sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Kymen Sanomat: Laiskat ylläpitäjät eivät poista rasismia keskustelupalstoilta

Kymen Sanomat/STT: Laiskat ylläpitäjät eivät poista rasismia keskustelupalstoilta
11.10.2009

Nettisivuston valvojien rikosvastuu on tulkinnanvarainen

Rasismi rehottaa internetin keskustelupalstoilla. Vähemmistövaltuutetun toimistoon tulee ilmoituksia rasistisesta materiaalista viikoittain, mutta tapaukset johtavat vain harvoin poliisin esitutkintaan.

Syynä rasistisen kirjoittelun yleisyyteen on se, että sivustojen ylläpitäjien rikosoikeudellinen vastuu on tulkinnanvarainen. Useilta keskustelupalstoilta löytyy rasistista materiaalia, koska ylläpitäjät eivät poista viestejä.

Selvää on, että netin keskustelupalstoilla rasistisia viestejä kirjoittava syyllistyy rikokseen. Valtiosyyttäjä Mika Illmanin mukaan sivustojen ylläpitäjien rikosvastuu on kuitenkin hämärän peitossa, koska lainsäädäntöä ei ole toistaiseksi koeteltu oikeusistuimissa.
- Vastuu on aika lailla epäselvä, kun ajatellaan operaattoria, joka vain vuokraa tilaa serverille, mutta joka ei vaikuta tekstin sisältöön, vaan ainoastaan mahdollistaa sen julkaisemisen, Illman kuvailee.

Oikeusministeriössä on perustettu työryhmä, joka tarkastelee myös rasistiseen nettikirjoitteluun liittyvän lainsäädännön tiukentamista. Esimerkiksi Ruotsissa on erityislainsäädäntö, joka velvoittaa ylläpitäjää asettamaan palstalle valvojia ja asettamaan heille lain perusteella myös valvontavelvollisuuden. Jos valvoja ei poista lainvastaista viestiä, siitä määrätään sakkorangaistus.
- Internet on tuonut rajaamisproblematiikkaa, jota ei ole joskus lakia säädettäessä ennakoitu, sanoo lainsäädäntöneuvos Ilari Hannula oikeusministeriöstä.

Valtionsyyttäjä Illman kuitenkin uskoo, että nykyisenkin lainsäädännön mukaan sivustojen ylläpitäjät voisivat joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.
- Ajatellaan tilannetta, jossa ylläpitäjä on asettanut sivustolle valvojan. Hän tulee tietoiseksi viestistä, jonka sisältö on selvästi lainvastainen. Jos valvoja sallii viestin julkaisemisen niin, että sen sisältö on yleisön nähtävissä, voisi ajatella, että yleiset säännökset pätevät myös tässä tapauksessa, Illman sanoo.

Illmanin mielestä sivustojen ylläpitäjät reagoivat vasta siinä vaiheessa, kun asiasta tehdään rikosilmoitus. Tosin myös vähemmistövaltuutettu saattaa ottaa suoraan yhteyttä eri sivustojen ylläpitäjiin ja vaatia paheksuttavan materiaalin poistamista.

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää kertoo, että internetin keskustelupalstoilla olevista rasistista herjauksista tulee yhä enemmän ilmoituksia vähemmistövaltuutetun toimistoon.
- Ei se ole hyvä yhteiskunnallinen signaali, että netissä on törkeää materiaalia, johon ei vain puututa, Suurpää sanoo.

Vuonna 2006 vähemmistövaltuutettu teki internetsivustoista nelisenkymmentä tutkintapyyntöä. Suurpään mukaan nykyisin kansalaisilta tulleet ilmoitukset vain välitetään eteenpäin poliisille.
- Joka tapauksessa ei poliisikaan pysty ihan kaikkea valvomaan. Tutkintapyynnön tekeminen on kenelle tahansa iso askel.

Poliisi suitsii nettirasismia uudella vihjepalvelulla

Huolettaako jokin rasistiselta vaikuttava kommentti netin keskustelupalstalla? Viranomaisille epäilyttävästä materiaalista ilmoittaminen helpottuu, kun poliisi ottaa käyttöön keskitetyn vihjepalvelun maaliskuun alussa.

Tarkoituksena on, että useat suositut keskustelupalstat ottaisivat sivuilleen linkin poliisin vihjepalveluun. Eri sivustoilla voisi nimettömänä täyttää vihjelomakkeita, jotka ohjattaisiin suoraan keskusrikospoliisille.

Ylikomisario Seppo Ruotsalainen sisäministeriön poliisiosastolta uskoo, että uuden palvelun myötä vihjeiden määrä kasvaa.
- Palvelun linkittäminen on täysin vapaaehtoista. Emme voi velvoitta ketään emmekä halua velvoittaa, mutta pyrimme siihen, että keskeisimmät palveluntarjoajat näin toimisivat, Ruotsalainen kuvailee.

Nettirasismin ohella poliisi aikoo hyödyntää järjestelmää myös muun rikollisuuden paljastamisessa. Ruotsalaisen mukaan näihin voisivat lukeutua myös väkivaltaan, uhkauksiin ja petoksiin liittyvät rikokset.

Rikosvihjeitä puhelimitse ja sähköpostilla voi antaa nytkin, mutta poliisi haluaa madaltaa kynnystä vihjeiden antamiseksi.
- Tämä ei ole mitenkään poissulkeva järjestelmä, vaan myös jatkossa poliisilla on vihjepuhelimia.

____________________________________________

HBL: Rasismen frodas på webbforum

Minoritetsombudsmannen får varje vecka in anmälningar om rasistiskt material på diskussionsforumen, men fallen går sällan till polisutredning.

En av orsakerna till att rasistiska skriverier är så vanliga är att de som upprätthåller forumen inte har ett klart ansvar. De tar inte alltid bort rasistiska inlägg.

Den som skriver rasistiska inlägg begår onekligen ett brott. Enligt statsåklagare Mika Illman är dock upprätthållarnas straffrättsliga ansvar höljt i dunkel eftersom lagarna inte prövats i domstol.

– Ansvaret blir lätt oklart om man tänker på en operatör som bara hyr ut plats på en server, men som inte påverkar textens innehåll, säger Illman.

Vid Justitieministeriet har det tillsatts en arbetsgrupp som avses skärpa lagarna om rasistiska internetskriverier. Till exempel i Sverige har man en speciallagstiftning som ålägger ägarna att tillsätta övervakare för diskussionsforum. Övervakaren kan dömas till böter om inte lagstridigt material avlägsnas.

– Internet har fört med sig en avgränsningspolitik som man inte kunde förutse när lagen stiftades, säger Ilari Hannula vid Justitieministeriet.

Ansvariga kan straffas

Illman tror dock att den nuvarande lagstiftningen räcker till för att ställa de ansvariga till straffrättsligt ansvar.

– Låt oss tänka en situation där den som upprätthåller en webbplats har tillsatt en övervakare. Han blir medveten om ett inlägg med klart olagligt innehåll. Om övervakaren tillåter att inlägget läggs ut till den stora allmänhetens påseende, kunde man anta att de allmänna bestämmelserna gäller också i det här fallet.

Han säger att de ansvariga ofta reagerar först då det gjorts en polisanmälan.

Minoritetsombudsmannen Johanna Suurpää säger att hennes byrå allt oftare får anmälningar om rasistiska tillmälen.

– Det är inte en bra signal från samhällets sida att det på nätet finns anstötligt material som man inte tar itu med, säger hon.

Minoritetsombudsmannen polisanmälde 2006 ett 40-tal webbplatser. Enligt henne förmedlar man numera bara anmälningarna vidare till polisen.