keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

HS: Uusnatsit mainostavat turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleiriin tehtävää ”puhdistusta” – poliisi: ”otamme uhan tosissamme”

Helsingin Sanomat: Uusnatsit mainostavat turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleiriin tehtävää ”puhdistusta” – poliisi: ”otamme uhan tosissamme” 8.3.2017

Kohteluunsa Suomessa pettyneiden turvapaikanhakijoiden mielenosoitus ja Suomi ensin -ryhmän järjestämä vastamielenosoitus ovat olleet Helsingin ydinkeskustassa jo lähes kuukauden.

SOSIAALISESSA mediassa suunnitellaan turvapaikanhakijoiden Helsingin Rautatientorilla jo viikkoja pitämän mielenosoitusleirin omavaltaista purkamista. Nettikeskusteluissa liikkuu väitteitä myös siitä, että Viroa ja Puolaa myöten olisi tulossa osallistujia häätämään mielenosoittajia.

Myös Pohjoismainen vastarintaliike -uusnatsijärjestö mainostaa ensi lauantaina järjestettävää Puhdistus-tapahtumaa nettisivuillaan. Poliisihallitus jätti viime viikolla kanteen kyseisen järjestön lakkauttamiseksi.

NIIN NIMELTÄÄN kuin tapahtumakuvaukseltaankin etniset puhdistukset mieleen tuovan kokoontumisen suunnittelu on ollut poliisin ennakkotarkkailussa. Tapahtuman Facebook-ryhmässä järjestäjäksi mainitaan ”Suomen Kansallismieliset”, mutta mitään virallista järjestäjätahoa ei ole – jos sellaista nyt tapahtuman luonteen vuoksi voisi ylipäätään ollakaan.

”Retoriikka on sen mukaista, että tuskinpa kukaan haluaa ottaa siitä järjestäjänä vastuuta”, arvioi Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnan johtaja, ylikomisario Jari Taponen.

”Puhdistuksen” tapahtumakuvauksessa ilmoitetaan takaraja, jolloin viranomaisten pitäisi kokoontumisen junailijoiden mielestä purkaa turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleiri. Se on 10. maaliskuuta eli tämän viikon perjantai.

”Mikäli näin ei tapahdu, saavumme paikalle 11.3.2017 Rautatientorille ja kerromme mielipiteemme laittomasti maassa oleskeleville”, aikarajaukaasi päättyy.

KOKOONTUMISEN Facebook-sivujen kommenteissa on rajumpaakin tekstiä.

”Meidän täytyy näyttää muslimeille ja muulle roskasakille, missä heidän paikkansa on. Voisitteko antaan vinkkejä, missä voisimme majoittua muutamaksi yöksi? Meitä on noin 50 taistelijaa”, kirjoittaa englanniksi mies, joka ainakin väittää olevansa puolalainen.

Kommenteissa suunnitellaan myös muun muassa roskalavan rahtaamista Rautatientorille, jotta mielenosoittajien teltat ja muut tarvikkeet saisi siirrettyä kätevästi pois.

KOKONAISUUDESSAAN kommenttiketju on sen verran sekava ja myös trollaamista eli verkkokeskustelujen tahallista häiriköintiä sisältävä, että on vaikea arvioida, kuinka vakavasti otettavasta suunnitelmasta on todellisuudessa kyse. Tätä arviointia tekee parhaillaan myös Helsingin poliisi.

”Olemme tietoisia tästä sosiaalisessa mediassa käydystä keskustelusta ja seuraamme, mihin suuntaan se kehittyy. Toimimme sen mukaisesti, minkälaisen uhkakuvan saamme tässä viikon aikana”, ylikomisario Taponen sanoo.

JO 10. HELMIKUUTA alkaen Helsingin keskustassa käynnissä olleesta turvapaikanhakijoiden mielenosoituksesta on tehty asianmukainen ilmoitus poliisille. Näin on asian laita myös Suomi ensin -ryhmän järjestämän vastamielenosoituksen suhteen.

Näin pitkät mielenosoitukset ovat Taposen mukaan poikkeuksellisia, mutta poliisilla ei ole ollut syytä eikä edes mahdollisuuksia ryhtyä keskeyttämään niitä. Mielenosoitukset saavat olla jatkossakin sijoillaan, ellei kaupunki pyydä telttojen purkamiseen virka-apua poliisilta. Poliisi voi hajottaa mielenosoituksen myös silloin, jos niistä aiheutuu vaaraa tai liialti muuta haittaa yleiselle järjestykselle.

Rivikansalaiset ei saa mennä missään tilanteessa keskeyttämään tai häiritsemään mielenosoitusta.

”Siinä syyllistytään rikokseen, jos lähdetään omavaltaisesti puuttumaan [muiden mielenosoituksiin]”, Taponen muistuttaa.

”Kun tällaista uhkaa on heitetty ilmoille, niin kyllä me sen tosissaan otamme ja tulemme näkymään lauantaina paikan päällä”, hän toteaa myös.

Tämänhetkisen tiedon valossa lauantaina kello 15 alkavaan ”Puhdistukseen” oli keskiviikkoaamupäivään mennessä ilmoittautunut mukaan lähes 300 ihmistä. Ilmoittautumiset on tehty Facebook-ryhmään, joten todellista osallistujamäärää voi tässä vaiheessa vain arvailla. Ilmoittautuneiden joukossa voi myös olla valeprofiileja.

Poliisi aikoo selvittää myös sen, täyttääkö jo kokoontumisen suunnittelun yhteydessä käyty nettikeskustelu jonkin rikoksen tunnusmerkistön. Tämä tarkoittaa käytännössä kiihottamista kansanryhmää vastaan.

PÄÄASIASSA IRAKILAISTEN ja afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden muodostamassa mielenosoitusleirissä järjestetään puolestaan lauantaina kello 16 alkaen Oikeus elää -tukikonsertti. Tapahtumasta on tehty asianmukainen ilmoitus poliisille.

Järjestäjät kuvailevat Oikeus elää -tukikonserttia poliittisesti sitoutumattomaksi ja yksityishenkilöiden järjestämäksi tapahtumaksi. Tapahtumaa on järjestämässä myös Rautatientorin Jääpuisto, joka sijaitsee kahden mielenosoitusleirin välissä.