keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

YLE: Susanna Huovinen: Lähtikö maahanmuuttokeskustelu lapasesta?

YLE: Susanna Huovinen: Lähtikö maahanmuuttokeskustelu lapasesta?

Kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) perää maahanmuuttokeskusteluun laajempaa näkökulmaa. Hän muistuttaa, että EU:n ulkopuolelta Suomeen töihin tulleita oli viime vuonna alle 4 000.

Viikonlopusta lähtien on kuohunut. Maahanmuuttopolitiikan linjauksia esitetään nyt kiihtyvään tahtiin. Itse olen toivonut jo pidempään maahanmuuttokeskustelulta inhimillisempää otetta. Kaikenlainen vieraalla pelottelu on turhaa, sillä ihminen on ihminen, tulipa hän mistä päin maailmaa tahansa ja olipa hän minkä värinen tahansa ja tunnustipa hän millaista uskoa hyvänsä.

Maahanmuuttopolitiikasta keskustelu on taitolaji. Kannanotoista syntyy helposti mielikuvia, jotka voivat pahimmillaan vahvistaa epäluuloja ja ennakkoluuloja. Tätä pitää välttää, sillä tuoreiden tutkimustenkin mukaan osa suomalaisista suhtautuu edelleen epäillen muualta tänne tuleviin. Myös maahanmuuttajien omat kokemukset vahvistavat tätä käsitystä.

Muun muassa vähemmistövaltuutettu toteaa vuoden 2009 vuosikertomuksessa, että jatkuvasti on painotettu tarvetta käydä avointa, tarvittaessa kriittistäkin keskustelua maahanmuutosta. Keskustelu ei kuitenkaan saisi hänen mukaansa olla yksipuolista tai yleistävää, sillä tämä voi johtaa vaikeassa asemassa olevien ihmisten elämän vaikeutumiseen entisestään.

Keskustelua tarvitaan, sillä ilman sitä emme voi päästä yhteiseen lopputulokseen. Tällä viikolla käyty keskustelu koski EU:n ulkopuolelta työhön Suomeen tulevia ihmisiä. Heitä oli vuonna 2009 alle 4 000 henkilöä. Onko maahanmuuttokeskustelu sitten lähtenyt lapasesta? Jos nyt nähty keskustelu saatiin aikaan alle 4 000 ihmisen asioista, niin eiköhän maahanmuuttokeskustelua pitäisi käydä hieman laajemmasta näkökulmasta?

Susanna Huovinen (sd.)