tiistai 27. huhtikuuta 2010

YLE: Armeijan harmaissa yhä enemmän muslimeja

YLE Etelä-Karjala: Armeijan harmaissa yhä enemmän muslimeja 27.4.2010

Karjalan Prikaati on yksi Suomen suurimmista varuskunnista. Vekaranjärvelle palvelukseen astui viimeisimmässä saapumiserässä ennätysmäärä islamin uskoon kuuluvia varusmiehiä. Myös ortodoksien määrä on kasvanut.

Karjalan Prikaatin esikuntapäällikkö eversti Reima Helminen kertoo islamilaisten määrän olevan nyt suurempi kuin koskaan aiemmin.

- Viimeisimmässä saapumiserässä heitä oli 30. Muistelen, että määrä on ollut ennen noin puolet tästä.

Ortodoksien määrä on myös kasvanut. Heitä astui palvelukseen alkuvuonna 20. Helminen sanoo erilaisten taustojen tuovan rikkautta kasarmille.

- Tämä on osa sitä kansainvälistymiskoulutusta, mikä on jo kouluissa aloitettu. Se kuuluu nykypäivään, että opitaan ymmärtämään erilaisten taustojen omaavia kansalaisia. Samalla se lujittaa tällaista sotilasyhteisöäkin.

Rukoushuone ja omat eväspussit

Reima Helmisen mukaan eri uskontokuntiin kuuluvat varusmiehet eivät aiheuta suuria ponnisteluja varuskunnissa. Säännöt ovat kaikille samat.

- Eivät ne asiat koulutukseen tai kasarmielämään vaikuta. Perusyksiköissä on tehty tiettyjä järjestelyjä, kuten varattu yksi oma huone, jossa voi näitä uskonnollisia asioita hoitaa.

Rukoushetkien lisäksi huomioon on otettava muslimien ja juutalaisten ruokavaliot.

- He eivät voi syödä sianlihaa ja se pyritään huomioimaan. Esimerkiksi metsäleireille heille toimitetaan omat ruokapussit. Kaikessa ruuassa ei tietenkään sianlihaa ole, toteaa Karjalan Prikaatin esikuntapäällikkö eversti Reima Helminen.

Jumala ompi linnamme?

Paraateihin kuuluvien virsien laulukäytännöistä eversti Reima Helminen ei osaa tarkkaan kertoa, mutta valatilaisuuteen on selkeät toimintaohjeet.

- Silloin, kun on valaparaati, niin eri uskontokuntiin kuuluvat antavat sotilasvakuutuksen.

Papin oppitunnit kuuluvat varusmiesten peruskoulutuskauteen ja ensimmäinen tunti on kaikille pakollinen.

- Sen jälkeen selvitetään miten jatkossa toimitaan, kaikille pyritään järjestämään omaan uskontokuntaan kuuluvaa koulutusta.