Vihreä Lanka: Heinäluoma ihmettelee maahanmuuttopuheista noussutta kohua 26.4.2010
Uusi Suomi: Maahanmuuttokohun aloittaja yllättyi
Kainuun Sanomat, pääkirjoitus: Mitä demareille on tapahtunut?
Kaleva, pääkirjoitus: Heinäluoma vaarallisilla vesillä
Kansan Uutiset, pääkirjoitus: Ongelma on hyväksikäyttö, eivät maahanmuuttajat
Aamulehti: Urpilainen selittelee maahanmuuttopuheita: Demarit maan kansainvälisin puolue
Jutta Urpilainen: Ihmisillä on oikeus työhön - niin syntyperäisillä kuin maahan muuttaneilla
Verkkouutiset: Kimmo Kiljunen: Urpilainen ja Heinäluoma on tahallaan tulkittu väärin
YLE Tampere: Pia Viitanen: Heinäluoma ymmärrettiin tahallaan väärin
YLE: Lahtela Heinäluoman linjoilla maahanmuutossa
Svenska YLE: Debatten om utländsk arbetskraft går het
Demari: "Maahanmuuttolinja ei ole koventunut" 25.4.2010
SDP: Filatov huolissaan kovenevista maahanmuuttoasenteista
MTV3: Demariopiskelijatkin hiiltyivät puolueelleen
Tiedote: Demariopiskelijat: Maahanmuuttokeskustelussa puurot ja vellit sekaisin
Helsingin Sanomat: Eero Heinäluoma tyrmättiin työperäisen muuton arvostelusta
Keskipohjanmaa, pääkirjoitus: Kova linjaus
Österbottens Tidning: Frostdahl stöder Heinäluoma
Taustaa:
Mediaseuranta: Heinäluoma: Siirtolaisia ei pidä houkutella liikaa 24.4.2010
Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma ihmettelee hänen maahanmuuttopuheistaan noussutta kohua. Asiasta kertoo Uutispäivä Demari.
”Miten tämän asian käsittely voi olla niin hirveän vaikeaa. Tässä ei ole mitään rasismia tai suvaitsemattomuutta”, Heinäluoma sanoi Uudenmaan sosiaalidemokraattisen piirin kokouksessa lauantaina.
Muun muassa keskusta, kokoomuksen, vihreiden ja vasemmistoliiton puheenjohtajat tuomitsivat Heinäluoman maahanmuuttolausunnot, joita tämä esitti Hufvudstadsbladetissa.
Hän sanoi kyseisessä haastattelussa muun muassa, että on vaara, että maahanmuuttajat vievät töitä suomalaisilta, jos työperäistä maahanmuuttoa ei arvioida tarkemmin.
Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kommentoi puolueensa maahanmuuttolinjausta tänään maanantaina Demarissa julkaistussa kirjoituksessaan.
”Sdp ei tiukenna, vaan hallitus löysentää”, arvioi Urpilainen.
Hän epäilee, että hallitus on EK:n asialla ja lisäämässä ”halpatyövoiman” saatavuutta sekä heikentämässä palkansaajien asemaa. Tällä Urpilainen viittaa niin sanotun työvoimansaatavuus harkinnan poistamiseen.
”Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa Suomeen asuvien työllistymistä ei enää asetettaisi etusijalle. Nykyisessä työttömyystilanteessa tämä tarkoittaa sitä, että Suomeen tulee työntekijöitä sellaisiinkin työpaikkoihin, joihin sopivia työntekijöitä olisi löytynyt Suomesta”, Urpilainen kirjoittaa
______________________________________
Uusi Suomi: Maahanmuuttokohun aloittaja yllättyi
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma on Uutispäivä Demarin mukaan yllättynyt kohusta, joka hänen työperäistä maahanmuuttoa koskevasta lausunnostaan on syntynyt.
Heinäluoma sanoi viime viikolla, että hallituksen arvio työperäisen maahanmuuton tarpeesta on täysin pielessä. Jos hallitus pitää kiinni tavoitteestaan lisätä työperäistä maahanmuuttoa, maahanmuuttajat "vievät suomalaisilta työt", mikä voimistaisi rasismia, Heinäluoma sanoi.
Heinäluoma on nyt todennyt Uudenmaan Sosialidemokraattien piirikokouksessa, ettei hänen kommenttejaan voi mitenkään kääntää rasismiksi tai suvaitsemattomuudeksi, Uutispäivä Demari kertoo.
Heinäluoma pitää suurena riskinä, että Suomeen syntyy kahdet eri työmarkkinat, jos yritykset yrittävät haalia halpaa työvoimaa jo ennestään työttömyyden riivaamaan maahan.
- Tänne tulevien ulkomaalaisten huonoa tai puuttuvaa kielitaitoa ja Suomen kulttuurin tietämystä voidaan käyttää hyväksi ja teettää alipalkkaista työtä, hän sanoo.
Heinäluoman lausunto on kirvoittanut voimakkaita kannanottoja muilta poliitikoilta. Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen on sanonut pitävänsä Heinäluoman lausuntoa vastenmielisenä.
Suomeen Kuubasta muuttanut kunnanvaltuutettu Ana María Gutiérrez Sorainen puolestaan kertoi Uudelle Suomelle, ettei lähdekään demarien eduskuntavaaliehdokkaaksi ärsyyynnyttyään Heinäluoman lausuntoon.
Sen sijaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini katsoo SDP:n nyt ottaneen järjen käteen - vaikka epäileekin puolueen kalastelevan Perussuomalaisten ääniä.
______________________________________________
Kainuun Sanomat, pääkirjoitus: Mitä demareille on tapahtunut?
Miten kansainväliset juuret omaava puolue keikahti maahanmuuttovastaiseksi?
Sosiaalidemokraattisella puolueella on vahva kansainvälinen tausta. Puoluetta perustettaessa tätä haluttiin korostaa nimeämällä puolue "Sosialidemokratiseksi puolueeksi Suomessa". Puolue halusi olla osa kansainvälistä liikettä.
YYA-umpion aikana sosiaalidemokraatit olivat ainoa puolue, jolla oli organisoitu säännöllinen yhteys länteen. Sosialistisessa internationaalissa demarit istuivat samassa pöydässä läntisten, jopa Nato-maiden, sosiaalidemokraattisten päämiesten kanssa. Tästä puolue sai maksaa epäluulona Neuvostoliiton taholta.
