lauantai 24. huhtikuuta 2010

Länsiväylä: Oleskelulupaa hakevien määrä kasvoi rajusti Espoossa

Länsiväylä: Oleskelulupaa hakevien määrä kasvoi rajusti Espoossa 24.4.2010

Oleskelulupaa hakevien määrä kasvoi parissa vuodessa puolellatoista tuhannella Länsi-Uudenmaan poliisissa Espoossa. Samoin turvapaikkaa hakevissa kasvu oli voimakasta.

Myös maasta poistettujen määrä lisääntyi. Osa poistetuista oli hakenut turvapaikkaa, osalla puolestaan oleskelulupa oli mennyt umpeen.

Mitä enemmän ulkomaalaisia, sitä enemmän on heitä, joilla ei ole asiat kunnossa, kuvaavat Länsi-Uudenmaan poliisin apulaispoliisipäällikkö Jarmo Pitkämäki ja komisario Jyrki Kallio.

–Poliisillahan ei ole mitään sitä vastaan, että joku hakee täältä turvaa. Kenenkään etu ei kuitenkaan ole väärinkäytösten salliminen, korostaa Pitkämäki.

Turvapaikkatutkinnassa oli viime vuonna 158 tapausta, kun kaksi vuotta aikaisemmin tapauksia oli vain 27. Eniten turvapaikanhakijoita tuli Somaliasta ja myös Irakista heitä tuli ulkomaalaistoimistoon Espooseen melko paljon.

Maasta poistettuja oli 71 eli runsaat kaksi kertaa enemmän kuin 2007.

Tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Länsi-Uudenmaan poliisi on jo poistanut maasta 113 henkilöä. Pitkämäki ennustaa määrän kohoavan vielä reilusti johtuen Lepolammen vastaanottokeskuksen aiheuttamasta paineesta. Lepolammella on kymmeniä Bulgarian romaneja, EU:n kansalaisia, jotka hakevat turvapaikkaa.

–Henkilön maasta poistaminen ei ole niin yksinkertaista, että hänet vain viedään autolla lentokentälle. Toimenpide on päinvastoin hyvin mittava ja byrokraattinen, Pitkämäki toteaa.

Toisinaan käy niinkin, että juuri ennen maasta poistamistaan henkilö menee täällä naimisiin.

–Tilanne muuttuu täysin eikä ole helppoa selvittää, onko kyse lumeavioliitosta, sanoo Kallio.

Oleskelulupaa haki Länsi-Uudenmaan poliisilta viime vuonna 7600 ulkomaalaista, kun vuonna 2007 heitä oli 6100. Pääasialliset syyt oleskeluluvan haulle ovat opiskelu, työnteko ja perhesiteet.

Jatkolupaa taas ei hevin heru, jos esimerkiksi opiskeluluvan saanut käykin enimmäkseen töissä. Poliisi kehottaakin työnantajia tarkkuuteen siitä, millainen lupa ulkomaalaisella työntekijällä on.

Toimeentulon turvaaminen todistetaan tiliotteella, mutta komisario Kallion mukaan hakijoiden tileillä voidaan kierrättää samoja rahoja.

–Taustalla on verkostoja, jotka osaavat neuvoa uusia tulijoita, hän huomauttaa.

Pitkämäen ja Kallion mukaan Espoon ulkomaalaistilanne on silti hyvin hallinnassa eivätkä he näe laillisten oleskelulupahakemusten lisääntymistä ongelmana. Ulkomaalaisasioita varten on myös saatu palkattua pari poliisia lisää.

Länsi-Uudenmaan poliisi tekee vuodessa kolmesta neljään ulkomaalaisiin kohdistuvaa valvontaiskua.