakunnan tasolla jopa tuhansia.
Tilanne on erikoinen. Kirkko ja SPR ovat jo reagoineet ns. laittomasti maahan jäävien puolesta ja syystäkin. Olemme saaneet lukea mediasta monia henkilöhaastatteluja, joissa kuvataan yksittäisiä tilanteita.

Poissa silmistä, poissa mielestä -toimintamalli ei sovi eurooppalaiseen turvallisuus- ja ihmisoikeusajatteluun.

Tarvitsemme viime syksyn tapaan rohkeita ja luovia ratkaisuja ja tarvittaessa lakimuutoksia, jotta edelleen tiedämme ketä täällä asuu ja liikkuu. Se on iso turvallisuuskysymys.

Sauli Kuha
Oulun poliisilaitoksen päällikkö