tiistai 14. maaliskuuta 2017

HS: Suomessa työnantajien suhtautuminen uskonnollisten huivien käyttöön vaihtelee – poliiseilta huivi on kielletty

Helsingin Sanomat: Suomessa työnantajien suhtautuminen uskonnollisten huivien käyttöön vaihtelee – poliiseilta huivi on kielletty 14.3.2017

EU:n tuomioistuin linjasi, että työnantaja voi tietyissä tilanteissa kieltää työntekijöitään käyttämästä näkyviä uskonnollisia symboleita.

SUOMALAISILLA työpaikoilla on monenlaisia käytäntöjä islamilaisen huivin tai muiden uskonnollisten symbolien käytön suhteen.

Esimerkiksi K-ryhmä ja HOK-Elanto sallivat lähtökohtaisesti huivien käytön, mutta virkapukuisilta poliiseilta uskonnollisten päähineiden käyttö on kielletty.

Kysymys on noussut HS:n soittokierroksen perusteella suomalaisilla työpaikoilla esiin nimenomaan huivien käytön osalta, ei niinkään muiden uskonnollisten päähineiden osalta.

EUROOPAN unionin tuomioistuin linjasi tiistaina, että työnantajalla on tietyissä tilanteissa oikeus kieltää työntekijöitään käyttämästä näkyviä uskonnollisia symboleita, kuten islamilaista huivia. Voit lukea lisää tuomioistuimen ratkaisusta tästä uutisesta.

”Tuomioistuimen päätös tuntuu ymmärrettävältä. Mahdolliselle kiellolle on oltava aina perusteet. Tilanne voi olla hyvin erilainen esimerkiksi, jos työntekijän on pukeuduttava univormuun tai jos hän voi pukeutua täysin vapaasti”, sanoo HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen.

Huivin käyttäminen työpaikalla on itsestäänselvyys turkulaiselle opettajalle Noor Hadille. Arabiaa ja islamin uskontoa opettava Hadi kertoo, etteivät hänen työnantajansa ole koskaan nostaneet esille huivinkäyttöä.

”Ennen kuin hakeuduin opiskelemaan opettajaksi, aioin sosiaali- ja terveysalalle. Silloin minulta kysyttiin, että suostuisinko vaihtamaan oman huivini työnantajan tarjoamaan huiviin. Totta kai olisin suostunut”, Hadi kertoo.

Moni terveysalan työnantaja kuten Hus tarjoaa musliminaiselle työasuun kuuluvan huivin hygieniasyistä. HOK-Elanto sallii uskonnollisten huivien käyttämisen, kunhan ne sopivat työasuun eivätkä vaaranna turvallisuutta.

HOK-Elannon päivittäistavarakaupan työntekijöille hankittiin muutama vuosi sitten työasuun kuuluvia huiveja, jos työntekijät haluavat käyttää niitä uskonnollisista syistä.

”Aika monet käyttävät silti omia huiveja”, Levänen kertoo.

MYÖS K-ryhmä suhtautuu sallivasti uskonnollisten huivien käyttöön, kunhan tietyt reunaehdot täyttyvät, kertoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

”Teimme kolme vuotta sitten kirjallisen huivilinjauksen. Se on luonteeltaan konsernin suositus. Kauppiaat ovat itsenäisiä yrittäjiä, jotka viime kädessä ratkaisevat asian”, Kalervo kertoo.

Kirjallisen suosituksen mukaan työntekijän on neuvoteltava huivin käytöstä etukäteen oman lähiesimiehen kanssa. Jos huivi sopii työasun yleisilmeeseen eikä vaaranna työturvallisuutta tai elintarvikehygieniaa, sen käyttö on sallittua.

”Uskon, että asia on aina oman lähiesimiehen kanssa sovittavissa, jos tahtoa riittää”, Kalervo sanoo.

ELOKUVATEATTERIKETJU Finnkinon toimitusjohtaja Veronica Lindholm kertoo, että elokuvateattereiden työntekijöillä on työasut ja heidän on näytettävä siisteiltä ja huolitelluilta.

”Olemme linjanneet, että asiakaspalvelutehtävissä työntekijällä pitää olla kasvot esillä. Huivia saa pitää, kunhan kasvot näkyvät”, Lindholm sanoo.

Sen sijaan poliittisten symboleiden käyttö on kielletty.

”Työasun on oltava neutraali”, Lindholm perustelee kieltoa.

VIRKAPUKUINEN poliisi ei saa käyttää huiveja Suomessa. Sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkisen mukaan kieltoa perustellaan turvallisuussyillä.

”Muslimiyhteisöjen puolelta on tullut usein esille, että tähän asiaan pitäisi saada muutos”, Mankkinen sanoo.

Ruotsin poliisi sallii esimerkiksi huivien ja turbaanien käytön.

Noor Hadi kertoo, että suomalaiset eivät yleensä kiinnitä huivin käyttöön mitään huomiota. Yksi kollega kysyi Hadilta, että eikö huivin käyttö rajoita, edes hieman.

”Kerroin hänelle, että olen elänyt huivin kanssa niin pitkään, etten edes huomaa sitä arjessa, en henkisesti enkä fyysisesti”, Hadi kertoo.

Fakta
Huivien käyttöä käsitelty myös käräjillä
– Huivien käyttöä on käsitelty Suomessa myös oikeudessa. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maaliskuussa 2014 kaksi esimiestä sakkoihin työsyrjinnästä tapauksessa, jossa Guessin Kampin-liikkeen työntekijän työsuhde purettiin uskonnollisen huivin takia.
– Esimiesten mielestä huivin käyttö ei sopinut liikkeen brändiin. Käräjäoikeuden mukaan huivin käyttäminen ei olisi voinut haitata työtä millään tavalla ja nainen asetettiin uskonnon perusteella epäedulliseen asemaan.
– Nainen oli palkattu kolmeksi päiväksi kiireapulaiseksi liikkeeseen.