Eri maiden demaripuolueiden yhteistyöelimen Sosialistisen internationaalin keskeinen johtoajatus on työväenluokan kansainvälinen solidaarisuus.
Oppositioasemastaan huolimatta sosiaalidemokraatit olivat viemässä Suomea Euroopan unionin jäseneksi ja Paavo Lipposen pääministerikautena euroryhmään ja mukaan unionin syvimpään yhteistyöhön. Yksi näistä periaatteista on työvoiman vapaa liikkuvuus.
Epäilyt puolueen linjamuutoksesta syntyivät, kun puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaati maahanmuuttajia käyttäytymään "maassa maan tavalla". Tiukan maahanmuuttovastaiset yhteisöt lisäävät tähän tuttuun sloganiin vielä "tai maasta pois".
Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma jatkoi uutta linjanvetoa Hufvudstadsbladetin haastattelussa vaatimalla työperäisen maahanmuuton rajaamista.
Mitä demareille on tapahtunut? 60-luvulla puolue oli nuorten läpimarssin myötä radikaalisti uudistamassa suomalaista ummehtunutta ilmapiiriä. Rafael Paasion "nappulaliigasta" moni on edelleen keskeisellä vaikuttajapaikalla.
Nyt puolue lokaa historiansa kalastelemalla nykyisen puheenjohtajansa ja hänen edeltäjänsä lausunnoilla muukalaisvihamielisiä ääniä perussuomalaisilta ensi vuoden eduskuntavaaleissa.
Kyse ei ole pelkästään vaalitaktiikasta. Mielipidekyselyjen mukaan sosiaalidemokraateista on yllättäen tullut toiseksi maahanmuuttovastaisin puolue heti perussuomalaisten jälkeen. Demarit eivät pelkästään pelkää äänipakoa perussuomalaisiin, vaan lausunnoista kuuluu myös kentän ääni.
Kannanotot lienevät harkittuja, sillä kentältä on kuulunut yllättävän vähän vastalauseita. Blogissaan ärhäkkäästi päivänpolitiikkaa kommentoiva Erkki Tuomiojakin on pysynyt hiljaa. Uusien linjanvetojen täytyy olla hänelle vaikeita. Vain euroedustaja Liisa Jaakonsaari tyrmäsi Brysselistä Heinäluoman pelot työperäisestä maahanmuutosta vanhanaikaisiksi. Jaakonsaari vaati tulevaa puoluekokousta kirkastamaan uudelleen demareiden linjan.
Urpilaisen ja Heinäluoman lausuntojen myötä maahanmuutto on nousemassa seuraavien eduskuntavaalien keskeiseksi teemaksi. Nettikeskusteluissa puheenjohtajakaksikko on saanut mielipiteilleen runsaasti tukea.
Sosiaalidemokraattien vaalitavoite voi olla Pyrrhoksen voitto. Muut suuret puolueet ovat syyttäneet demareita epäsuorasta yllyttämisestä muukalaisvihamielisyyteen. Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen nimesi suoraan puheet ”vastenmielisiksi".
Sosiaalidemokraattien arveluista poiketen tällaiset lausunnot voivat herättää rasismia enemmän kuin vaaralliseksi leimattu työperäinen maahanmuutto.
______________________________________________
Kaleva, pääkirjoitus: Heinäluoma vaarallisilla vesillä
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma kalastelee vaarallisilla vesillä maahanmuuttopuheillaan.
Suomessa on alettu viime aikoina keskustella vilkkaasti maahanmuuttopolitiikasta. On sinänsä hyvä, että aiemmin vaikeaksi koetusta aiheesta taitetaan peistä. Mamu-keskusteluun liittyy kuitenkin suuri vaara: tarkoitushakuiset puheet antavat helposti käyttövoimaa populismille ja rasismille. Kun keskusteluun sekoittuu vielä puoluepolitiikka vaalien alla, ollaan äkkiä liukkailla jäillä.
Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen kohautti jokin viikko sitten "maassa maan tavalla" -lausahduksellaan. Sen saattoi vielä tulkita puolihuolimattomaksi heitoksi, mutta SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman haastattelu (Hbl 24.4) osoitti jo, että demarit tekevät maahanmuuttopolitiikasta keppihevosta ensi vuoden eduskuntavaaleihin.
Heinäluoman mielestä hallituksen maahanmuuttopolitiikka on mennyt päin mäntyä, eikä hän näe edellytyksiä lisätä työperäistä maahanmuuttoa seuraavalla vaalikaudella. Heinäluoma järkeili, että lisäämällä sitä vietäisiin työpaikkoja suomalaisilta, mikä kiihdyttäisi rasismia. Hän töräytti jopa, ettei maahanmuuttoministeriä tarvita.
Energisen ryhmäjohtajan sanat ovat varmaan pikkunäppärää vaalitaktikointia, mutta pidemmällä tähtäimellä ja asiapohjaltaan ne eivät pidä vettä. Väestön voimakkaan ikääntymisen myötä työperäisiä maahanmuuttajia tarvitaan lähivuosina paljon nykyistä enemmän. Ja koska Suomessa on kysymys nyt muutamista tuhansista maahanmuuttajista vuodessa, Heinäluoman puheet työpaikkojen viemisestä suomalaisilta ovat falskeja.
Suurimman oppositiopuolueen ja perinteisestä vastuullisuudestaan tunnetun puolueen korkean edustajan suusta kuultuina Heinäluoman linjaukset ovat kahta puistattavampia. Poliitikoilla on erityisen suuri vastuu pitää helposti ylikierroksille kiihtyvä ulkomaalaiskeskustelu asiallisissa uomissa eikä lietsoa sitä.
Heinäluoman linjaukset ovat omiaan viemään alkuun saatua hyvää keskustelua väärille urille. SDP:ssä näytetään päätetyn, että puolueen on voitettava vaalit hinnalla ja keinoilla millä hyvänsä. Osaksi vaalitaktiikkaa on otettu opportunistinen kalastelu samoilla vesillä etenkin perussuomalaisten kanssa aivan kuin taloudellinen tilanne ja työttömyys eivät antaisi SDP:lle kylliksi asiapohjaisiakin vaaliaseita.
