torstai 29. huhtikuuta 2010

HS: Thors: Puheet maahanmuuttajien viemistä työpaikoista tulevat kalliiksi

Helsingin Sanomat: Thors: Puheet maahanmuuttajien viemistä työpaikoista tulevat kalliiksi 29.4.2010
Sisäasiainministeriön tiedote: Ministeri Thors: Suomalaisten ja maahanmuuttajien vastakkainasettelu tulee kalliiksi
Puhe: Ministeri Thors ETNOn hyvän tahdon lähettiläiden nimeämistilaisuudessa 29.04.2010

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors moittii Suomessa käytävää maahanmuuttokeskustelua liiasta vastakkainasettelusta. Thorsin mielestä Suomi maksaa tästä kovan hinnan, kun maahanmuuttajien kotoutuminen vaikeutuu.

"Monen puheissa vilisevät ajatukset, jotka kuvastavat vastakkainasettelua suomalaisten ja maahanmuuttajien välillä. Hinta, jonka suomalainen yhteiskunta maksaa on kallis, sietämättömän kallis", Thors sanoi torstaina.

Ministeri paheksui keskustelua siitä, että se antaa kuvan suomalaisilta työpaikkoja vievistä maahanmuuttajista. "Sen sijaan meidän pitäisi antaa tunnustus sille panokselle, jota kaikki tänne muuttaneet ovat tehneet suomalaisen yhteiskunnan puolesta", Thors sanoi.

Thors peräänkuulutti keskusteluun rohkeita yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden puolestapuhujia.

Ministeri puhui Etnisten suhteiden neuvottelukunnan hyvän tahdon lähettiläiden nimeämistilaisuudessa.

Uusiksi hyvän tahdon lähettiläiksi nimettiin Itella Oyj:n konsernijohtaja Jukka Alho, Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve sekä Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

__________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Ministeri Thors: Suomalaisten ja maahanmuuttajien vastakkainasettelu tulee kalliiksi

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan maahanmuuttokeskustelussa on lähdetty vastakkainasettelun tielle.

– Monen puheissa vilisevät ajatukset, jotka kuvastavat vastakkainasettelua suomalaisten ja maahanmuuttajien välillä. Hinta, jonka suomalainen yhteiskunta maksaa on kallis, sietämättömän kallis, jos etniset vastakohdat lisääntyvät ja kotoutuminen vaikeutuu, ministeri painotti. Ministeri otti asian esille tänään Etnisten suhteiden neuvottelukunnan hyvän tahdon lähettiläiden nimeämistilaisuudessa.

Ministeri Thorsin mielestä nyt annetaan kuva, että maahanmuuttajat vievät työpaikkoja muilta. – Oletko kysynyt maahanmuuttajaystävältäsi, miltä hänestä tuntuu, kun taas annetaan kuva, että hän vie työpaikan joltakin? Sen sijaan meidän pitäisi antaa tunnustus sille panokselle, jota kaikki tänne muuttaneet ovat tehneet suomalaisen yhteiskunnan puolesta, ministeri sanoi.

Ministerin mielestä maahanmuuttokeskustelu tarvitsee rohkeita yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden puolestapuhujia.

­– ETNO:n hyvän tahdon lähettiläät ovat asettuneet rohkeasti puolustamaan monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta Suomessa. Heidän laajan asiantuntemuksensa sekä työnsä ja esimerkkinsä on nyt entistä tärkeämpää. Hyvän tahdon lähettiläiden yksi tehtävä on tuoda omia argumenttejaan ja näkemyksiään nyt käytävään keskusteluun, ministeri Thors painotti.

Uusiksi hyvän tahdon lähettiläiksi nimettiin tänään Itella Oyj:n konsernijohtaja Jukka Alho, Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve sekä Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Ministeri muistutti myös siitä, että jokainen voi olla omassa elämässään hyvän tahdon lähettiläs. – Samalla kehotan kaikkia meitä olemaan omassa elämässään hyvän tahdon lähettiläitä ETNO:n lähettiläiden esimerkkiä seuraten ja ennen kaikkea: jokainen meistä voi olla maahanmuuttajan uusi ystävä, ministeri sanoi.

