torstai 29. huhtikuuta 2010

Sisäasiainministeriö: Harmaa talous rakennusalan merkittävin rikosuhka

Sisäasiainministeriö: Harmaa talous rakennusalan merkittävin rikosuhka 29.4.2010

Harmaa talous ja sen vaikutukset ovat merkittäviä rakennusalalla. Ilmiön arvioidaan aiheuttavan kaikkiaan 400–500 miljoonan euron vuotuiset vahingot. Merkittävä uhka rakennusalan harmaan talouden toimijoina ovat mm. liiketoimintakiellon alaiset suomalaiset henkilöt. Talousrikollisuus ja erityisesti rakennusalan harmaa talous ovat yhä enemmän ammattimaisen tai järjestäytyneen rikollisuuden kontrolloimaa aliurakointitoimintaa.

Tulokset käyvät ilmi rakennusalan yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden teematilannekuvasta, jota käsiteltiin tänään torstaina 29.4.2010 kansallisen yhteistyöryhmän kokouksessa. Tilannekuva on valmisteltu keskusrikospoliisin johdolla laajassa asiantuntijaverkostossa, johon kuuluu sekä viranomaisten, järjestöjen että yritysten edustajia.

Poliisin tietoon tulleiden törkeiden varkauksien lukumäärä kasvoi 20 % vuonna 2009. Selvitysten perusteella näistä rikoksista noin 5 % on kohdistunut rakennustyömaihin. Rikollisuuden taustalla vaikuttavat harmaan talouden toimijoiden verkostot ja tekijöinä sekä suomalaiset että kasvavassa määrin ulkomaalaiset ammattirikolliset.

Tilannekuvassa esitetään lukuisia keinoja, joilla viranomaiset ja yritykset voivat ennalta ehkäistä ja puuttua rakennusalan harmaan talouden haitallisiin ilmiöihin. Erityisen tärkeää on luoda mahdollisimman hyvät edellytykset rakennusalan omaehtoiselle rikostorjunnalle rehellisen kilpailun sekä työn laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Tätä toimintaa voidaan edistää esimerkiksi lisäämällä viranomaisten palautetietoa yrityksille sekä liiketoimintakieltoja koskevien tietojen tehokkaampi hyödyntäminen yritysten käytössä. Myös aktiivinen verotarkastus ja viranomaisten välinen yhteistyö ovat keinoja vahvistaa rakennusalan valvontaa.

Pimeän työvoiman käytön torjuminen on tärkeä osa rakennusalaan liittyvän rikollisuuden ja harmaan talouden torjuntaa. Pimeän työvoiman kansainvälisen torjuntayhteistyön kehittämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, samoin kolmansista maista tulevien työntekijöiden olojen valvonnan vahvistamiseen.

Yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden tilannekuva julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Syksyllä julkaistaan laaja tilannekuva ja keväällä teematilannekuva. Keväällä 2011 tilannekuvan teemana on ravintola-alan yrityksiin kohdistuva ja niitä hyödyntävä rikollisuus.

Tilannekuva kokonaisuudessaan on nähtävissä osoitteessa www.intermin.fi/sisainenturvallisuus