perjantai 2. lokakuuta 2009
YLE: Suomi vauhdittaa turvapaikanhakijoiden käännyttämistä
Suomi nopeuttaa muista Euroopan maista turvapaikkaa hakeneiden maastakäännyttämistä. Alkuvuoden aikana palautuspäätöksiä on tehty ennätysmäärä. Keskimäärin joka kolmas Suomesta turvapaikkaa hakeva on hakenut turvapaikkaa muusta EU-maasta.
Suomi on alkuvuoden aikana purkanut turvapaikanhakijasumaa tekemällä ennätyksellisen paljon maastakäännytyspäätöksiä niin sanotulla Dublin-menettelyllä.
Mikäli maahantuleva turvapaikanhakija on alun perin hakenut turvapaikkaa Suomen ulkopuolelta, on Suomella oikeus palauttaa henkilö takaisin lähtöpisteeseensä.
Suomesta palautettiin kesäkuun loppuun mennessä lähes 1 100 turvapaikanhakijaa. Tämä on saman verran kuin viime vuonna yhteensä.
- Kaikki keinot kustannusten säästämiseksi ja varojen järkeväksi kohdentamiseksi ovat tässä vaiheessa kannatettavia, sanoo sisäasianministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne.
Noin joka kolmas turvapaikanhakija on hakenut turvapaikkaa alun perin muusta Euroopan maasta.
Dublin-tapausten käsittelyä nopeutetaan, sillä perusteettomat hakemukset kuormittavat jo ennestään ruuhkaista järjestelmää ja aiheuttavat kustannuksia.
Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat turvapaikkakäytäntöjä
Sekä ihmisoikeusjärjestöt että Euroopan ihmisoikeuskomissio ovat kritisoineet Dublin-sopimusta. Ongelmia aiheuttaa Euroopan maiden toisistaan huomattavasti poikkeavat turvapaikkakäytännöt. Etenkin Etelä-Euroopassa turvapaikanhakijoiden kohtelu on kovaa.
- Kreikka on täysin oma lukunsa, mutta ongelmia on myös Maltalla ja Italiassa. Kreikassa edes turvapaikkahakemuksen jättäminen on liki mahdotonta, kertoo Pakolaisneuvonta ry:n vastaava lakimies Kirsi Hytinantti.
- Sinänsä käsittelyn nopeuttaminen on hyvä asia. Ongelmia tulee, mikäli Dublin-sopimusta käytetään kategorisesti niin, ettei turvapaikanhakijan yksilöllisiä perusteluja harkita, Hytinantti sanoo.
_________________________
Dublin-menettely
- EU-maiden, Islannin, Norjan ja Sveitsin välisen Dublin-järjestelmän periaatteena on, että turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä sopimusvaltiossa.
- Vastuu turvapaikkahakemuksen käsittelystä kuuluu valtiolle, jolla on ollut merkittävin rooli turvapaikanhakijan tulossa jäsenvaltioiden alueelle tai josta henkilö on hakenut ensimmäistä kertaa turvapaikkaa.
- Jos Dublin-menettelyä sovelletaan, Suomi ei tutki turvapaikkahakemusta vaan käännyttää hakijan vastuussa olevaan valtioon.
__________________________
16-vuotiaana Eurooppaan Somaliasta paennut Ibrahim Abdinur Ibrahim on etsinyt parempaa elämää kahden vuoden ajan. Matka on vienyt Italian ja Norjan kautta Suomeen. Edessä on paluu Italian kurjiin oloihin.
- Lähdin pakoon väkivaltaa. Näin veljeni ja isäni tapettavan silmieni edessä, kertoo Ibrahim pakenemisen syitä.
Hän on kiertänyt Eurooppaa kaksi vuotta. Alun perin hän ajautui Italiaan, jossa toive paremmasta elämästä kariutui nopeasti.
- Viranomaiset kohtelivat meitä huonosti. Meidät laitettiin asumaan tavarakonttiin, jossa samassa sängyssä nukkui usein kaksi ihmistä, Ibrahim kertoo.
Italian olosuhteet saivat Ibrahimin lähtemään kohti pohjoista. Norjassa sormenjäljet paljastivat Ibrahimin hakeneen turvapaikkaa Italiasta. Edessä oli käännytyspäätös.
- En halunnut palata Italiaan. Ennen Somaliassa asunut naapurini asuu Suomessa, joten tulin tänne hänen luokseen, Ibrahim kertoo Suomeen päätymisestään.
Ibrahim on ollut Suomessa kolme kuukautta. Tällä hetkellä hän odottaa palautuspäätöstä Helsingin vastaanottokeskuksessa.
- Täällä minulla on ollut hyvä olla ja minua on kohdeltu hyvin. Haluaisin jäädä tänne.
- En tiedä mitä teen, jos Italiaan päädyn. Talvi on tulossa, eikä siellä ole asuntoa tai ruokaa. Vankilassakin olisi paremmat oltavat kuin siellä, Ibrahim kuvaa.