perjantai 24. maaliskuuta 2017

Iltalehti: Vankien määrä kääntyi kasvuun - Rise: Turvapaikanhakijoiden vaikutus näkyy

Iltalehti: Vankien määrä kääntyi kasvuun - Rise: Turvapaikanhakijoiden vaikutus näkyy 24.3.2017

Tutkintavangeista jo selkeästi yli kolmannes on ulkomaalaisia.

Vankien määrä kääntyi vuonna 2016 pitkästä aikaa nousuun.

Keskivankiluku oli 52 vankia suurempi kuin edellisvuonna, mikä selittyy pääasiassa ulkomaalaisten vankien määrän kasvulla. Tämä selviää Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) tuoreesta tilinpäätös- ja toimintakertomuksesta vuodelta 2016.

Tutkintavangeista ulkomaalaisia on jo selkeästi yli kolmannes. Risen mukaan kansallisuuksia tarkasteltaessa on nähtävissä turvapaikanhakijoiden suuren määrän vaikutus.

Ulkomaalaisten vankien määrän lisäys on Risen mukaan kuitenkin ollut maltillista maahan saapuneiden ulkomaalaisten kokonaismäärään verrattuna.

Vankimäärän kasvua selittää myös keskimääräisen laitosajan pidentyminen. Yhdyskuntaseuraamuksia suorittavien asiakkaiden keskimäärä oli raportointijaksolla noin 30 pienempi kuin vuonna 2015.

Yhdeksän karkasi

Risen mukaan vankiloiden turvallisuustilanne säilyi viime vuonna hyvänä. Suljetusta vankilasta karkaamisia oli yhdeksän, kun edellisenä vuonna niitä oli kahdeksan. Valvottujen koevapauksien määrä puolestaan laski hieman.

Risen mukaan viiden vuoden seuranta-ajalla yli puolet (51,3 prosenttia) suoraan vankilasta vapautuneista päätyi uudelleen vankilaan.

Valvotun koevapauden kautta vapautuneista uuden tuomion sai vajaat 40 prosenttia. Molemmissa luvuissa oli Risen mukaan pientä nousua vuoteen 2015 verrattuna.

200 euroa vuorokaudessa

Risen mukaan vuorokausi suljetussa vankilassa maksoi viime vuonna vankia kohden 200 euroa.

Avolaitoksessa kustannus oli 116 euroa, valvotussa koevapaudessa vain 54 euroa vuorokaudessa.

Valvontarangaistus kustansi noin 86 euroa vuorokaudessa, kun taas yhdyskuntapalvelun vuorokausihinta jäi 12 euroon.