maanantai 13. maaliskuuta 2017

Iltalehti: Lenita Airistolta jyrkkä tyrmäys maahanmuuttajien hunnuille: "Sellaisen kulttuurin tukeminen on meille häpeäksi"

Iltalehti: Lenita Airistolta jyrkkä tyrmäys maahanmuuttajien hunnuille: "Sellaisen kulttuurin tukeminen on meille häpeäksi" 13.3.2017

Lenita Airiston mielestä naista eristävän tradition tukeminen on "paras tapa pitää naiset eristyksissä ja kyykyssä."

Maailmalla Lenita Airisto on kulkenut aina kuin kala vedessä kulloisestakin maanosasta riippumatta.

- Kontaktini ovat laajaa spektriä ja minun on helppo liikkua maailmalla. Sopeudun hyvin ja monesti minua luullaan paikalliseksi.

Matkoillaan hän on aina korostanut suomalaisuuttaan.

- En mene huivi päässä minnekään. En edes mene paikkaan, jossa moisia asuja pitäisi käyttää. Käyttäydyn kuten käyttäydyn, ja osoitan että en ole röyhkeä, vaan olen pohjoismainen nainen. En mene opettamaan ketään, mutta en myöskään nöyristelemään.

Hän kannattaa maassa maan tavalla -ajatusta. Se pätee myös maahanmuuttoon.

- Joko tulijat hyväksyvät maan tavat tai lähtevät kotiin. Eivät he voi tulla muuttamaan meitä, emmekä me voi taantua kivikaudelle.

Hän haluaa puhua maahanmuuttajanaisten puolesta.

- Toivoisin, että he pääsisivät enemmän esiin. Meidän ei tule ylenkatsoa heitä, he tsemppaavat meitä enemmän. Ei islam heitä kiellä puhumasta, mutta kunkin maan kivikautinen kulttuuri ja traditiot voivat tehdä niin. Sellaisen kulttuurin tukeminen on meille häpeäksi. Ilman yhteiskunnan tukea nämä naiset eivät pääse vapautumaan.

Hän muistelee taannoista uutista, jonka mukaan ruotsalaiset feministit pukeutuivat huntuihin muslimimaassa vieraillessaan.

- Ympäristöön epäsopiviin vaatteisiin pukeutuminen kannattaa tapaa, jolla nainen eristetään kaikesta normaalista. Esimerkiksi mahdollisuus urheilla ja saada työtä vaikeutuvat. Tämä tradition tukeminen on paras tapa pitää naiset eristyksissä ja kyykyssä.