maanantai 20. maaliskuuta 2017

Yle: Kymmenkunta ihmistä työllistävä ravintolayrittäjä käännytettiin Turkkiin – "Mielivaltainen päätös"

Yle: Kymmenkunta ihmistä työllistävä ravintolayrittäjä käännytettiin Turkkiin – "Mielivaltainen päätös" 20.3.2017

Lieksassa Pohjois-Karjalassa sijaitsevassa pitseriassa on epäuskoinen tunnelma. Pizzamaster-ketjun brändijohtaja ja maahanmuuttajien yritysneuvoja Ali Giray Joensuusta sanoo, että lieksalaisravintolan tulevaisuus on hämärän peitossa ja työntekijät ovat epävarmoina.

Ravintola työllistää kymmenkunta ihmistä, jotka ovat sekä kantasuomalaisia että ulkomaalaistaustaisia.

Pitseriasta vastannut turkkilainen yrittäjä Cemal Ediz, 22, on joutunut palaamaan lähtömaahansa. Kurdimies oli saapunut Suomeen keväällä 2015 laillisesti Shengen-viisumilla, kertoo miehen asianajaja Ville Punto.

– Sen jälkeen Ediz haki oleskelulupaa liikkeenharjoittamisen perusteella. Ely-keskus antoi myönteisen päätöksen oleskeluluvan myöntämiselle, mutta maahanmuuttovirasto hylkäsikin hakemuksen, sanoo Punto.

Sama asia käy ilmi Yle Uutisten haltuunsa saamasta Maahanmuuttoviraston päätöksestä. Sen mukaan Lieksan tapauksessa on kierretty maahantulosäännöksiä ja "Elinkeinon harjoittaminen on keinotekoinen järjestely, jolla pyritään saamaan oleskelulupaperuste hakijalle".

Asianajaja tietää kymmeniä vastaavanlaisia tapauksia, joissa turkkilaisen elinkeinoharjoittajan oleskelulupahakemus on hylätty perusteena keinotekoinen järjestely.

Maahanmuuttovirastosta todetaan, että maahantulosäännösten kiertämisellä tarkoitetaan sitä, että oleskeluluvan hakijan epäillään salaavan maahantulonsa todellisen tarkoituksen.

– Tämä voi tapahtua esimerkiksi asiakirjoja väärentämällä. Lieksan yksittäistapaukseen en ota kantaa, vaan puhun yleisellä tasolla, sanoo ylitarkastaja Raisa Bernads.

Verojärjestelmästä olisi tiedettävä yksityiskohtia

Cemal Edizin asianajaja Ville Punto korostaa, ettei hänen päämiehensä ole tehnyt mitään lainvastaista. Punton mielestä perustelu keinotekoisesta elinkeinon harjoittamisesta on "outo ja mielivaltainen".

Maahanmuuttoviraston päätös perustuu hänen mukaansa pitkälti arvioon, mitä yrittäjä osaa firmastaan kertoa.

– Yrittäjältä on poliisikuulustelussa kysytty muun muassa Suomen verojärjestelmästä yksityiskohtia, joita ei moni suomalainenkaan yrittäjä tiedä ja turvautuu siksi tilitoimistoon. Myös yrityksen voitosta vuositasolla on kysytty, vaikka yrittäjä tavallisesti miettii lähinnä sitä, että saisi laskut maksettua ja vähän rahaa itselleen.

Cemal Ediz valitti Maahanmuuttoviraston päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen. Nyt asia on korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

– KHO ei antanut käännytykselle täytäntöönpanokieltoa, mikä voi valitettavasti ennakoida sitä, että valituslupahakemus hylätään, toteaa asianajaja Ville Punto.

Pizzamaster-ketjun brändijohtaja ja vuoden 2016 pakolaismies Ali Giray hämmästelee Maahanmuuttoviraston käännytyspäätöstä.

– Juuri nyt olisi hyvälle kotouttamiselle erityisen suuri tarve. Cemal Ediz olisi antanut hyvän esimerkin muillekin maahanmuuttajille yrittäjyydestä, suree Giray.