sunnuntai 11. lokakuuta 2009

YLE: Turkkilaismiestä epäillään laittoman maahantuonnin järjestämisestä

YLE Uutiset: Turkkilaismiestä epäillään laittoman maahantuonnin järjestämisestä 11.10.2009

Suomenlahden merivartioston rikostutkintayksikkö epäilee turkkilaista miestä neljän ihmisen laittoman maahantuonnin järjestämisestä Suomeen. Mies on pidätetty ja tutkinta jatkuu.

Epäilty maahantulon järjestäminen paljastui lauantaina. Lentolippujen mukaan Istanbulista Pietariin matkalla ollut nainen ja hänen kolme alaikäistä lastaan eivät siirtyneet Pietarin koneeseen vaan jäivät Helsinki-Vantaan lentoaseman transit-alueelle ja hakivat turvapaikkaa lentoaseman rajatarkastusyksiköstä.

Turkkilaismies oli matkustanut perheen mukana, mutta poistui paikalta. Hänet tavoitettiin myöhään lauantai-iltana pääkaupunkiseudulta. Rajavartiolaitoksen mukaan maahantuotujen passit löytyivät turkkilaismieheltä.

Miestä epäillään laittoman maahantuonnin järjestämisestä. Enimmillään siitä voi saada kahden vuoden vankeustuomion.

Perheen kansallisuus on selvitettävänä. Heitä kohdellaan turvapaikanhakijoina, mutta merivartiosto tutkii, ovatko he syyllistyneet valtiorajarikokseen. Jos perhe saa turvapaikan, tutkintaa pidemmälle ei edetä.

__________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Turkkilaismies pidätetty neljän henkilön maahantuonnista

Keski-ikäisen turkkilaismiehen epäillään tuoneen laittomasti Suomeen neljä henkilöä viikonloppuna. Rajavartiolaitoksen mukaan saman perheen jäsenet saapuivat Helsinki-Vantaan lentoaseman kansainväliselle alueelle lauantai-iltana.

Tutkinnanjohtaja Sami Pailan mukaan perhe oli tullut Istanbulista, ja lentolippujen perusteella heidän oli tarkoitus matkustaa Helsingin kautta Pietariin. Matkan todellinen määränpää oli kuitenkin Helsinki-Vantaa, jossa he hakivat turvapaikkaa.

"He eivät olisi pystyneet tätä todennäköisesti yksin tekemään, vaan tämä turkkilaismies on heitä auttanut eli ostanut liput ja järjestänyt matkan."

Laittoman maahantulosta teki se, ettei heillä ollut viisumia. Kansainväliselle alueelle saapuva läpikulkumatkustaja ei saa oleskella maassa kuin sen ajan, jolloin hän odottaa lähtöään varsinaiseen määränpäähän. Laittomasti maahan tullutta ei kuitenkaan tuomita valtionrajarikoksesta, jos hän saa turvapaikan.

Turkkilaismies lensi itse maahantulijoiden mukana Suomeen, mutta häipyi lennon jälkeen omille teilleen. Hänet kuitenkin pidätettiin pääkaupunkiseudulla laittoman maahantulon järjestämisestä myöhemmin viikonloppuna. Maahantuotujen passit löytyivät turkkilaismiehen hallusta. Hänen epäillään ottaneen perheeltä rahaa teostaan.