Kun Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors sai jokin viikko sitten jopa tappouhkauksen, hallituksen muilta ministereiltä kesti häpeällisen kauan rientää kollegansa tueksi. Tämä ei onneksi toistunut nyt, vaan esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Alexander Stubb esittivät heti vastalauseensa Heinäluomalle. Sen sijaan perussuomalaisten Timo Soini toivotti Heinäluoman tervetulleeksi puolueensa linjalle.
Heinäluoma väänsi haastattelussaan maahanmuuttopolitiikasta hallitus–oppositio-asetelmaa. Jakolinja ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Hänen sanansa eivät saa onneksi tukea edes kaikilta puoluetovereilta. Euroedustaja Liisa Jaakonsaari varoitti jo ennakkoluulojen ruokkimisesta. SDP:n nykyjohdon jotkin muutkin linjaukset ovat nostaneet perusteltua arvostelua puolueen riveissä.
SDP:n johto näyttää lähteneen monissa asioissa tielle, jolla puolue ei ole perinteisesti kulkenut. Tällainen ei olisi järin huolestuttavaa, jollei kysymys olisi yhdestä kolmesta suuresta puolueesta. Politiikan luonteeseen toki kuuluu, että oppositiossa lauotaan kovia ja että hallituksessa tuollaiset puheet unohdetaan. Puolueen tuleekin pyrkiä valtaan, mutta tarkoituksen ei pidä tässäkään pyhittää keinoja.
______________________________________________________
Kansan Uutiset, pääkirjoitus: Ongelma on hyväksikäyttö, eivät maahanmuuttajat
Maahanmuuttokritiikin ja rasismilla flirttailun välinen ero on usein vain veteen piirretty viiva. Olisi parempi keskittyä ongelmien ratkaisuun kuin niillä pelotteluun.
Näin ohjeisti keskustelua eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov sunnuntaina. Osoite jäi hieman epäselväksi, mutta se saattoi suuntautua Filatovin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta talvella syrjäyttäneelle Eero Heinäluomalle, joka kohautti kannanotollaan lauantaina. Heinäluoma varoitti Hufvudstadsbladetin haastattelussa houkuttelemasta Suomeen maahanmuuttajia työn perässä, koska omiakin työttömiä riittää.
Heinäluoman lausunnon tulkittiin olevan SDP:n uusin avaus kohti kovempaa linjaa maahanmuuttoasioissa. Moni demarikin irtisanoutui kannanotosta ja kehuja tuli vain perussuomalaisten Timo Soinilta, joka pääsi taas tulkitsemaan SDP:n tulleen linjalleen.
Eero Heinäluoma itse katsoo vain varoittaneensa rasismin noususta. Hänen puheensa työpaikat vievistä ulkomaalaisista ovat kuitenkin kuin yleismaailmallisesta oikeistopopulistin käsikirjasta.
Kaksien työmarkkinoiden syntyminen ei enää ole vain riski, vaan todellisuutta etenkin rakennusalalla. On kuitenkin ongelmallista, jos työväenliikkeestäkin aletaan syyllistää parempaa elämää hakevia vierastyöläisiä, kun ongelma on valvonnan puute ja työläisten hyväksikäyttö velvoitteensa laiminlyövissä vilunkifirmoissa.
Poliitikkojen moraalinen velvollisuus on faktojen kautta lisätä ihmisten tietoisuutta myös monimutkaisissa maahanmuuttoasioissa eikä ruokkia ennakkoluuloja, opasti SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari lauantaina. Tähän on helppo yhtyä.
______________________________________________________
Aamulehti: Urpilainen selittelee maahanmuuttopuheita: Demarit maan kansainvälisin puolue
Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen selventää puolueensa maahanmuuttonäkemyksiä tuoreessa blogikirjoituksessaan.
Puolueen eduskuntaryhmän johtaja Eero Heinäluoma lausui viime viikolla, että hallituksen arvio työperäisen maahanmuuton tarpeesta on aivan väärä. Heinäluoma pelkäsi, että rasismi voimistuu Suomessa, jos maahanmuuttajat "vievät suomalaisilta työt".
Haastattelu kirvoitti napakoita kannanottoja. Muun muassa pääministeri Matti Vanhanen (kesk) luonnehti lausuntoa vastenmieliseksi.
Urpilainen sanoo nyt tuoreessa blogissaan, että sdp on eritoten huolissaan kaksien eri työmarkkinoiden synnystä.
- Tästä lähtökohdasta käymme keskustelua myös maahanmuuttopolitiikasta. ... Tavoitteemme on vähentää maahanmuuttajien korkeaa työttömyyttä ja edistää maahanmuuttajien oikeutta hyvään työelämään, oppositiojohtaja kirjoittaa.
Urpilainen toistaa aiemmin väittelyä herättäneen mottonsa "maassa maan tavalla":
- Reilut työehdot ja hyvät työolot kuuluvat kaikille Suomessa työtä tekeville ihmisille. Eli maassa maan tavalla.
Urpilaisen mukaan sdp on Suomen kansainvälisin puolue. Hän lisää edellisen hallituksen maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan viitaten, että demarit eivät ole tiukentaneet omaa linjaansa työvoiman saatavuusharkinnasta, mutta keskusta ja rkp ovat löysentäneet omaansa.
_________________________________________________
Jutta Urpilainen: Ihmisillä on oikeus työhön - niin syntyperäisillä kuin maahan muuttaneilla
Ihmisten tasavertainen oikeus työhön ja turvaverkkoihin on minulle tärkeä periaate. Näiden oikeuksien toteutumisessa kansakunta on jakautumassa kahtia. Nyt tarvitaan kansakunnan eheyden ja oikeudenmukaisuuden puolustamista. Tämän vuoksi SDP on pitänyt työllisyyttä ja turvaverkkoja politiikkansa kärkiaiheena.
Vantaan puheenjohtajapäivillä totesimme, että SDP:n politiikassa on kyse ihmisarvon puolustamisesta. Jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen työhön. Työn perusoikeuksista ja pelisäännöistä on pidettävä kiinni. Suomalaisilla työmarkkinoilla tulee aina noudattaa suomalaisia työehtoja. Kyseessä on tärkeä oikeudenmukaisuuskysymys. Reilut työehdot ja hyvät työolot kuuluvat kaikille Suomessa työtä tekeville ihmisille. Eli maassa maan tavalla.
