maanantai 20. maaliskuuta 2017

HS: Turvapaikanhakijaa vastaan hyökättiin kaasulla Helsingin Rautatientorilla

Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijaa vastaan hyökättiin kaasulla Helsingin Rautatientorilla 20.3.2017
Helsingin Sanomat: Kristillisdemokraattien listoilla oleva vaaliehdokas osallisena Rautatientorin välikohtauksessa – turvapaikanhakijaa sumutettiin kasvoihin

TURVAPAIKANHAKIJAA vastaan hyökättiin kaasulla sunnuntaina Helsingin Rautatientorilla, missä turvapaikanhakijat ovat osoittaneet mieltään Suomen turvapaikkapolitiikkaa vastaan noin kuukauden ajan.

Epäilty yhteenotto tapahtui iltayhdeksän jälkeen, kun toistaiseksi tuntemattomasta syystä hyökkääjä sumutti turvapaikanhakijaa jollain kaasulla. Turvapaikanhakija sai ensiapua paikan päällä, minkä jälkeen hänet vietiin Helsingin poliisin mukaan sairaalahoitoon.

Poliisi ei ollut saanut hyökkääjää kiinni ainakaan vielä aamuyöstä yhden aikaan. Poliisi oli selvittämässä tilannetta paikan päällä ja hyökkäyksestä on tehty rikosilmoitus.

AIEMMIN maaliskuussa turvapaikanhakija yritti tehdä Rautatientorilla itsemurhan hirttäytymällä. Mies oli jo ehtinyt kiivetä ylös ja kiinnittää köyden kaulaansa ennen kuin paikalla olleet saivat hänet haettua alas.

Vihasivusto julkaisi tapahtumasta videon tuoreeltaan internetissä keskiviikkona. Videon ohessa olleessa kommenttiketjussa useat kirjoittajat irvailivat itsemurhayrityksen epäonnistumisella.


-----

Helsingin Sanomat: Kristillisdemokraattien listoilla oleva vaaliehdokas osallisena Rautatientorin välikohtauksessa – turvapaikanhakijaa sumutettiin kasvoihin

HELSINGIN poliisi tutkii Rautatientorilla sunnuntai-iltana tapahtunutta välikohtausta pahoinpitelynä. Turvapaikanhakijaa suihkutettiin tilanteessa jonkinlaisella kaasusumutteella kasvoihin.

”Poliisilla on tapauksesta videomateriaalia, ja materiaalin perusteella ainakin vaikuttaa siltä, että tapausta on edeltänyt pidempi sanaharkka ja töniminen Rautatientorilla”, tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Juvonen kertoo Helsingin poliisin maanantaiaamuna lähettämässä tiedotteessa.

Poliisi selvittää tällä hetkellä videolla näkyvien ihmisten osuutta tapahtumiin.

”Tämänhetkisten tietojen ja asianomistajien kertomusten mukaan uhri ja hänen kaverinsa olivat aikeissa mennä Rautatientorin kulmalla olevaan käymälään, mutta kantasuomalaiset miehet olivat tämän estäneet”, Juvonen sanoo.

Tilanteen päätteeksi ulkomaalaista, hieman yli 20-vuotiasta miestä suihkutettiin kaasusumutteella kasvoihin. Tämän jälkeen uhri meni läheiseen ravintolaan huuhtelemaan kasvojaan, mutta perässä seurasi sumutustilaneessa mukana olleita miehiä. Poliisin tietojen mukaan nämä uhkailivat sumutetta silmiinsä saanutta miestä ja tämän kaveria hetken aikaa ravintolassa.

Lopuksi kantasuomalaiset miehet poistuivat paikalta, eikä poliisi ole toistaiseksi tavoittanut heitä. Useiden asianosaisten henkilöllisyydet ovat kuitenkin jo viranomaisten tiedossa.

PIAN VÄLIKOHTAUKSEN jälkeen videopalvelu Youtubeen ilmestyi tilanteesta kuvattu video, jonka perusteella huutelua näyttää olleen puolin ja toisin. Yksi videolla tunnistettavista olevista henkilöistä on Laura Niitamo, joka on kevään kuntavaaleissa kristillisdemokraattien listoilla osana Paavo Väyrysen Terve Helsinki -ryhmää.

HS tavoitti Niitamon puhelimitse maanantaiaamuna. Niitamo kertoo poliisin tavoin, että tapahtumat saivat alkunsa julkisen wc:n käyttöön liittyvästä riidasta. Hänellä on kuitenkin eriävä näkemys siitä, kuka esteli ja ketä.

”Maahanmuuttajataustainen mies rupesi estelemään Suomi Ensin -jäsenen vessaan menoa”, Niitamo kertoo.

Maahanmuuttovastainen Suomi Ensin -yhdistys on osoittanut viikkokausia mieltään Kansallisteatterin päädyssä Rautatientorilla. Karkotuspäätöksiä ja Suomen turvapaikkapolitiikkaa yleisemminkin kritisoivien turvapaikanhakijoiden mielenosoitus on ollut yhtä kauan vastapuolella toria.

Rautatientorin julkinen wc sijaitsee Suomi ensin -mielenosoittajien telttakatoksen läheisyydessä.

NIITAMO KERTOO havainneensa kaasusumutuksen, mutta hänen mukaansa kyse oli itsepuolustustilanteesta.

”Kun hän [toinen tilanteessa mukana olleista turvapaikanhakijoista] näki, että minä kuvaan, niin hän hyökkäsi kädet ojossa suoraan kurkkuani kohti”, Niitamo sanoo.

Tässä tilanteessa joku henkilö suihkutti turvapaikanhakijaa kaasusumutteella kasvoihin. Niitamo kiistää itse käyttäneensä sumutetta.

”En minä suihkuttanut. Se oli joku pojista – kundeja oli aika monta siinä ympärillä.”

Myös Niitamo kertoo tehneensä rikosilmoituksen tapauksesta. Hän teki sen sähköisellä lomakkeella, mikä tarkoittaa sitä, että asia etenee poliisin käsiin pienellä viiveellä.