Helsingin Sanomat: Facebookin käyttäjä voi joutua vastuuseen muiden viesteistä 23.4.2010
YLE Uutiset: HS: Nettikeskustelujen valvonta saattaa kiristyä
Tietokone: Nettikeskusteluiden ylläpitäjille kaavaillaan rangaistuksia laittomuuksista
Tuomas Rinnan blogi
Oikeusministeriö etsii uusia keinoja puuttua rasistiseen kirjoitteluun internetin keskustelupalstoilla. Myös huippusuositun Facebookin käyttäjät saattavat joutua lähitulevaisuudessa rikosvastuuseen muiden käyttäjien rasistisista kirjoituksista, jos he eivät poista laittomia viestejä Facebook-seinältään.
Oikeusministeriö harkitsee parhaillaan, pitäisikö nettikeskustelupalstojen ylläpitäjille säätää lailla velvollisuus valvoa ja poistaa lainvastaisia rasistisia viestejä. Valvonnan laiminlyönneistä ja kirjoituksen poistamatta jättämisestä seuraisi ylläpitäjälle rangaistus.
Harkinta koskee kaikkia avoimia keskustelupalstoja mukaan lukien Facebookin kaltaiset yhteisösivustot ja blogit, joihin lukijat voivat kirjoittaa kommenttejaan.
"Emme ole sulkeneet vielä tässä vaiheessa mitään niistä selvityksen ulkopuolelle", lainsäädäntöneuvos Ilari Hannula sanoo. Hän on laatinut muistion, jossa esitellään kaksi mallia mahdolliseksi uudeksi lainsäädännöksi.
Ensimmäisen mallin mukaan keskustelupalstan ylläpitäjä velvoitettaisiin valvomaan viestejä ja tarvittaessa ottamaan selvää rasistisen viestin laillisuudesta.
Toisessa mallissa itse valvontaa ei säädettäisi pakolliseksi, mutta ylläpitäjän pitäisi poistaa sellaiset viestit, jotka hän havaitsee laittomiksi tai joiden lainvastaisuudesta hän saa muulla tavoin tiedon.
Oikeusministeriö päättää aikaisintaan syksyllä, onko lakihanketta syytä käynnistää.
______________________________
YLE Uutiset: HS: Nettikeskustelujen valvonta saattaa kiristyä
Nettikeskustelujen valvonta saattaa kiristyä, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Lehden mukaan oikeusministeriö pohtii parhaillaan, pitäisikö nettikeskustelupalstojen ylläpitäjille säätää lailla velvollisuus valvoa ja poistaa lainvastaisia, rasistisia viestejä.
Yhteisösivusto Facebookin käyttäjät saattaisivat jatkossa joutua rikosvastuuseen, jos he eivät poista muiden käyttäjien kirjoittamia, laittomia viestejä profiilistaan.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka, Viestinnän keskusliitto ja Journalistiliitto arvelevat, että uudesta lainsäädännöstä koituisi enemmän haittaa kuin hyötyä. Keskusrikospoliisi, valtakunnansyyttäjänvirasto ja vähemmistövaltuutettu puolestaan kannattavat lakihankkeen käynnistämistä.
______________________________________________________
Tietokone: Nettikeskusteluiden ylläpitäjille kaavaillaan rangaistuksia laittomuuksista
Blogien, Facebookin ja muiden web-yhteisöjen sekä keskustelupalstojen ylläpitäjät voivat lähitulevaisuudessa joutua rikosvastuuseen kirjoittajien laittomista viesteistä, jos oikeusministeriön kaavailema lakimuutos toteutuu. Suunnitelma on kuitenkin vasta varhaisessa vaiheessa, ja sitä epäilevät muun muassa oikeuskansleri sekä liikenne- ja viestintäministeriö (LVM).
Oikeusministeriön muistiosta kertoo Helsingin Sanomat perjantaina.
Helsingin Sanomien mukaan oikeusministeriössä harkitaan, pitäisikö nettifoorumeiden ylläpitäjille säätää velvollisuus valvoa ja poistaa lainvastaisia rasistisia viestejä.
Valvonnan laiminlyöminen ja kirjoituksen poistamatta jättäminen johtaisi rangaistukseen ylläpitäjälle.
Jo nykyisin Suomen lait koskevat internetkeskusteluita, eli asiattomista kirjoituksista voi joutua vastuuseen. Vastuu koskee myös lehtien verkkojulkaisuja. Uutta on se, että rikosoikeudellista vastuuta laajennettaisiin tavallisten blogien ja keskustelupalstojen ylläpitäjiin.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka sanoi lehdelle epäilevänsä, että tällaisen lainsäädännön haitat olisivat isommat kuin hyödyt.
Oikeusministeriön suunnitelmaa vastustavat myös mediayhtiöitä edustava Viestinnän keskusliitto ja Journalistiliitto. Toimittajien ammattiliitto epäilee, että pienet lehdet joutuisivat karsimaan keskustelunsa pois kokonaan.