SDP ei hyväksy kaksien työmarkkinoiden syntymistä. Tästä lähtökohdasta käymme keskustelua myös maahanmuuttopolitiikasta. Olemme järjestäneet maahanmuuttajien työllisyysvoimalan. Tavoitteemme on vähentää maahanmuuttajien korkeaa työttömyyttä ja edistää maahanmuuttajien oikeutta hyvään työelämään.
Tähän liittyy vaatimuksemme lisäpanostuksista kielikoulutukseen ja lisäresursseista työehtojen valvontaan. Hallitus on ajanut työsuojelua ja valvontaresursseja alas, ja tämän myötä viranomaisten mahdollisuudet valvoa oikeudenmukaisia ja turvallisia työehtoja ovat heikentyneet olennaisesti. On riski, että suomen kieltä ja työehtoja tuntemattomat ulkomaalaiset joutuvat hyväksikäytetyksi.
Tervetuloa EU-maista - ja muualtakin tarpeen mukaan
SDP on suvaitsevaisuuden ja vapauden liike. Olemme myös Suomen kansainvälisin puolue. On Suomen etu, että saamme uutta luovuutta ja asiantuntemusta suomalaiseen työelämään. Maahamme muuttaneet tuottavat palveluita ja luovat uutta yritystoimintaa.
Olemme sitoutuneet Suomen EU-jäsenyyteen, johon liittyy työvoiman vapaa liikkuvuus EU:n alueella - ETA-alue mukaan lukien. Tämä lisää myös suomalaisten vapautta ja valinnan mahdollisuuksia. Samaan aikaan Suomi on pitänyt kiinni työvoiman tarveharkinnasta, kun puhutaan työntekijöistä EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta.
Nykyinen lainsäädäntö suojelee Suomessa asuvien oikeutta työhön. Lain mukaan Suomessa asuvat ovat etusijalla, kun avoimia työpaikkoja täytetään. Periaate on perusteltu, kun Suomessa on 300 000 työtöntä, joiden joukossa on niin Suomessa syntyneitä kuin Suomeen muuttaneita.
Voimassaolevan ulkomaalaislain mukaan työ- ja elinkeinotoimiston tulee selvittää, ettei oleskeluluvan myöntäminen estä sopivan Suomessa asuvan henkilön työllistymistä. Ulkomaalainen saa siis Suomeen työluvan, jos työpaikkaan ei löydy sopivaa henkilöä Suomen työmarkkinoilta. Suurin osa tapauksista johti vuonna 2009 siihen johtopäätökseen, että Suomestakin löytyy sopivia työntekijöitä.
SDP ei tiukenna, vaan hallitus löysentää
Hallitus esittää tämän työvoiman saatavuusharkinnan poistamista, kun oleskelulupahakemuksia käsitellään. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa Suomessa asuvien työllistymistä ei enää asetettaisi etusijalle. Nykyisessä työttömyystilanteessa tämä tarkoittaa sitä, että Suomeen tulee työntekijöitä sellaisiinkin työpaikkoihin, joihin sopivia työntekijöitä olisi löytynyt Suomesta.
Tämä lisää myös työttömyyden aiheuttamia kustannuksia. Eli kyse on oikeudenmukaisuuden lisäksi maalaisjärjen käytöstä. Tuntuukin siltä, että hallitus on lisäämässä työnantajille ”halpatyövoiman” saatavuutta ja heikentämässä palkansaajien asemaa. Ollaanko tässäkin EK:n asialla?
Vuonna 2004 voimaanastuneessa ulkomaalaislaissa laajennettiin ulkomaalaisen oikeutta työntekoon ilman työvoiman saatavuusharkintaa. SDP:n tuella saatavuusharkinta poistettiin sellaisissa johto- ja asiantuntijatehtävissä, joissa työvoiman tarve on ilmeinen ja joiden työlupa siis tukee Suomen talouskasvua. Työvoiman saatavuusharkinta kuitenkin säilytettiin aloilla, joilla työnhakijoita on paljon.
SDP kannattaa edelleen nykyistä työvoiman saatavuusharkintaa. Eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnassa SDP:n linjalla oli koko oppositio. Valiokuntakäsittelyssä myös hallituspuolueiden edustajat arvostelivat hallituksen esityksen ajoitusta.
Työvoiman saatavuusharkintaa tukevaan linjaan oli sitoutunut myös koko edellinen hallitus maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassaan vuonna 2006. Ohjelmassa pidettiin tärkeänä, että helpotuksia saatavuusharkintaan ei tehdä ennen kuin työvoiman saatavuusongelmat lisääntyvät ja työttömyystilanne helpottaa. SDP ei siis ole tiukentanut linjaansa, vaan Keskusta ja Rkp ovat löysentämässä omaa linjaansa.
Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomessa asuvien työllistämisestä puhuminen on vastenmielistä. Se näkyy hallituksen sinisilmäisessä elvytyspolitiikassa, jossa uskottiin, että suurituloisten veronkevennykset luovat työpaikkoja tavallisille ihmisille. Näin ei käynyt, vaan lisäeurot menivät säästöön. Julkisten investointien, kuntatalouden tukemisen ja aktiivisen työvoimapolitiikan avulla Suomessa ei olisi 300 000 työtöntä. Tätä arviota tukee arvio Norjan elvytyspolitiikan tuloksista.
Jutta Urpilainen
SDP:n puheenjohtaja
____________________________________________________
Verkkouutiset: Kimmo Kiljunen: Urpilainen ja Heinäluoma on tahallaan tulkittu väärin
SDP:n Kimmo Kiljusen mukaan demarijohtajien kannanotoissa "ei voi olla kyse ulkomaalaisvastaisuudesta".
Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) lähetti maanantaina tiedotteen SDP:n Jutta Urpilaisen maassa maan tavalla -lausunnosta ja Eero Heinäluoman kohukannasta maahanmuuton sääntelyyn.
- Lausuntoja on tarkoituksellisesti tulkittu väärin. Kyse ei voi olla ulkomaalaisvastaisuudesta, Kimmo Kiljunen toteaa.
