Iltalehti: IL selvitti - vain viisi prosenttia turvapaikanhakijoiden käännytyspäätöksistä kumottu KHO:ssa tänä vuonna 11.3.2017
Oikeuden päätöstä odottava Hassan sanoo, ettei hän voi palata Afganistaniin.
Turvapaikanhakijoiden telttaleirissä Helsingin Rautatientorilla on varhain torstaiaamuna seesteinen tunnelma. Teltan perällä lämmittelee kaksi nuorehkoa miestä.
Afganistanista kotoisin oleva Hassan kertoo olleensa Suomessa vuoden. Hassan on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta on valittanut päätöksestä ja odottaa ratkaisua tuomioistuimesta.
- Odottaminen on raskasta. Jos vastaus on kielteinen, ei ole enää lupaa olla täällä, täytyy lähteä maasta, Hassan sanoo englanniksi.
- En voi mennä takaisin, siellä ei ole turvallista, Suomi on turvallinen maa, Hassan jatkaa.
Niin kauan, kun Hassanin tapaus on oikeuden käsiteltävänä, on hän maassa laillisesti.
Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio tähdentää Iltalehdelle, että tilanne muuttuu vasta, jos Maahanmuuttoviraston kielteinen turvapaikkapäätös pysyy voimassa tuomioistuinprosessien jälkeenkin.
- Silloin nämä henkilöt ovat maassa ilman laillista oleskeluoikeutta, siitä kiistatta on kyse.
Migri voi hylätä hakemuksen oikeuskäsittelyn jälkeenkin
IL:n selvityksestä käy ilmi, että vain pieni osa kielteisistä turvapaikkapäätöksistä on kumottu korkeimmassa hallinto-oikeudessa tänä vuonna.
KHO on ratkaissut välillä 1.1.-8.3. 364 turvapaikka-asiaa. 19 päätöstä, siis viisi prosenttia korkeimman hallinto-oikeuden tänä vuonna käsittelemistä tapauksista, kumottiin ja palautettiin Maahanmuuttoviraston käsiteltäväksi.
Päätösten kumoaminen ja palauttaminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että turvapaikanhakijalle myönnettäisiin oleskelulupa.
KHO voi palauttaa asian Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi ottamatta itse asiaa vielä ratkaistavakseen, ja vaikka KHO ottaisi kantaa asiaan, niin Maahanmuuttovirasto voi jättää turvapaikan tai oleskeluluvan myöntämättä.
- KHO:ssa kysymys on voinut olla vasta hakijan kotialueen turvallisuustilanteen arvioimisesta, mutta KHO:n palautettua asian Maahanmuuttovirastolle, voi se hylätä hakemuksen sisäisen paon mahdollisuuden vuoksi, KHO:n viestintäpäällikkö Jaana Lappalainen kertoo.
On myös mahdollista, että turvapaikanhakija avioituu Suomessa ja tällöin oleskelulupa saatetaan myöntää perhesiteen perusteella.
Sen lisäksi, että 19:ää päätöstä on kumottu ja palautettu, KHO on muuttanut kahdeksaa alemman hallinto-oikeuden päätöstä, mikä voi tarkoittaa sitä, että hakijaa ei voida ainakaan tässä vaiheessa käännyttää.
Lappalainen huomauttaa, että KHO:n tilastojen perusteella ei saa tarkkaa tietoa siitä, missä asioissa muutoksenhaku on johtanut turvapaikan tai oleskeluluvan myöntämiseen.
- Sen selvittäminen edellyttäisi perusteellista selvitystä siitä, mitä asialle on KHO:n käsittelyn jälkeen käynyt.