Liikenne- ja viestintäministeriössä katsotaan, että keskustelupalstan tai Facebook-yhteisön valvojan on hyvin vaikea erottaa laittomat ja lailliset keskustelut. LVM:n mielestä laillisuuden arviointi pitää jättää poliisille ja tuomioistuimille.
HS:n mukaan oikeusministeriö päättää vasta syksyllä, onko lakihanketta syytä käynnistää. Sitä kannattavat keskusrikospoliisi, vähemmistövaltuutettu ja valtakunnansyyttäjänvirasto.
____________________________________________
Tuomas Rinnan blogi
Helsingin Sanomien nettisivuilla julkaistu uutinen Facebookin käyttäjä voi joutua vastuuseen muiden viesteistä pysäytti taas hetkeksi ja ensin hämmensi, sitten aiheutti lievää ahdistusta.
Raflaava otsikko pitää takanaan kuitenkin hyvin tärkeän asian jolla voi olla voimakkaitakin vaikutuksia verkkopalveluihin ja niissä julkaistaviin kirjoituksiin. Tällä kertaa oikeusministeriö uutisen mukaan:
[...] harkitsee parhaillaan, pitäisikö nettikeskustelupalstojen ylläpitäjille säätää lailla velvollisuus valvoa ja poistaa lainvastaisia rasistisia viestejä. Valvonnan laiminlyönneistä ja kirjoituksen poistamatta jättämisestä seuraisi ylläpitäjälle rangaistus.
Uutisesta ei suoraan selviä, onko kyseessä vaatimus ennakkotarkastuksesta, vai voidaanko jatkaa edelleen "yleisövihjeiden" perusteella toimimista. Uutisessa kyllä puhutaan valvonnasta, ja todetaan että tämän laiminlyönnistä voiodaan määrätä rangaistus.
Aiheesta olen kirjoittanut aikaisemminkin, syksyllä 2008, ja näköjään nyt palataan saman keskustelun ääreen.
Varsinkin tällaisessa tapauksessa kun kysessä on rasismi, on valvonta äärettömän haasteellista. Soppaa hämmentää vielä uutisessa esitetyt mallit lainsäädännöstä, joissa mainitaan:
[...] keskustelupalstan ylläpitäjä velvoitettaisiin valvomaan viestejä ja tarvittaessa ottamaan selvää rasistisen viestin laillisuudesta.
Ottamaan selvää miten?
Vaikka vuosien saatossa olenkin joutunut paneutumaan paljon Suomen lakiin, käynyt yliopistolla kurssin viestintälaista ja joutunut kahlaamaan valtavien tekstimäärien läpi tutkiessani niiden julkaisukelpoisuutta, täytyy minun myöntää että en koe tuntevani Suomen lakia tarpeeksi hyvin että voisin kaikissa tapauksissa sanoa onko kyseessä "lainvastainen rasistinen viesti". Pitäisikö sitten syytteen pelossa varmuuden vuoksi poistaa kaikki viestit jossa vähänkään sivutaan aihetta? Vai poistanko viestit jotka vain minun oikeustajuni sanoo vääräksi riippumatta siitä olenko minä oikeassa vai en, sillä minun oikeustajuani tässähän koetukselle asetetaan?
Päästään jälleen kerran tilanteeseen jossa palvelun ylläpitoa ollaan muovaamassa portinvartijan asemaan.
Tämän lisäksi herää vielä kysymys: miksi juuri rasismiin puututaan näin? Jos poistamme tehokkaasti kirjoituksia verkosta, poistaako se ennakkoluuloiset asenteet? Jos sitä ei ole näkyvillä, sitä ei ole olemassa? Saako muiden rikoksien kohdalla sitten toimia kuten aikaisemmin, eli jos ennakkovalvonnassa huomataan muuta lainvastaista, siihen ei tarvitsisi välttämättä puuttua?
Helsingin Sanomien uutisessa haastateltiin lakisäädäntöneuvos Ilari Hannulaa. Tämän blogikirjoituksen julkaisemisen jälkeen aion lähettää hänelle sähköpostia ja kysyä suoraan hänen näkemyksiään näistä asioista ja haastan hänet vastaamaan kysymyksiin suoraan tähän blogiin. Katsotaan tuleeko vastausta.
Päivitys 14.20:
Sain vastauksen Oikeusministeriön Ilari Hannulalta joka avasi hyvin tilannetta. Tässä tapauksessa näyttää siltä että Helsingin Sanomien toimittaja on hieman yliampunut uutisen. Hannulan mukaan kyse ei ole ennakkovalvonnan tuomisesta ja tarkoitus ei ole tyrehdyttää vapaata keskustelua. Hyvää perspektiiviä asiaan antaa Oikeusministeriön sivuilta löytyvä muistio aiheesta (PDF). Esitän tässä julkisen kiitoksen Hannulalle nopeasta ja tyhjentävästä vastauksesta aiheeseen!