Kiljunen on SDP:n Eurooppatyöryhmän puheenjohtaja. Hänen mukaansa "maassa maan tavalla" auttaa sekä maahanmuuttajia että suomalaisia sopeutumaan
Tiedotteen mukaan ongelma on "haavoittuvan ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö".
- Ei ole hyväksyttävää heikoilla olevien maahanmuuttajien riisto. Maahanmuuttajat ovat tasavertaisia ihmisiä ja samalla antavat panoksen Suomen kehittämisessä. Jokainen tekevä käsi on myös kuluttava suu, Kiljunen toteaa.
______________________________________________________
YLE: Lahtela Heinäluoman linjoilla maahanmuutossa
Kiteeläinen kansanedustaja Esa Lahtela vastustaa ulkomaalaislain höllennyksiä.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma arvosteli viikonloppuna työperäisen maahanmuuton järkevyyttä. Ulkomaalaislain muutosta ajavat hallituspuolueet syyttävät Heinäluomaa populistiseksi.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa istuva kansanedustaja Lahtela on kuitenkin ryhmäjohtajansa linjoilla asiassa.
- Jos meillä on Suomessa kantaväestösuomalaisia ja maahanmuuttajia jotka ovat työttömänä, niin ensin on hankittava kantaväestölle töitä. Ja sitten vasta katsoa, että pitääkö tuoda jostain eu:n ulkopuolelta tuoda muualta työttömiä tänne, Lahtela sanoo.
Ulkomaalaislain muutos etenee eduskunnassa seuraavaksi hallintovaliokunnan käsittelyyn.
_______________________________________________
Svenska YLE: Debatten om utländsk arbetskraft går het
Atmosfären och stämningen är så uppskruvade att vad som än sägs så blir det ett jävla rabalder, sa en av styrelsemedlemmarna i FSD, Finlands svenska socialdemokrater beträffande Eero Heinäluomas uttalande om arbetsrelaterad invandring.
Heinäluoma sa i en intervju i Huvudstadsbladet i lördags ungefär samma sak som han sa till Aktuellt i början av mars, då han påpekade att asylsökande och kvotflyktingar ska tas emot som tidigare, medan den arbetsrelaterade invandringen fick rött ljus.
Heinäluomas uttalande är kanske inte direkt överraskande med tanke på hans fackföreningsbakgrund, det var just facket som krävde en övergångsperiod för den rörliga arbetskraften i samband med att Finland blev medlem i EU. Då handlade det om samma argumentation, man ville skydda de finländska arbetstagarna och deras arbetsvillkor.
Norrback besviken på debatten
Ole Norrback, som för två år sedan gjorde en stor utredning av hur migrationsförvaltningen ska skötas i framtiden, är besviken över hur debatten just nu förs.
Norrback påpekar att man måste skilja på den situation vi har i dag, med stor arbetslöshet, och det som vi kan vänta oss inom några år; stor brist på arbetskraft. Dessutom finner han debatten obehaglig eftersom den i så hög grad bygger på att politiker fiskar bland rasistiskt sinnade och inte för en tillräckligt saklig och tolerant diskussion.
Rasistiska inlägg förekommer
Då man läser inlägg på sossetidningen Demaris webbsida blir det dominerande intrycket att de som deltar är bekymrade över att utländsk arbetskraft ska behandlas på ett annat sätt än finländsk arbetskraft, alltså att utlänningarna skulle ha sämre arbetsvillkor och den vägen skulle arbetsvillkoren överhuvudtaget försämras i Finland.
Men visst fanns det också grovt rasistiska inlägg, det har ordföranden för FSD:S styrelse Steven Frostdahl också märkt. Frostdahl oroar sig för att det ska skapas motsättningar som inte leder till något gott. Därför vill han att SDP ska vara mycket tydligt i sin politik beträffande arbetsrelaterad invandring. Vi måste tillåta att människor kommer hit och jobbar, om de lyckas få jobb, säger Steven Frostdahl.
Bland Finlandssvenska socialdemokraternas, FSD:s. styrelsemedlemmar märks också en tydlig oro beträffande utländsk arbetskraft och försämrade arbetsvillkor men samtidigt blev det mycket tydligt att styrelsemedlemmarna inte helt håller med riksdagsgruppens ordförande Eero Heinäluoma.
Styrelsemedlemmen Anita Spring tycker att vi inte ska locka utländsk arbetskraft om vi inte har jobb att erbjuda, om det finns jobb välkomnar hon utlänningar. Chriset Brogren vill vänta på socialdemokraternas egen utredning om invandring innan han går på djupet i debatten men i princip säger han att alla människor är välkomna, om det finns jobb.
Liten mängd utländsk arbetskraft
Ulrika Rönnback håller inte alls med Heinäluoma, de som kommer hit för att jobba är så få att det inte påverkar vår arbetsmarknad i någon högre grad säger hon och tillägger att hon inte just nu riktigt känner igen sitt parti.
Folke Sundman tycker att Eero Heinäluomas uttalande var misslyckat men att Huvudstadsbladet har vinklat det hela och förstorat det som han sa. Det Sundman inte tycker om i Heinäluomas uttalande är att han ställer utländsk och inhemsk arbetskraft mot varandra.
För styrelsemedlemmen i FSD Holger Wikström är det mycket viktigt att också utländska arbetstagare behandlas rättvist, han kan inte godkänna arbetsplatsdumpning och ohemula arbetsvillkor. Han vill gärna se nya människor flytta till Finland men godkänner under inga omständigheter att någon utnyttjar andra människor.
Solidaritet mellan arbetstagarna
Camilla Grundström vill lyfta fram frågan om solidaritet och säger att hon som socialdemokrat känner solidaritet med såväl utländska som finländska arbetstagare och därför vill hon att arbetsrelaterad invandring ska ske behärskat och med lika villkor för alla. Grundström säger också att hon ogärna uttalar sig om något som hon bara har läst, hon vill gärna höra direkt av Eero Heinäluoma vad han tycker, utan mediernas rubriksättning.
Mika Helander påpekar att Heinäluoma talar om det konkreta förslaget om att avskaffa den behovsrelaterade prövningen av utländsk arbetskraft och tillägger att ett av de konkreta problemen är att det inte finns tillräckliga resurser hos arbetarskyddsdistrikten för att kunna övervaka arbetsvillkoren. Import av billig arbetskraft är en ohållbar väg, tycker Helander.
