torstai 29. huhtikuuta 2010

Verkkouutiset: STTK: Työperäinen maahanmuutto lisää Suomen kilpailukykyä

Verkkouutiset: STTK: Työperäinen maahanmuutto lisää Suomen kilpailukykyä 29.4.2010

Työperäinen maahanmuutto on osa tämän päivän maailmaa ja työelämää. Se lisää myös Suomen kansantalouden kilpailukykyä nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, sanoo toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen.

- STTK pitää tärkeänä, että kansainvälistä liikkuvuutta edistetään. Olennaista liikkuvuuden edistämisessä on, että liikkuvuus tapahtuu työehtoja dumppaamatta, Kostiainen korosti torstaina Seinäjoella.

STTK edellyttää, että ulkomaisille työntekijöille maksetaan Suomessa työehtosopimusten mukaiset palkat ja muut työehdot.

- Epäreilu kohtelu työelämässä kasvattaa maaperää ennakkoluuloille ja rasismille. Tasapuolinen kohtelu varmistaa, että työvoimaa ei tuoda turhaan eikä työvoima ole kauppatavaraa, jota ostetaan ja myydään suhdanteiden mukaan.

Työurat pitenevät työttömyyttä torjumalla

Kostiainen kummeksuu puheita, joiden mukaan vanhuuseläkkeen alaikärajaa nostamalla suomalaisten työurat saataisiin pitenemään. Hän korostaa, että suomalaisen eläkejärjestelmän kestävyydestä huolehditaan kahdella tavalla: pitämällä eläkemaksu riittävällä tasolla ja sijoittamalla eläkevarat tuottavasti ja turvaavasti.

- Työurien pidentämistä tarvitaan julkisen talouden kestävyyden turvaamiseksi pitkällä aikavälillä. Julkisen talouden kestävyys on juuri nyt uhattuna, koska meillä yhtäaikaisesti väestö vanhenee nopeasti ja samaan aikaan työvoima vähenee voimakkaasti.

Kostiainen muistuttaa, että väestön vanheneminen on määrätietoisen ponnistelun tulos: elintason nousu ja hyvinvoinnin lisääntyminen ovat tuottaneet tavoitellun tuloksen.

- Työuria lyhentäviä tekijöitä ovat ensisijaisesti työttömyys ja työkyvyttömyys. Siten työuria voidaan tehokkaimmin pidentää torjumalla työttömyyttä, lisäämällä työllisyyttä ja kohentamalla terveyttä ja työhyvinvointia, hän sanoi.