perjantai 30. huhtikuuta 2010

Iisalmen Sanomat: Vieläkin vastakkainasettelua!

Iisalmen Sanomat: Timo Haverinen: Vieläkin vastakkainasettelua! 30.4.2010

Hyvinvointiyhteiskunta vaatii osakseen huomiota ja ennen kaikkea rakentavaa yhteistyötä kaikkien osapuolten kesken. Se vaatii nykyään erityisesti myös valvontaa ja jatkuvaa seurantaa minne päin ollaan menossa.

Toimittajaseminaarissa EK:n Fagernäs totesi hyvinvointiyhteiskunnan olevan elinkeinoelämälle kilpailutekijä. Tähänkö ollaan menossa? Valjastetaanko koko yhteiskunta erityisesti vain elinkeinoelämän tarpeisiin? Seuraamalla elinkeinoelämän nokkamiesten ulostuloja, voi suoraan määritellä maamme istuvan hallituksen linjauksia.

Yhtä karmaiseva toteamus samaisessa tilaisuudessa oli laittaa työperäinen maahanmuutto ja työurien pidentäminen toistensa vaihtoehdoiksi. Työttömyyden poistamisesta ja yritysten yhteiskuntavastuun lisäämisestä ei tietenkään tullut sanan puolikasta.

Työperäisen maahanmuuton ja siihen ikävästi kytkeytyvä työehtojen polkeminen ja harmaa talous ei myöskään tullut esille. Saatikka niiden asioiden kuntoon laittaminen. Kaksien työmarkkinoiden vahvistaminen suorastaan loistaa rivien välistä.

Nuorisotyöttömyydenkin varmaan odotetaan hoituvan ajan kanssa. Näinhän käy nuorten vanhetessa sen verran, että heitä ei enää voi nuoriksi kutsua.

Voiko vaihtoehtona olla myös sellainen tilanne, jossa työnantaja ei irtisanokaan ensimmäisenä kokeneimpia ja varttuneimpia työntekijöitään vaan etsii oikeasti vaihtoehtoja. Arvostamalla työntekijöitään varmasti lisättäisiin kilpailukykyä ja tuottavuutta, kun osaamista ei hukattaisi taivaan tuuliin.

Juhlapuheet on syytä jättää vähemmälle, jos ei toimita niin kuin puhutaan.

Vähälle huomiolle on jäänyt myös työssä jaksaminen ja työelämän muut laadulliset asiat. Missä on vaihtoehto, jossa teollisuuden investoinnit kohdistuvat ensisijaisesti kotimaahan? Monellako eri tavalla työntekijät, veronmaksajat on jo valjastettu elinkeinoelämän kilpailutekijäksi ja maksajaksi?

Milloin Elinkeinoelämän keskusliitto lopettaa vastakkainasettelun?

TIMO HAVERINEN sak:n Iisalmen paikallisjärjestön pj.