Carita Henriksson finner inget rasistiskt i Heinäluomas uttalande, hon håller med honom om att utländsk arbetskraft inte får leda till att arbetsvillkor försämras eller att fattigdomen blir större bland finländare eller utlänningar.
Ole Norrback ser däremot hela den diskussion som nu förs som en del av en allt mer utbredd rädsla för främlingar. Den här tendensen märks i hela västvärlden och nu behövs det tydliga ställningstaganden mot intolerans både av kulturfolk, politiker och vanliga människor, tycker Ole Norrback.
_______________________________________________
Demari: "Maahanmuuttolinja ei ole koventunut"
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja totesi Uudenmaan Sosialidemokraattien piirikokouksessa, ettei hänen kommenttejaan voi mitenkään kääntää rasismiksi tai suvaitsemattomuudeksi.
– Työperäisen maahanmuuton tarpeen arviointi on muuttunut, kun työttömyyden takia ei työtä ole. Ei ole mitenkään järkevää houkutella tänne ihmisiä töiden perässä.
Hän pitää suurena riskinä, että Suomeen syntyy A- ja B-työmarkkinat, jos yritykset yrittävät haalia halpaa työvoimaa jo ennestään työttömyyden riivaamaan maahan.
– Tänne tulevien ulkomaalaisten huonoa tai puuttuvaa kielitaitoa ja Suomen kulttuurin tietämystä voidaan käyttää hyväksi ja teettää alipalkkaista työtä.
Heinäluoma pitää kaikkein tärkeimpänä, että SDP:ssä uskalletaan nyt puhua vaikeista maahanmuuttoasioista.
_____________________________________________
SDP: Filatov huolissaan kovenevista maahanmuuttoasenteista
Eduskunnan II varapuhemies Tarja Filatov (sd) on huolissaan asennemuutoksesta, joka näkyy rasismitutkimuksissa ja julkisessa keskustelussa.
- Menestyvien alueiden taustalta on kansainvälisissä tutkimuksissa löytynyt kolme merkittävää syytä: osaaminen, teknologia ja suvaitsevaisuus. Erilaisista taustoista ja kulttuureista tulevat ihmiset tuovat yhteisöön erilaista osaamista. Innovaatiovetoisissa talouksissa tämä synnyttää uutta luovan ilmapiirin, joka hyödyttää kaikkia. Tämä koskee myös maahanmuuttajia.
Filatov perää yhteiskunnan kuten koulun ja armeijan vastuuta kansainvälisyyskasvatuksessa.
- Erityisesti nuorten miesten asenteissa on toivomisen varaa. Opettajia ei saa jättää yksin. On rakennettava täydennyskoulutusta, joka auttaa avoimeen keskusteluun ongelmista, mutta samalla tiukkaan nollatoleranssiin rasististen asenteiden suhteen. Asevelvollisuus tavoittaa nuoret miehet laajasti. Armeija-aikaan on sisällytettävä vastaavaa koulutusta.
Sunnuntaina Uudenmaan Demarinaisten piirikokouksessa Klaukkalassa puhuneen Filatovin mukaan puolueiden on käytävä linjakeskustelu rasismista.
- Puolueet ovat monessa asiassa suunnannäyttäjiä ja mm. allekirjoittaneet rasismin vastaisen sopimuksen. Maahanmuuttokritiikin ja rasismilla flirttailun välinen ero on usein vain veteen piirretty viiva. Olisi parempi keskittyä ongelmien ratkaisuun kuin niillä pelotteluun.
_________________________________________
MTV3: Demariopiskelijatkin hiiltyivät puolueelleen
Sdp:n puheenjohtajan kansanedustaja Jutta Urpilaisen ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman uusi, ulkomaalaisvastaisten äänestäjien kalasteluksi tulkittu linja on suututtanut nyt myös puolueen opiskelijajärjestön. Eilen moitteita tuli puolueen nuorisoliitolta.
Heinäluoma itse on kiistänyt ulkomaalaisvastaisuuden.
- Keskustelussa asetetaan väärin perustein vastakkain heikoimmassa asemassa olevat ryhmät: maahanmuuttajat ja työttömät. Huomio tulisi sen sijaan kiinnittää työnantajien epäeettiseen toimintaan, demarien opiskelijajärjestön SONKin puheenjohtaja Katri Nokela sanoo tiedotteessaan.
Samoin sanoi eilen toisen oppositiopuolueen vasemmistoliiton puheenjohtaja kansanedustaja Paavo Arhinmäki. Nokelaa maahanmuuttokeskustelun uusi käänne "hämmentää".
- Jos Sdp haluaa edelleen olla työväenpuolue, sen tulee puolustaa työläistä puuttumalla kaksien työmarkkinoiden ongelmaan. Pimeän ja harmaan työvoiman käyttö on ongelma erityisesti rakennusalalla, Nokela sanoo.
SONKin mukaan työperusteista maahanmuuttoa tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.
- SONK vaatii Sdp:n maahanmuuttoa käsittelevältä työryhmältä linjauksia, jotka perustuvat sosialidemokraattisiin arvoihin.
___________________________________________
Tiedote: Demariopiskelijat: Maahanmuuttokeskustelussa puurot ja vellit sekaisin
Sosialidemokraattiset opiskelijat SONK on hämmentynyt maahanmuuttokeskusteluksi kutsutun keskustelun suunnasta, jossa puurot ja vellit ovat menneet sekaisin. Keskustelussa asetetaan väärin perustein vastakkain heikoimmassa asemassa olevat ryhmät: maahanmuuttajat ja työttömät. Huomio tulisi sen sijaan kiinnittää työnantajien epäeettiseen toimintaan.
Jos SDP haluaa edelleen olla työväenpuolue, tulee sen puolustaa työläistä puuttumalla kaksien työmarkkinoiden ongelmaan. Pimeän ja harmaan työvoiman käyttö on ongelma erityisesti rakennusalalla. Työsuojeluun ja –valvontaan on tehtävä huomattavia lisäpanostuksia, jotta kaikkia työläisiä voidaan suojella työehtosopimusten ohittamiselta.
Työehtosopimusten polkeminen ja riistopalkkojen maksaminen on suomalaisen oikeustajun vastaista ja rikkoo yhteiskuntamme yhtenäisyyttä. Suomessa työttömyys on osin rakenteellista ja työvoimapulaa on etenkin pääkaupunkiseudulla muun muassa terveysalalla. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.
