keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

MTV3: EK: Työurien pidentäminen tai maahanmuutto

MTV3/STT: EK: Työurien pidentäminen tai maahanmuutto 28.4.2010
EK:n tiedote: Hyvinvointiyhteiskunta on kilpailutekijä

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs pistää ay-liikkeen valitsemaan työurien pidentämisen ja työperäisen maahanmuuton välillä.

Fagernäsin mukaan ilman työurien pidentämistä nykyisen huoltosuhteen ylläpitäminen edellyttäisi 70 000 työikäisen ulkomaalaisen vuotuista maahanmuuttoa.

EK:n toimittajaseminaarissa Porvoossa Fagernäs huomautti, että työurien pidentäminen on yksi ongelma hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen neuvotellessa kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelmasta.

______________________________________________

EK:n tiedote: Hyvinvointiyhteiskunta on kilpailutekijä

Elinkeinoelämä tarvitsee hyvinvointiyhteiskuntaa, sillä se on kilpailutekijä. Miten se pelastetaan, kysyy EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs.

Hyvinvoinnilla ja menestyvällä yritystoiminnalla on kohtalonyhteys. Yritykset luovat veropohjaa, jolla hyvinvointiyhteiskuntaa ylläpidetään ja rakennetaan.

– Toimiva julkinen sektori, tehokas hallinto, laadukas tutkimus ja koulutus, hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut ja toimiva infrastruktuuri ovat tarpeen myös elinkeinoelämälle, muistuttaa Fagernäs puhuessaan EK:n toimittajaseminaarissa Porvoossa tänään.

Joka neljäs eläkkeellä 2025

– Talouskasvu tulee 2010-luvulla olemaan aikaisempaa hitaampaa, eikä uutta kasvusysäystä ole näköpiirissä. On entistä tärkeämpää pyrkiä kaikin keinoin vahvistamaan yritysten kilpailukykyä ja Suomen houkuttelevuutta investointikohteena.

Samalla huoltosuhde eli työssä olevien määrä suhteessa työvoiman ulkopuolella oleviin heikkenee huolestuttavasti. Vuonna 2025 joka neljäs suomalainen on eläkeiässä. Jos työurat eivät pitene, nykyisen huoltosuhteen (työssä olevat/työvoiman ulkopuolella olevat) edellyttäisi 70 000 työikäisen ulkomaalaisen maahanmuuttoa vuosittain.

Kolme keinoa ylitse muiden

Mitä on tehtävissä? Kolme asiaa nousee ylitse muiden:

* tuottavuuden lisääminen, kun kasvu hidastuu
* työpanoksen nostaminen, kun työvoima vähenee
* julkisen talouden kestävyyden turvaaminen, kun huoltosuhde heikkenee

Tuottavuuden nostamiseksi kuntien palvelutuotantoa on avattava kilpailulle. Työurien pidentämiseksi eläkeikä on suhteutettava elinajan odotteeseen ja karsittava kannusteita siirtyä varhain eläkkeelle. Myös pitkiä opintoaikoja on saatava lyhemmäksi. Samanaikaisesti on kehitettävä toimia työkyvyn ja työhyvinvoinnin kohentamiseksi.

Julkisen talouden kestävyyden turvaamisessa etusijalla ovat rakenteelliset muutokset. Tarvitaan menojen hillintää ja leikkauksia sekä palvelujen tuottavuuden nostamista. Menojen hillitsemiseksi on kehitettävä mm. valtion ja kuntien menokehysjärjestelmää.