EK: Hallituksen ja eduskunnan uskallettava puuttua romaanikerjäläisiin tai maahanmuuttajakriittisyys jatkaa kasvuaan 28.4.2010
Ilmojen lämmetessä Suomeen on tullut lisää romaanikerjäläisiä ja lisää on odotettavissa.
- Iholle tulevat kerjäläiset vaikuttavat suomalaisten asenteisiin kaikkia maahanmuuttajia kohtaan. Suomalaiset eivät ole hyvän sosiaaliturvansa vuoksi tottuneet kerjäläisiin eikä heihin pidäkään "eurooppalaistumisen" nimissä tottua, sanoo EK:n maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Riitta Wärn.
- Kerjäämiseen on pikaisesti puututtava. Ihmettelen hallituksen ja eduskunnan pelkoa muuttaa lakia kerjäämisen kieltämisen mahdollistamiseksi kaupunkien järjestyssäännöissä. Turisteina Suomeen tulevilta EU-kansalaisilta on voitava vaatia riittävät varat elämiseen ilman kerjäämiseen perustuvaa toimeentuloa, tai heidät on käännytettävä maasta. Jokainen EU-maa on vastuussa omista kansalaisistaan ja suomalaisten onkin syytä entistä rivakammin painostaa Romaniaa ja Bulgariaa huolehtimaan omistaan niin Suomessa kuin omassa maassaan, toteaa Wärn.
Suurin osa ulkomaalaisista tulee Suomeen työn tai perheen perässä
Vuoden 2009 lopulla Suomessa asui noin 156 000 ulkomaan kansalaista, äidinkieleltään vieraskielisiä oli 207 000. Maahanmuuttajat ovat kovin heterogeeninen ryhmä, mikä keskusteluissa tuntuu unohtuvan. Usein synonyymina tuntuu olevan pakolainen, turvapaikanhakija ja romaanikerjäläinen. Työn ja perheen perässä muuttaneet unohtuvat.
Todellisuudessa suurin osa Suomessa pysyvästi asuvista ulkomaalaisista on muuttanut työn tai perhesiteen perusteella. Heistä EU/ETA-kansalaisia on reilut 50 000. EU:n ulkopuolelta muuttaneista suurin ulkomaalaisryhmä on venäjän kansalaiset, noin 28 000 henkeä, mutta Suomessa asuvia, venäjää äidinkielenään puhuvia on jo noin 52 000 henkeä.
Pakolaisia on 1970-luvulta lähtien aina vuoteen 2008 asti vastaanotettu reilu 28 000 ja heille on Suomessa syntynyt noin 5000 lasta. Turvapaikanhakijoina on saapunut vuosina 1990–2008 noin 45 000 henkilöä, joista vain vajaa kolmannes, 12 600 henkilöä, on saanut luvan jäädä Suomeen.