Helsingin Sanomat: Sampo Terho vastaa HS:n kolumniin: Perussuomalaisista ei tule uhkaa kenellekään 18.3.2017
Helsingin Sanomat: Pimeys ja pahuus piilee erimielisten leimaamisessa
Perussuomalaisten puheenjohtajaksi tähtäävä kansanedustaja Sampo Terho vastaa mielipidekirjoituksessaan perussuomalaisten suuntaa käsitelleeseen kolumniin.
PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtajaksi tähtäävä kansanedustaja Sampo Terho kiistää, että perussuomalaiset muodostaisi uhkaa kenellekään, kun puolueen johto vaihtuu ensi kesänä.
Terho vastaa HS:lle toimittamassaan mielipidekirjoituksessa toimittaja Yrjö Raution kolumniin, jossa ruodittiin tiukoin sanoin perussuomalaisen puolueen suuntaa.
”Kansallismielisiä toki puolueena olemme, mutta Snellmanin hengessä ilman mitään Raution maalailemia demonisia salajuonia. Haluamme ylläpitää kieltämme, kulttuuriamme ja elämäntapaamme osana monimuotoista maailmaa”, Terho sanoo.
Terhon vastauksen voi lukea kokonaisuudessaan tästä.
RAUTIO KIRJOITTI perjantaina julkaistussa tekstissä, että perussuomalaiset on liittymässä Terhon tai Jussi Halla-ahon johdolla Euroopan oikeistopopulistien seuraan.
”Kun niin tapahtuu, mitään ei jää jäljelle siitä hyvästä, terveestä ja tarpeellisesta, mikä heidän populismiinsa sisältyi. Jäljelle jää silkkaa pimeyttä ja pahuutta”, Rautio kirjoitti.
Rautio on kokenut politiikan toimittaja, joka on toiminut muun muassa Kansan Uutisten päätoimittajana. Nykyään hän kirjoittaa vapaana toimittajana muun muassa verkkokolumneja HS:lle.
__________________________________
Helsingin Sanomat: Pimeys ja pahuus piilee erimielisten leimaamisessa
Perussuomalaisten arvot eivät ole puheenjohtajavaalista huolimatta murroksessa, kirjoittaa kansanedustaja Sampo Terho.
HELSINGIN SANOMIEN kolumnisti Yrjö Rautio kirjoitti 17.3., että minun tai Jussi Halla-ahon noustessa perussuomalaisten puheenjohtajaksi uhkaa puoluetta ”pimeyden ja pahuuden” aikakausi. Jouduin hieman hieraisemaan silmiäni; ei sitä joka aamu Suomen suurimmasta lehdestä lue itseään rinnastettavan rasismiin, fasismiin, natsismiin, raukkamaisuuteen ja saa vieläpä tietää omaavansa väkivaltaisia haluja ”murskata sisäisiä uhkia”, mitä ne sitten lienevätkin.
Huhhuh. Olen politiikassa nähnyt erinäisiä provokaatioita, mutta näin asenteelliseen hyökkäykseen on vaikea ylipäänsä kirjoittaa rakentavaa vastinetta. Yritän kuitenkin.
Rautio ei selvästikään tunne puoluettamme saati meitä puheenjohtajaehdokkaita. Puoluekenttämme koostuu noin kymmenestätuhannesta tavallisesta suomalaisesta, joiden edustamaa liikettä viime eduskuntavaaleissa äänesti yli puoli miljoonaa tavallista suomalaista. Tällainen puolue ei valitse johtajikseen fanaatikkoja, ja jos valitsisi, puolue ei Suomessa saisi riittävää kannatusta noustakseen uhkaksi kenellekään.
PERUSSUOMALAISTEN ARVOT eivät ole puheenjohtajavaalista huolimatta murroksessa, kenttähän säilyy samana ja valitsee itse johtajansa. Me arvostamme nyt ja vastaisuudessa isänmaallisuutta, rehellisyyttä, ahkeruutta, vapautta ja turvallisuutta. Tälle tutulle arvopohjalle rakennetaan myös tulevat ohjelmamme.
Raution mukaan perussuomalaiset voi uuden puheenjohtajan aikakaudella ”olla vain entistäkin umpisilmäisempi maahanmuuton ja Euroopan unionin vastustaja”, ilmeisesti tarkoittaen, ettemme enää tule ajamaan politiikassa mitään muuta. Väite on järjetön. Mikään puolue ei voi uskottavasti toimia tai menestyä ilman laaja-alaista ohjelmaa, ja tulen omasta puolestani esittelemään oman ohjelmani pohjan jo pian kuntavaalien jälkeen. Rautio on tervetullut kuuntelemaan.
Raution viittaukset natseihin ja fasisteihin ovat niin ala-arvoisia, etten vaivaudu niihin vastaamaan. Kansallismielisiä toki puolueena olemme, mutta Snellmanin hengessä ilman mitään Raution maalailemia demonisia salajuonia. Haluamme ylläpitää kieltämme, kulttuuriamme ja elämäntapaamme osana monimuotoista maailmaa. Pimeys ja pahuus ovat kaukana suomalaisesta kansallismielisyydestä, jonka perinteisiä ihanteita ovat sivistys, yhteisöllisyys ja epäitsekkyys.
RAUTION PURKAUS täytynee ymmärtää viime aikojen kansainvälisen kehityksen asiayhteydessä. EU:n liittovaltiokehitys on johtanut poliittiseen vastareaktioon ja maahanmuuttokriisi todistanut peruuttamattomasti, että EU:n ja sen jäsenmaiden maahanmuuttopolitiikkaa on korjattava. Näiden tapahtumien myötä useampikin vasemmistointellektuelli on unelmiensa sortuessa joutunut hysteeriseen tilaan.
Kannustan silti rauhallisuuteen. Suomea ei uhkaa oikeistoradikalismin tai rasismin hyökyaalto. Maailmassa on tuskin sellaista maata, jossa tämä riski olisi pienempi kuin Suomessa. Yhteiskuntamme on vakaa ja kansalaisoikeudet vahvat.
Merkittävin fasistinen piirre, jonka yleisyys itseäni Suomessa huolettaa, on halu leimata, häpäistä ja vaientaa erimielisiä ihmisiä. Tämä kasvava asenne todella nakertaa kansakuntamme yhtenäisyyttä ja yhteiskuntarauhaa, katkoo keskusteluyhteyksiä ja yhteisymmärryksen edellytyksiä.
Tämä on se asenne, joka johtaa pimeyteen ja pahuuteen.