tiistai 8. joulukuuta 2009

YLE: Ruandalaismiehen oikeudenkäynti jatkuu

YLE Uutiset: Ruandalaismiehen oikeudenkäynti jatkuu 8.12.2009

Ruandalaismiehen kansanmurhaoikeudenkäynti on jatkunut tiistaina Porvoossa. Kuultavana on puolustuksen todistaja, belgialainen professori Filip Reyntjens, joka on tutkinut Ruandan ihmisoikeustilannetta ja yhteiskunnan kehitystä.

Puolustuksen mukaan Reyntjens kertoi oikeudessa Ruandan nykyhallinnolla olevan intressejä saada aikaan tuomioita ulkomaisissa oikeussaleissa.

- Ruandan tiedetyään monessa jutussa painostaneen todistajia. Ruanda näkee - ihan aiheellisestikin - että ulkomailla asuvat ruandalaiset ovat usein opposition edustajia, ja kokee heidät uhaksi omalle hallinnolleen, kertoo syytetyn oikeusavustaja Ville Hoikkala.

Reyntjensin kuulemista on varauduttu jatkamaan myös keskiviikkona. Muussa tapauksessa oikeudenkäyntiä jatketaan ensi maanantaina puolustuksen silminnäkijätodistajalla. Kyseessä on Belgiassa pakolaisena asuva syytetyn entinen seinänaapuri.

Seuraava oikeudenkäyntipäivä on ensi viikon perjantai. Myös tuolloin kuullaan puolustuksen todistajaa.

Oikeudenkäynnin lopusta ei ole vielä tietoa, sillä loppujen todistajien kuulemisesta ei ole tehty vielä päätöstä. Puolustus on nimennyt todistajakseen parisenkymmentä eri puolilla Afrikkaa asuvaa ruandalaista. Käräjäoikeus saattaa matkustaa Tansaniaan heitä kuulemaan.

- Se olisi järkevin paikka heidän kuulemisekseen. Jos se ei onnistu, vaihtoehtona on kaiketi todistajien tuominen tänne Suomeen. Todistajien tuominen Suomeen olisi kuitenkin suuri operaatio, ensin heille on saatava asianmukaiset matkustusasiakirjat, sen jälkeen edessä olisi vielä viisumiruljanssi, käräjätuomari Spring-Reiman kertoi aiemmin YLE Uutisille.