tiistai 27. huhtikuuta 2010

Suomen Kuvalehti/Pekka Ervasti: Heinäluoma hukkuu maahanmuuttopostiin

Suomen Kuvalehti/Pekka Ervasti: Heinäluoma hukkuu maahanmuuttopostiin 27.4.2010

Demariryhmyri Eero Heinäluoma tietää nyt sen, jonka jokainen maahanmuttokeskustelija: palautetta tulvii valtamerittäin.

Eero Heinäluoma sohaisi maahanmuuttokeskustelua viime viikolla Hufvudstadsbladetin haastattelussa toteamalla, että 60 prosenttia suomalaisista ei halua lisätä maahanmuuttoa.

”Se ei ole rasismia, vaan järkevä reaktio siihen, että meillä on maassa 300 000 työtöntä”, hän totesi.

Demariryhmyrin haastattelu on ymmärretty kaikilla mahdollisilla tavoilla oikein ja väärin. Se näkyy myös kansalaispalautteessa.

”En ole koskaan, mistään aiheesta saanut yhtä paljon palautetta kuin tästä”, Heinäluoma kertoi tiistaina eduskunnan kuppilassa. Entinen Sdp:n puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta nyökkäili vieressä.

Heinäluoman mukaan 80 prosenttia palautteesta on ollut myönteistä. Ei tarvitse olla kummoinen poliittinen ennustajaeukko, jos arvaa, että demarit takovat samaa kuumaa rautaa ensi kevään vaaleihin asti.

Samalla apajalla ovat muutkin puolueet. Perussuomalaisten saama suunnaton noste maahanmuuttokritiikillään on ajanut toisetkin puolueet samoille vesille. Yhtäkkiä on vastuullista ja valistunutta olla oikealla - siis rakentavalla - tavalla maahanmuuttokriittinen.

Kokoomuskin on käynnistämässä Hei, me keskustellaan maahanmuutosta! -kiertuettaan. Kallis mainostoimiston design-kampanja jäi kuitenkin laakista demarien kotitekoisen uutispommin alle.

Demarikansanedustajat epäilemättä ruotivat Heinäluoman haastattelua torstaisessa ryhmäkokouksessaan. Myös siellä vastaanotto on enimmäkseen myönteinen. Erityisesti ay-siipi hykertlee.

Ikuinen oppositiojurnuttaja Erkki Tuomioja on tietysti hapan, mutta myös varapuhemies Tarja Filatov on suhtautunut Heinäluoman lausuntoihin varauksellisesti. Hän nikotteli jo Sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ”maassa maan tavalla” -puheille.

Filatovin kritiikin taustalla voi olla aito närkästys, mutta osaksi myös harmistusta omasta kohtelusta ryhmäjohdon valinnoissa valtiopäivien alussa. Filatov sai silloin väistyä Heinäluoman tieltä.

Ei niin suurta, kansankunnan kannalta tärkeää poliittista kysymystä, ettei siihen aina eduskunnassa sekoittuisi myös pientä politikointia.