torstai 2. maaliskuuta 2017

Aamulehti: Pakolaisten siirrot EU:n sisällä takkuavat – Suomi puolivälissä

Aamulehti/STT: Pakolaisten siirrot EU:n sisällä takkuavat – Suomi puolivälissä 2.3.2017
Helsingin Sanomat: Vain Suomi ja Malta ovat täyttämässä velvoitteet turvapaikan­hakijoiden taakanjaossa

Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot EU:n sisällä ovat vähitellen vauhdittumassa. Kreikasta ja Italiasta siirrettiin helmikuussa vajaat 2 000 todennäköisesti turvapaikan saavaa ihmistä eri puolille Eurooppaa.

EU-maat eivät tällä tahdilla kuitenkaan ole pääsemässä tavoitteeseensa siirtää yhteensä noin 100 000 turvapaikanhakijaa Kreikasta ja Italiasta syyskuun takarajaan mennessä. Maat sopivat asiasta jo noin puolitoista vuotta sitten, mutta vasta 13 500 ihmistä on siirretty.

Euroopan komissio kovistelikin jälleen torstaina EU-maita pitämään kiinni sovitusta. Malta, Irlanti ja Suomi ovat komission mukaan edenneet parhaiten. Suomi on tähän mennessä vastaanottanut 1 064 ihmistä sisäisinä siirtoina, mikä on noin puolet luvatusta.

Turvapaikanhakijoiden sisäisten siirtojen ohjelma on umpeutumassa syyskuussa. Maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulosin mukaan jäsenmaiden velvollisuus ei kuitenkaan ole häviämässä mihinkään. Niskuroivia maita voi uhata EU:n rikkomusmenettely, mikä tarkoittaisi asian viemistä viime kädessä EU-tuomioistuimeen.

Puola, Unkari ja Itävalta ovat kieltäytyneet siirroista kokonaan. Myös Tshekki, Bulgaria, Kroatia ja Slovakia ovat ottaneet vastaan hyvin vähän turvapaikanhakijoita.

EU-maat neuvottelevat yhä yhteisestä turvapaikkajärjestelmästä. Komissio ei torstaina antanut uusia esityksiä uudistuksesta, mutta toivoi neuvotteluiden etenevän. Maahanmuutto on yksi isoista aiheista ensi viikon EU-huippukokouksessa.