”SONK vaatii SDP:n maahanmuuttoa käsittelevältä työryhmältä linjauksia, jotka perustuvat sosialidemokraattisiin arvoihin”, puheenjohtaja Katri Nokela toteaa.
____________________________________________
Helsingin Sanomat: Eero Heinäluoma tyrmättiin työperäisen muuton arvostelusta
Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa arvosteleva haastattelu Hufvudstadsbladetissa nosti lauantaina äkillisen poliittisen myrskyn.
Heinäluoman viesti oli, että jos hallitus pitää kiinni tavoitteestaan lisätä työperäistä maahanmuuttoa, töitä ei enää riitä suomalaisille. Tämä puolestaan voimistaisi rasismia.
Heinäluoma puolusti niitä, joiden mukaan maahanmuuttoa ei pidä lisätä. "Ei se ole rasismia, vaan järkevä reaktio siihen, että meillä on maassa 300 000 työtöntä."
Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki kiisti, että hallitus olisi houkuttelemassa maahan ulkomaalaisia. Hänen mukaansa hallitus on helpottamassa byrokratiaa, joka liittyy ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamiseen.
Sinnemäki sanoi, ettei hän ymmärrä Heinäluoman logiikkaa rasismin kasvamisesta ulkomaalaisten määrän mukana.
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) otti Heinäluoman puheet esille mahdollisimman arvovaltaisella paikalla eli puoluevaltuuskuntansa edessä Lappeenrannassa.
Hän kertoi pitävänsä Heinäluoman puheita vastenmielisinä. Tuon sanan hän toisti pariin kolmeen kertaan.
Vanhanen kertoi epäsuorasti yllyttämisestä muukalaisvihamielisyyteen, ja sanoi keskustan pysyvän tällaisen ulkopuolella. Hän sanoi kysymyksen olevan arvovalinnasta.
"Ehdokkaamme eivät flirttaile vaaleissa maahanmuuttoasioilla", hän sanoi.
Kokoomuksen maahanmuuttokeskustelutilaisuudesta Vanhalta Ylioppilastalolta tavoitettu ulkoministeri Alexander Stubb (kok) oli myös äimistynyt Heinäluoman puheista.
"Samanlainen keskustelu käytiin Euroopan parlamentissa, kun palveludirektiiviä valmisteltiin. Silloin äärioikeisto ja -vasemmisto löivät kättä päälle ja kyseenalaistivat kansainvälisten työntekijöiden tasa-arvon", kertoi Stubb HS:lle.
Jotkut ovat epäilleet sammakoksi puheenjohtaja Jutta Urpilaisen (sd) heittoa "maassa maan tavalla", mutta Heinäluoman haastattelu viittaa siihen, että taktiikka on ollut harkittu. Stubb ei kuitenkaan halua arvioida Sdp:n sielunmaisemaa.
"Jos maassa maan tavalla -linjalle lähdettäisiin, neljä vuotta Etelä-Carolinassa asuneena minun pitäisi olla punaniska baptisti, joka ajaa pick up -autolla ja juo laimennettua Budweiseria."
Heinäluoma sai pyyhkeitä myös omiltaan.
"Poliitikkojen moraalinen velvollisuus on faktojen kautta lisätä ihmisten tietoisuutta myös monimutkaisissa maahanmuuttoasioissa eikä ruokkia ennakkoluuloja", kirjoitti europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) blogissaan.
Myös demarinuorten varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen oli tyytymätön.
"Tulevaisuudessa Suomessa tarvitaan myös ulkomaista työvoimaa. Olisi lyhytnäköistä rajoittaa sitä tämänhetkisen taantuman varjolla", Hirvonen totesi.
Tukea Heinäluoma sai lauantain aikana selkeästi vain Timo Soinilta (perus).
"Maahanmuuttopolitiikassa perussuomalaisten järkilinjalle on tungosta", hän hersytteli puolueen puoluevaltuuston kokouksessa.
Hän ei kuitenkaan ole vielä täysin vakuuttunut demareiden vakaumuksen aitoudesta vaan uskoo, että Sdp on hamuamassa perussuomalaisten ääniä.
_________________________________________________________
Keskipohjanmaa, pääkirjoitus: Kova linjaus
Kun Sdp:n kannatusluvut laahasivat pitkään matalalla, puoluejohdolla ei ollut muuta keinoa kuin nostaa edellinen puheenjohtaja ja ammattiyhdistysliikkeen väännöissä kokemusta hankkinut Eero Heinäluoma takaisin eturiviin.
Heinäluoma ei ole turhaan tuhlannut aikaansa aatehössötyksiin. Hän on lähestynyt asioita muotisanaa soveltaen ”äänestäjälähtöisesti”: Kannattanut sitä, mitä kansa näyttää kannattavan.
Eilinen maahanmuuttolinjaus kuitenkin ylitti populismissa tähänastiset. Hufvudstadsbladetissa Heinäluoma moitti hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa ja pelkäsi ulkomaalaisten vievän suomalaisten työpaikat.
Kansaa kosiskeleva taktiikka voi olla hyvä valinta tulevan vaalimenestyksen kannalta. Linjanmuutos kuitenkin leimaa Sdp:n entistä syvemmälle konservatiivisia arvoja korostavaan leiriin.
Tähän vaikuttaa kannattajakunnan ikärakenne, ja ehkä vielä enemmän toimintaympäristön muutos. Sdp ja ay-liike olivat menneinä vuosikymmeninä erityisesti työelämän uudistajia, mutta markkinoilla tapahtunut voimasuhteiden muutos on pakottanut ne puolustuskannalle.
Heinäluoman aikaisemmista ajanhenkeä haistelevista linjauksista on liuta esimerkkejä. Tunnetuin on näyttävä taistelu presidentin valtaoikeuksien ja EU-lautasen puolesta. Sdp:n perinteinen parlamentarismia korostava kanta jäi taktisista syistä taka-alalle. Heinäluoma koplasi valtaoikeudet vaalilakiuudistukseen ja ryhtyi torjumaan hallituksen tarjoamaa esitystä piilevän vaalikynnyksen alentamiseksi.