Ministerin koko puhe on saatavissa sisäasiainministeriön verkkosivuilta: www.intermin.fi/puheet
________________________________

Ministeri Thors ETNOn hyvän tahdon lähettiläiden nimeämistilaisuudessa
29.04.2010

Arvoisa tasavallan presidentti, Min Värderade Kollega, hyvät naiset ja herrat,

Minulla on kunnia toivottaa teidät tervetulleeksi ETNO:n uusien hyvän tahdon lähettiläiden nimeämistilaisuuteen.

Neljättä toimikautta toimiva Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) jatkaa tärkeää työtään etnisen yhdenvertaisuuden ja hyvien etnisten suhteiden edistämisessä. ETNOa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Tänään ETNO nimeää kolme uutta hyvän tahdon lähettilästä, jotka liittyvät 11 aiemmin nimettyjen lähettiläiden joukkoon.

ETNO:n hyvän tahdon lähettiläät omalla persoonallaan, tunnettavuudellaan sekä esimerkillisellä toiminnallaan kehittävät Suomea yhdenvertaisena yhteiskuntana. Lähettiläiden rooli on entistä tärkeämpi, kun maahanmuuttoon liittyviin kysymyksiin on syntynyt suurta kiinnostusta. Eikä pelkästään kiinnostusta, vaan olemme valitettavasti taas siinä pisteessä, että hämmästyttävästi monen poliitikkojen puheissa vilisevät ajatukset, jotka kuvastavat vastakkainasettelua suomalaisten ja maahanmuuttajien välillä. Tällainen puhe vaikeuttaa kotoutumistyötä – se voi antaa joillekin työnantajille verukkeen olla palkkaamatta myös maassamme jo asuvia maahanmuuttajia.

Kysymys, jonka voi tehdä kaikille päättäjille: haluatko ulvoa muukalaisvastaisten kuorossa tai säestää heitä? Vaikka tiedät, että hinta, jonka suomalainen yhteiskunta maksaa on kallis – sietämättömän kallis, jos etniset vastakohdat lisääntyvät ja kotoutuminen vaikeutuu.

Tai oletko kysynyt maahanmuuttajaystävältäsi – miltä hänestä nyt tuntuu, kun taas annetaan kuva, että hän vie työpaikan joltakin – sen sijaan, että antaisimme tunnustuksen sille panokselle, jota kaikki tänne muuttaneet ovat tehneet suomalaisen yhteiskunnan puolesta.

Totuus on, myös että maahanmuutto on tosiasia - ja itse asiassa yksi globalisaation ilmenemismuodoista. Globalisaatiossakaan ei voi poimia pelkästään rusinoita pullasta – lisääntyvien vientitulojen muodossa.

ETNO:n hyvän tahdon lähettiläiksi aiemmin nimetyt ja tänään nimettävät henkilöt ovat asettuneet rohkeasti puolustamaan monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta Suomessa. Heidän laajan asiantuntemuksensa sekä heidän työnsä ja esimerkkinsä on nyt entistä tärkeämpää. Hyvän tahdon lähettiläiden yksi tehtävä on tuoda omia näkemyksiään ja kokemuksiaan nyt käytävään keskusteluun.

ETNO:n hyvän tahdon lähettiläät ovat meille kaikille esikuvia siitä, kuinka kukin yksilö voi omalla toiminnallaan edistää yhdenvertaisuutta ja ihmisten keskinäistä kunnioitusta. Samalla kehotan kaikkia meitä olemaan oman elämänsä hyvän tahdon lähettiläitä, näiden ETNOn lähettiläiden esimerkkiä noudattamalla. Arkielämässä hyvän tahdon lähettiläs voi vaikkapa liittyä yhdenvertaisuutta edistävään facebook-ryhmään tai opettaa maahanmuuttajanaisia lukemaan. Mutta ennen kaikkea: jokainen meistä voi tulla uusien maahanmuuttajien uusi ystävä.