keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Yle: Teattereissa luetaan tänään ääneen kielteisiä turvapaikkapäätöksiä – "Saadaan edes jotain aikaiseksi"

Yle: Teattereissa luetaan tänään ääneen kielteisiä turvapaikkapäätöksiä – "Saadaan edes jotain aikaiseksi" 1.3.2017
Helsingin Sanomat: ”Maahanmuuttovirasto hyväksyy tosiseikaksi sen, että Isis kidutti sinua” – pakolaisten käännytyspäätöksiä luetaan yleisölle teattereissa
MTV: MTV sai Maahanmuuttoviraston kielteiset turvapaikkapäätökset – "ISIS saattaa leikata kätesi, jos palaat"

Teatterintekijät haluavat korostaa, että turvapaikkapäätöksiin johtava työ on tehtävä mahdollisimman hyvin ja perusteellisesti.

Maahanmuuttovirasto hyväksyy tosiseikaksi sen, että ISIS saattaa leikata irti kätesi – – sinun tapauksessasi oleskelu Bagdadissa on mahdollista.

Maahanmuuttoviraston eli Migrin käännytyspäätökset ovat teatterintekijöiden mielestä niin absurdia tekstiä, että niitä on luettava ääneen. Turvapaikkahakemusten kielteisiä päätöksiä lausutaan tänään 1. maaliskuuta tavallisten teatteriesitysten yhteydessä eri puolilla Suomea.

Mukana on parikymmentä teatteria. Luvassa on esimerkiksi suoratoistoja sosiaalisessa mediassa. Taiteilija Lina Teirin alulle panemaa tempausta järjestää Helsingissä Viirus-teatterin hallinnollinen johtaja Matilda von Weissenberg.

– Monet varmasti uskovat, että viranomaiset tekevät oikeita päätöksiä, mutta niiden lukeminen tuo esiin turvapaikanhakijoiden toivottomuuden. Se on tämän päivän todellisuutta ja paljon traagisempaa kuin mitä voisimme muuten tuoda lavalle, von Weissenberg toteaa.

Päätöksiä turvapaikkahakemuksista joka tapauksessa tehdään. Von Weissenberg penää ratkaisuihin inhimillisyyttä.

– Sanomamme on se, että työ on tehtävä mahdollisimman hyvin ja perusteellisesti. Migrihän on myöntänyt virheitään.

Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen on saanut vuoden 2016 loppuun mennessä 15 000 ihmistä. Tuhansien uskotaan kadonneen järjestelmästä. Se on tempauksen järjestäjien mukaan merkki siitä, että katoamista pidetään kotiinpaluuta parempana vaihtoehtona. Jotain olisi von Weissenbergin mukaan tehtävä, mutta keinot ovat vähissä.

– Päätösten lukeminen ääneen on sentään konkreettista. Saadaan siis edes jotain aikaiseksi. Tämä on asia, jonka takana pitää uskaltaa seistä, von Weissenberg vakuuttaa.

Von Weissenberg seisoo asiansa takana, vaikka Helsingin Sanomien uutinen aiheesta poiki jo vihaisia yhteydenottoja. Tempauksen hän toivoo silti sujuvan rauhallisissa merkeissä.

– Tuli pari puhelua ja sähköpostia. Sähköpostissa luki, että kaikki muslimit pitää tappaa. En usko, että teattereissa tällaisia reaktioita tulee noin vaan. Jos joku ei halua kuulla tekstejä, hän voi lähteä pois.

Teatterit osoittavat tempauksella tukensa myös turvapaikanhakijoiden rauhanomaiselle mielenosoitukselle, joka jatkuu toista viikkoa Helsingin Rautatientorilla.