Yle: Sadat turvapaikanhakijat ovat vaihtaneet uskontoa – "Väkivaltaan kyllästyneet kääntyvät kristinuskoon" 8.3.2017
Kemijärvellä on 23 kristinuskoon kääntynyttä turvapaikanhakijaa. Kirkkoherran mukaan kääntymisellä ei tavoitella myönteistä turvapaikkapäätöstä.
Poikkeuksellisen suuri määrä turvapaikanhakijoita on kääntynyt kristinuskoon Kemijärvellä. Yhteensä 23 on ottanut kasteen ja muutama on vielä rippikoulussa. Kääntyneet ovat kotoisin Irakista, Afganistanista, Syyriasta sekä Iranista.
Kirkkoherra Pentti Tepsan mukaan kääntymisellä ei pyritä myönteiseen turvapaikkapäätökseen.
– Olemme alusta asti tehneet selväksi, että kristityksi kääntymisellä ei voi vaikuttaa Suomen viranomaisiin. Itse asiassa vaatii erityistä rohkeutta vaihtaa uskontoa. He ovat olleet pelokkaita sen suhteen miten suku ja muut muslimit suhtautuvat heihin kasteen jälkeen, sanoo Tepsa.
Kemijärven seurakunnan tilaisuuksiin alkoi tulla muslimitaustaisia turvapaikanhakijoita 2015. Jotkut kääntyneistä ovat jo saaneet turvapaikkahakemuksiinsa päätökset ja osa edelleen odottaa päätöstä. Muutamat kääntyneistä ovat palanneet kotiseudulleen, osa on muuttanut Etelä-Suomeen.
Suurin ryhmä afganilaisia nuoria
Tällä hetkellä suurin ryhmä on darinkielisiä afganistanilaisia nuoria miehiä.
– He ovat joutuneet kokemaan kovia. Jotkut on esimerkiksi pakotettu katsomaan, kun al-Qaida tappoi heidän vanhempansa.
Kääntyneet ovat kertoneet olevansa väsyneitä kokemaansa väkivaltaan ja ovat halunneet tutustua kristinuskoon.
– Seurakunta ja kaupunki ovat ottaneet tulijat lämpimästi vastaan. Vapaaehtoiset ovat olleet aktiivisia siitä asti, kun turvapaikanhakijoita alkoi toissavuonna kirkkoon tulla. Moni kemijärveläinen on itse kokenut sodan ja osaa asettua hätää kokevan asemaan, sanoo Tepsa.
Myös Rovaniemellä, Ranualla ja Tervolassa on joitakin turvapaikanhakijoita kääntynyt kristinuskoon.
Ovat kovia veisaamaan
Uudet kristityt ovat innokkaita veisaamaan. Monet Siionin virret ovat mieluisia sekä kansanlaulutyyppiset virret.
– Esimerkiksi virsikirjan virsi 276 "Jeesuksesta laulan" on suosittu. Sitä pitää laulaa joka ilta kun olemme koolla. Laulamme suomeksi ja arabiaksi sekä joskus englanniksi, kertoo Tepsa.
Seurakunnassa on luotu kolme kuukautta kestävä rippikoulu, jossa opettamassa ovat olleet myös aiemmin kastetut turvapaikanhakijat. Katekismus on kovassa käytössä ja Raamattua luetaan eri kielillä.
Koko maassa kirkkoon on liittynyt satoja turvapaikanhakijoita viimeisen parin vuoden aikana.
– Olemme joutuneet miettimään miten tuemme uusia kieliryhmiä, kertoo pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia.