maanantai 26. huhtikuuta 2010

YLE: Lastenkirjat eivät puhu riittävästi monikulttuurisuudesta

YLE Uutiset: Lastenkirjat eivät puhu riittävästi monikulttuurisuudesta 26.4.2010

Monikulttuurisuus näkyy entistä enemmän myös suomalaisten lasten arjessa. Silti kirjallisuus on reagoinut muutokseen hitaasti. Lasten- ja nuortenkirjoissa maahanmuuttajia on vähän eivätkä he yleensä ole aktiivisia toimijoita.

Kulttuurien kirjo on arkipäivää monessa päiväkodissa ja koulussa. Tampereen yliopistossa tehdyn selvityksen mukaan monikulttuurisuus näkyy kuitenkin esimerkiksi lasten kuvakirjoissa vielä melko vähän. Vähemmistöön kuuluvat hahmot esiintyvät usein sivullisina, ilman vuorosanoja.

- Maahanmuuttajalapset tai lapset, joilla on vahvoja siteitä eri kulttuureihin, eivät löydä tällaisista kirjoista samastumisen kohteita, sanoo yliassistentti Anna Rastas Tampereen yliopistosta.

Opettajat kaipaavat lisää lastenkirjoja, joissa suomalaisen yhteiskunnan monikulttuurisuus tuodaan esiin luontevasti. Siis niin, että kulttuuritaustaltaan erilaiset lapset toimivat tarinoissa yhdessä.

Kustantaja Leena Räihä lasten- ja nuortenkirjoihin erikoistuneesta kustantamo Pienestä Karhusta uskoo, että kustannusala on vähitellen heräämässä asian tärkeyteen. Asiakaskuntakin on kasvussa.

- Adoptio on lisääntynyt aika lailla ja suomalaiset matkustelevat tai asuvat ulkomailla aiempaa enemmän. Omakohtaisen kokemuksen myötä tajuaa, että kaikki eivät ole samanlaisia, sanoo Leena Räihä.