HBL: Dispens för Biaudet kan bli rättsfall 30.4.2010
- Erivapauden myöntäminen Eva Biaudet'lle on syrjivää ja vie vähemmistövaltuutetulta uskottavuutta, katsoo juristi Husein Muhammed.
Vähemmistövaltuutetun virkaan vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto, toisin sanoen maisterin tutkinto.
Eva Biaudet (RKP) on opiskellut lakitiedettä, mutta hänellä ei ole tutkintoa. Hallitus, esittelevänä ministerinä Astrid Thors (RKP), katsoi, että Biaudet'ta ei ole varaa hylätä, vaan myönsi hänelle erivapauden.
Se tarkoittaa, että hän ei vain kilpaile vähemmistövaltuutetun virasta, vaan hänen katsotaan olevan vahvin ehdokas virkaan.
- Erivapaus ei ole mitään epätavallista, sitä käytetään usein esimerkiksi ulkoministeriössä. Ja kenelle muulle voisi myöntää erivapauden kuin Eva Biaudet'lle, jolla on ainutlaatuinen kokemus ministerinä ja ETYJ-edustajana, kommentoi Thors.
Voimakasta arvostelua prosessia kohtaan
Mutta kaikki eivät ole samaa mieltä. Husein Muhammed, joka toimii ylitarkastajana vähemmistövaltuutetun toimistossa, kyseenalaistaa prosessin. Hän itsekin on hakemut virkaa, mutta siitä ei ole kysymys, hän painottaa.
- Arvostelen prosessin syrjivyyttä. Ensin hallitus vaati ylempää korkeakoulututkintoa jo pelkästään hyväksyäkseen hakemukset. Tämä on niiden syrjintää, jotka olivat muuten päteviä, mutta eivät hakeneet virkaa, koska heiltä puuttuu ylempi korkeakoulututkinto.
Thors torjuu arvostelun:
- Aivan kuka tahansa on saanut vapaasti hakea virkaa. Kyse ei ole syrjinnästä.
Husein Muhammed ei ole vakuuttunut.
- Olisin ymmärtänyt poikkeuksen, jos virkaan ei olisi päteviä hakijoita. Mutta 31 henkilöä on hakenut virkaa ja heistä ainakin kymmenellä on sekä hyvät ansiot ETTÄ ylempi korkeakoulututkinto. Vaikuttaa siltä, että Biaudet'lle myönnettiin erivapaus poliittisin perustein, sanoo Husein Muhammed, joka itse on aktiivinen Vihreissä.
Hän painottaa, että kritiikki ei kohdistu Biaudet'hen, josta "varmasti tulee aivan erinomainen vähemmistövaltuutettu".
- Mutta olen huolestunut vähemmistövaltuutetusta instituutiona. Vähemmistövaltuutettu on kuitenkin se viranomainen, joka valvoo ettei syrjintää tapahdu. Millaisella uskottavuudella Eva Biaudet - jos hänet valitaan - vakuuttaa työnantajat ja yrittäjät? Siitä tulee vaikeaa.
Mutta tämäkään kritiikki ei vaikuta Thorsiin.
- En ole tehnyt vielä mitään päätöstä, vaan nyt me arvioimme hakijoita toisiaan vasten. Tämä on toinen vähemmistövaltuutettu jonka nimitän; edellinen valinta ei ollut poliittinen, joten miksi tämäkään olisi?
Entä pelko siitä, että vähemmistövaltuutetun maine kärsii? Millä uskottavuudella Biaudet voi kehottaa työnantajia olemaan syrjimättä?
- Sillä uskottavuudella ja kokemuksella, joka hänellä on. Ei häntä voi torjua sillä perusteella, että hänelle on myönnetty erivapaus.
Voi tulla oikeusjuttu
Myös RKP:n puoluesihteeri Stefan Wallin torjuu kritiikin poliittisesta nimityksestä:
- Ansiot ratkaisevat, ei puoluekirja, sanoo hän ja viittaa siihen, että hallitus konsultoi oikeuskansleria tapauksesta ennen erivapauden myöntämistä. Muuten hän ei kommentoi tapausta, koska prosessi on vielä kesken.
Tutkija Silvo Kaasalainen, Tampereen yliopiston dosentti ja tunnettu poliittisten virkanimitysten arvostelustaan, sanoo, että eettiseltä kannalta tapaus haiskahtaa poliittiselta korruptiolta, mutta on ehkä lainkirjaimen mukainen.
- Sen todistaminen vaatii, että joku hakijoista vetää asian oikeuteen.
Ja niin voi käydäkin:
- En ole päättänyt asiaa, mutta ei se ainakaan poissuljettua ole, sanoo Husein Muhammed.
Biaudet kritiikistä: Paras voittakoon
- On hallituksen tehtävä valita paras ehdokas, ja luotan hallituksen tekevän sen, sanoo Eva Biaudet hänelle myönnetystä erivapaudesta esitettyyn kritiikkiin.
Muuten hän ei ole juuri halukas kommentoimaan prosessia:
- Vähemmistövaltuutetun virka ei ole mikään huipputyö, mutta kuitenkin hyvin tärkeä. Nyt eletään kovia aikoja ja virka ansaitsee parhaan joka löytyy. Jos minua ei valita, se tarkoittaa, että on joku muu, jolla on vielä enemmän osaamista ja kokemusta, ja sehän sopii. (käännös)