maanantai 7. marraskuuta 2016

HS: Romanien heitteillejätöstä syytetty Helsinki muuttamassa linjaansa – kaupunginhallitus hyväksyi hätämajoituksen kaikille

Helsingin Sanomat: Romanien heitteillejätöstä syytetty Helsinki muuttamassa linjaansa – kaupunginhallitus hyväksyi hätämajoituksen kaikille 7.11.2016

HELSINGIN kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina esityksen hätämajoituksen tarjoamisesta kaikille taustasta, kotipaikasta ja oleskelulupastatuksesta riippumatta.

Käytännössä aloitteessa on kyse erityisesti Itä-Euroopan romaneista. Helsinki on tarjonnut hätämajoitusta ensisijaisesti vain helsinkiläisille. Kaupunkia syytettiin viime talvena romanien jättämisestä ulos paukkupakkaseen.

HYVÄKSYTYN aloitteen esittivät Sdp:n Thomas Wallgren ja vasemmistoliiton Veronika Honkasalo. Kaupunginhallitus päätti myös, että hätämajoituksen toimintaa seurataan ja palvelutarpeen kasvuun vastataan heti.

Molemmat esitykset voittivat äänin 11–4. Seuraavaksi aloite etenee kaupunginvaltuuston kokoukseen 16. marraskuuta.

Hätämajoituksen sallimista kaikille kannattivat kaupunginhallituksessa vasemmistoliitto, vihreät, Sdp ja Rkp, keskusta sekä Laura Rissanen kokoomuksesta. Muut kokoomuksen jäsenet sekä perussuomalaiset vastustivat.

EDUSKUNNAN apulaisoikeusasiamiehelle Maija Sakslinille viime talvena tehtyjen kantelujen mukaan Helsinki ei päästänyt tammikuussa yöpaikkaa hakeneita romaneita kaupungin ylläpitämään Hietaniemenkadun palvelukeskukseen.

Romaneilla ei ollut vakinaisia tuloja, joten he eivät olleet rekisteröineet oleskeluaan Suomessa. Helsingin kaupunki perusteli romanien ulosjättämistä sillä, että Hietaniemenkadun palvelukeskus tarjoaa palveluja ainoastaan helsinkiläisille.

Apulaisoikeusasiamies ei ole vielä tehnyt päätöstään. Helsingin kaupungin toiminnasta viime talvena tekivät kantelun myös Pakolaisneuvonta sekä yhdenvertaisuusvaltuutettu.

MYÖS Diakonissalaitos arvosteli Helsingin kaupungin ohjeistusta, jonka mukaan rekisteröimätön EU-kansalainen pääsee kaupungin sosiaalipalveluiden piiriin ainoastaan, jos hän suostuu palaamaan kotimaahansa.

Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) sanoi viime talvena HS:lle, että kaikkia asunnottomia on vaikea auttaa.

”Lähtökohta tietenkin on se, että kaikkia hädänalaisia autetaan, mutta mahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset. Siksi onkin hyvä, että oikeusasiamies nyt tutkii ja tulkitsee, mitä kunnan vastuulle kuuluu”, Räty sanoi.

”Jos oikeusasiamiehen linja on se, että kunnan velvollisuuksiin kuuluu järjestää kaikille kunnan alueella oleskeleville aina majoitus, niin onhan se kovin eri asia, mitä nykyisin tehdään.”