Helsingin Sanomat: Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä” 28.3.2017
UUDISTUNEEN äitiysneuvolakortin myötä Suomenkin neuvoloissa yritetään virittää keskustelua ympärileikattujen naisten avausleikkauksista jo raskausaikana. Uuteen äitiysneuvolakorttiin merkitään, onko nainen ympärileikattu.
Keskustelua halutaan, koska nyt Suomessakin yritetään aikaistaa ympärileikattujen naisten avausleikkauksia. Tällä hetkellä Suomessa on käytäntö, että raskaana oleville ympärileikatuille naisille tehdään avausleikkaus vasta synnytyssalissa. Kätilöt on koulutettu siihen.
NAISTEN ympärileikkauksia on monen asteisia. Laajimmassa, niin sanotussa faraonisessa ympärileikkauksessa naiselta poistetaan tavallisimmin isot ja pienet häpyhuulet sekä klitoris ja nainen ommellaan kiinni. Ompeleeseen jätetään pieni aukko, josta kuukautisveri ja virtsa pääsevät tulemaan.
Rikoslain mukaan tyttöjen ja naisten ympärileikkaus Suomessa on rangaistava teko. Suomessa elää kuitenkin paljon tänne muuttaneita, muualla ympärileikattuja tyttöjä ja naisia.
SUOMESSA ei ole seurantatietoja ympärileikattujen naisten synnytyksistä. Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) alkaakin kerätä myös siitä tietoa synnytystilastoihinsa.
”Kansainvälisten suositusten perusteella Suomessakin voitaisiin alkaa tehdä avausleikkauksia jo ennen kuin mennään synnytyssaliin”, sanoo tutkimuspäällikkö Reija Klemetti THL:sta.
MONISSA länsimaissa avausleikkaus tehdään raskausaikana. Näin toimitaan, koska ympärileikkauksen vakavampiin muotoihin liittyy jo raskauden aikaisia infektioriskejä sekä suurempi mahdollisuus synnytyskomplikaatioihin.
Vasta synnytyssalissa tehty avausleikkaus lisää synnytyksen kivuliaisuutta, kestoa ja pidentää synnytyksestä toipumisaikaa. Se vaikeuttaa kätilöiden selvityksiä synnytyksen kulusta ja voi aiheuttaa ylimääräisiä toimenpiteitä synnytyksessä. Myös keisarinleikkaukseen joudutaan turvautumaan useammin kuin niiden naisten kohdalla, joita ei ole ympärileikattu.
Klemetin mukaan raskausaikana avausleikkaus voitaisiin tehdä esimerkiksi ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen. Silloin keskenmenoriski on jo pienentynyt, mutta haava ehtii parantua ennen synnytystä.
HELSINGIN KÄTILÖOPISTOLLA hoidetaan ympärileikattuja naisia viikoittain. Avausleikkauksia tehdään sitä harvemmin, sillä käytännössä avausleikkaus tehdään vain ensisynnyttäjälle eikä ympärileikkausommelta enää suljeta.
Kätilö Merja Rautava Kätilöopistolta kertoo, että yksittäisiä naisia on avattu jo ennen synnytyssaliin tuloa, mutta valtaosalle ensisynnyttäjistä avausleikkaus tehdään vasta synnytyksen yhteydessä. Se tehdään aivan synnytyksen lopussa.
Rautava pitää avausleikkausten aikaistamista hyvänä. Hän kuuluu kätilöryhmään, joka yrittää nyt edistää asiaa käytännön työssä. Hänen mukaansa parasta olisi, jos avausleikkaus voitaisiin tehdä jo ennen raskautta.
”Ympärileikkaus vaikeuttaa monin tavoin synnytystä sekä synnyttäjän että meidän toiminnan kannalta. Se aiheuttaa synnyttäjälle kipua ja pelkoa, ja myös siten lisää synnytyksen hankaluutta”, Rautava sanoo.
”Kyllä näistä on selvitty, mutta monesti on tullut nimenomaan äidin kannalta hankalia tilanteita ja ylimääräisiä toimenpiteitä.”
RAUTAVAN MUKAAN on tärkeää, että ympärileikkauksen haitat otetaan puheeksi naisten kanssa monissa tilanteissa, sillä naisten tietämys ympärileikkaukseen liittyvistä asioista vaihtelee suuresti.
Vasta maahan tulleen naisen tiedot ympärileikkauksesta voivat olla olemattomat. Maassa pitkään asuneilla tietoa voi olla enemmän, mutta Rautavan mukaan tarvitaan keskustelua muun muassa siitä, että pienikin kajoaminen on kiellettyä.
Reija Klemetin mukaan Suomessa on pitkään tehty hyvää työtä naisten ympärileikkausten ehkäisemiseksi. Hänen mukaansa aiempaa enemmän pitää kiinnittää huomiota myös ympärileikattujen tyttöjen ja naisten hyvinvoinnin edistämiseen. Heille pitää kertoa esimerkiksi avausleikkauksen mahdollisuudesta.
Rautavan mukaan avausleikkausten aikaistamiseen on selvästi tarvetta.
”Naiset suhtautuvat siihen vuosi vuodelta suopeammin ja toivovat sitä”, hän sanoo.