Iltalehti/STT: Turvapaikanhakijakiintiöille sorvataan vaihtoehtoja - moni EU-maa tarjoaisi mieluummin rahaa tai asiantuntija-apua 18.11.2016
EU:n puheenjohtajavaltio Slovakia yrittää saada jäsenmaat luopumaan uusista turvapaikanhakijakiintiöistä, joilla vastuuta tulijoista pyritään jakamaan tasaisemmin.
EU:n sisäministerit keskustelivat torstai-iltana vaihtoehtoisista keinoista kantaa vastuuta Eurooppaan suuntaavan muuttoliikkeen hallinnassa. Slovakia kutsuu ajattelutapaa "tehokkaaksi" tai "joustavaksi" solidaarisuudeksi. Jäsenmaat voisivat tarjota turvapaikanhakijoiden vastaanoton sijaan vaikkapa rajavartijoita tai rahallista apua kovan muuttopaineen kohteeksi joutuneelle maalle.
Sisäministeri Paula Risikon (kok) mukaan Suomen kanta on, että jokaisen tulee osallistua turvapaikanhakijoiden vastaanottoon, jos kiintiöistä yhdessä sovitaan. Rahalla tai asiantuntija-avulla voisi kuitenkin Risikon mukaan hoitaa osan vastuusta.
Itäisen Keski-Euroopan maiden puhe joustavasta solidaarisuudesta on herättänyt vastarintaa maissa, jotka kantavat suurimman vastuun EU:hun tulevista turvapaikanhakijoista. Brysselissä on kuultu kitkeriä kommentteja siitä, että osa jäsenmaista yrittää välttää turvapaikanhakijoita tarjoamalla vastineeksi kaikenkarvaista apua kuten koiria valvomaan ulkorajoja.
- (Apu) ei voi olla mitä sattuu, eikä mitä sattuu summia, Risikko sanoi perjantaina Brysselissä.
Hallitusohjelma sitoo Suomen käsiä
EU-komissio on esittänyt pakollista kiintiömekanismia, jonka voisi kiertää maksamalla 250 000 euron "solidaarisuusmaksun" jokaisesta turvapaikanhakijasta, jota ei oteta vastaan. Summa asetettiin tarkoituksella suureksi, jotta siihen ei helposti turvauduttaisi.
EU-maat valmistelevat lähiviikkoina vaihtoehtoisia tapoja vastuunjakoon, ja sisäministerit palaavat asiaan joulukuussa. Suomen kantoja sitoo hallitusohjelma, jonka mukaan turvapaikanhakijakiintiöiden on oltava vapaaehtoisia. Tästä syystä Suomi äänesti tyhjää, kun väliaikaisista kiintiöistä viime syksynä päätettiin.
Hallituksen tulkinta on, että kiintiöt ovat vapaaehtoisia niin kauan kun EU-maat pystyvät sopimaan niistä yksimielisesti.