Nato-kantaa ei ole tarvinnut välttämättä kääntää. Varhain Sdp kuitenkin linjasi jo seuraavaa vaalikautta koskevan suuren yleisön mielen mukaisen kielteisen kantansa. Puolue sanoutui irti myös mediamaksusta.
On luonnollista, että pääoppositiopuolue arvostelee ja vastustaa hallituksen esityksiä. Se on sen tehtävä.
Linjantarkistus on kuitenkin melkoinen, jos sosiaalidemokraatit alkavat lähennellä useissa asioissa perussuomalaisten arvomaailmaa. Ei ole vaikea päätellä, mistä suunnasta Sdp aikoo kerätä vaalivoittoon tarvittavat äänet. Viime kuukausien keskustelussa epäluulo maahanmuuttajia kohtaan on kasvanut. Siihen hiileen on nyt helppo puhaltaa.
Tottakai maahanmuuttoon liittyy ongelmia. On vakava asia, jos pääkaupunkiseudulle syntyy ulkomaalaislähiöitä, jonne ajautuvat jäävät muun yhteiskunnan ulkopuolelle.
Maahanmuutto ei kuitenkaan ole hallitusten houkuttelun seurausta. Aivan vapaaehtoisia tulijoita on pilvin pimein. Omasta halustaan suomalaisetkin ovat lähteneet Pohjois-Amerikkaan ja Ruotsiin kotimaan köyhyyden keskeltä parempaa elämää etsimään. Kovin houkutteleva ei ole sellainenkaan maailma, jossa tämä perinteinen yksilön oikeus on kokonaan tukahdutettu.
Suomeen työllistyvistä maahanmuuttajista suurin osa tulee sitä paitsi EU-maista. Ei mikään jäsenmaa pysty halutessaankaan estämään EU-kansalaisten vapaata liikkumista.
Tietenkään meille ei saa päästää syntymään kahdenlaisia työmarkkinoita. Eivät ulkomailta Suomeen töihin pääsevät vastusta itsekään suomalaisten työehtojen noudattamista. Pelisääntöjä polkeva halpatyö on rikollisesti toimivien hämäräfirmojen syytä. Yhteiskunnan velvollisuus on tehdä kaikkensa sen kitkemiseksi.
________________________________________________________
YLE Tampere: Pia Viitanen: Heinäluoma ymmärrettiin tahallaan väärin
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitasen mukaan Eero Heinäluoman avaus ei muuta puolueen maahanmuuttopolitiikan painopistettä. Maahanmuuttokeskustelua ei voi Viitasen mukaan käydä, jos jokainen pilkku tulkitaan väärin.
Pia Viitasen mukaan SDP ei ole reivannut maahanmuuttopolitiikkaansa uudelle uralle. Hänen mukaansa tiukassa taloustilanteessa hallituksen ei vain pitäisi tehdä toimia, joissa työperäistä maahanmuuttoa helpotetaan.
- Tosiasia on, että eduskunnassa on laki saatavuusharkinnan poistamisesta. Tästä voi tehdä sen johtopäätöksen, että hallitus on omalta osaltaan löysentämässä linjaansa.
Viitasen mukaan koko oppositio on ollut vastustamassa lain poistamista, sillä pelko Suomeen syntyvistä a- ja b-luokan työmarkkinoista on hänen mukaansa mukaan todellinen.
- Näitä hyväksikäyttötapauksia on nähty ja se ei ole hyvä kehitys työmarkkinoilla.
Keskustelu väärillä urilla
Suomeen on ensi vuoden vaalien alla peräänkuulutettu maahanmuuttokeskustelua, mutta keskustelun tämänhetkinen sävy ei ole tamperelaiskansanedustajan mieleen.
- Jos aiheesta puhutaan niin aina, ehkä vähän tahallisestikin, käsitetään väärin, mitä toinen ihminen on sanonut. Jos tämä menee tällaiseksi, on hirvittävän vaikeaa käydä asiallista keskustelua.
Heinäluoman avaus aiheutti viikonloppuna suuren kohun ja mm. pääministeri Matti Vanhanen naulasi sen vastenmielisenä. Viitanen vastaa samoin sanoin.
- Se, että pääministeri puuttuu tähän asiaan tällä tavalla on mielestäni vähän vastenmielistä. Hänen pitäisi tietää, että kannamme huolta suomalaisista työmarkkinoista.
Viitanen korostaa, että SDP:n linja ei ole muuttunut maahanmuuttopopulistiseksi, vaikka näinkin on arveltu.
- Kyse ei ole siitä, että SDP on tiukentanut omaa linjaansa. Kannatamme, että Suomeen saa tulla ihmisiä ja tätä keskustelua ei haluta käyttää vaaliaseena.
[...]
__________________________________________
Österbottens Tidning: Frostdahl stöder Heinäluoma
Både Steven Frostdahl och Miapetra Kumpula-Natri tycker det är bra att Eero Heinäluoma tar upp arbetskraftsinvandringen till diskussion.
- Regeringen har liberaliserat arbetsmarknadspolitiken, men den har inte diskuterat eller problematiserat följderna, säger Frostdahl som är ordförande för de finlandssvenska socialdemokraterna.
Att läkare och ingenjörer invandrar ser han inte som något problem. Men det är invandrarna i byggbranschen, chaufförer och de inom de hushållsnära tjänsterna som han är orolig för.
- Hur ska vi göra för att de ska få arbeta på samma villkor, frågar sig Frostdahl.
Miapetra Kumpula-Natri, SDP-riksdagsledamot, oroar sig också över den gråa arbetsmarknaden och att lönerna
dumpas för arbetskraftsinvandrarna.
- Arbetskraftsinvandringen måste ske under kontrollerade former. Det får inte bli en a- och b-arbetsmarknad, en segregation, säger hon.
Behöver Finland arbetskraftsinvandring?
- Med tanke på att vi i dag har 300.000 arbetslösa finns inget omedelbart behov, säger Frostdahl.
Han påpekar att diskussionen inte rör flyktingpolitiken.
Heinäluoma har samma åsikt som regeringen i den frågan.
Frostdahl säger sig inte vara insatt diskussionen om migrationsministerposten, som Heinäluoma tycker är onödig. Men:
- Astrid Thors har inte ens haft stöd av regeringen. Det kanske finns utrymme att lösa det på annat sätt.