YLE Etelä-Karjala: Maahanmuutosta saa ja pitää puhua 28.4.2010
Joutsenon vastaanottokeskuksen johtajan Jari Kähkösen mielestä maahanmuutosta on suotavaa puhua julkisesti. Hänen mielestään Suomen on varauduttava siihen, että maahanmuutto pysyy nykyisellä tasolla tulevat vuodet.
Joutsenon vastaanottokeskuksen johtajan Jari Kähkösen mukaan Suomen pakolaispolitiikka on 20 vuoden aikana kokenut muutoksia hallitusten vaihdosten myötä.
- Hallitukset muuttuvat, samalla painopisteet muuttuvat maahanmuuttokysymyksissä. Virkamiehen näkökulmasta on ollut havaittavissa turbulenssia. Julkinen keskustelu on aktivoitunut maahanmuuttoon liittyen.
Perussuomalaiset ovat jo ennestään profiloituneet kärjekkäillä maahanmuuttajalausunnoilla ja nyt myös SDP:n Jutta Urpilainen ja Eero Heinäluoma ovat puhuneet työperäisen maahanmuuton rajoittamisesta. Perusteena on se, että Suomessa on satoja tuhansia työttömiä. Vastaanottokeskus pyrkii Kähkösen mukaan pysymään maahanmuuttokeskustelussa poliittisten pyrkimysten ulkopuolella.
- Julkinen keskustelu on suotavaa ja sitä pitää olla. Keskuksessa pyrimme kuitenkin pysymään poliittisten ambitioiden ulkopuolella. Toimimme eduskunnan säädösten mukaisesti.
YLE Etelä-Karjalan Radion Keskiviikkovieraana vieraillut Kähkönen uskoo monikulttuurisuuden lisääntyvän Suomessa.
- Joudumme varautumaan, että maahanmuutto pysyy samalla tasolla. Oli se työperäistä ja humanitääristä.
Kova halu päästä töihin
Kaakkois-Suomessa lähinnä Lappeenranta, Kotka ja Kouvola ovat ottaneet vastaan turvapaikanhakijoita. Koko maassa sadat turvapaikanhakijat odottavat parhaillaan kuntapaikkaa. Valtio on yrittänyt motivoida kuntia ottamaan lisää turvapaikanhakijoita vastaan muun muassa korottamalla kuntakorvauksia.
- Olen kuullut kunnista, että korvaus ei ole riittävä. Sitä voisi korottaa reilusti. Tähän rahakysymykseen ongelma aika paljon kulminoituu, Kähkönen pohtii.
Turvapaikanhakijoiden halu osallistua suomalaiseen yhteiskuntaan ja päästä töihin on Kähkösen mukaan kova.
- Joko oman alan töihin tai ylipäätänsä töihin. Nykyinen tilanne vain on haastava.
Joutsenon vastaanottokeskuksessa 30 kansallisuuden joukkoon mahtuu monia eri ammattialojen edustajia.
- Eilen kuulin, että meillä on erittäin hyvä räätäli talossa. Joukossa on myös korkeasti koulutettuja henkilöitä, kuten eläinlääkäreitä ja lääkäreitä.
Vastaanottotoimintaa 20 vuotta
Vastaanottokeskustoiminnan aloittamisesta on huhtikuussa kulunut 20 vuotta. Kähkösen tiedon ensimmäinen vastaanottokeskus perustettiin nimenomaan Joutsenoon.
- Muiden keskusten kanssa emme ole päässeet ratkaisuun, mutta me olemme sitä mieltä, että Etelä-Karjala oli ensin.
20 vuotta sitten Kähkönen oli nuori mies, joka ei vielä osannut aavistella olevansa joskus vastaanottokeskuksen johtaja.
- Muistan nähneeni tv-uutisista, että Suomeen saapui paljon somaleja. Omaa tulevaa ammattiani en kuitenkaan osannut vielä aavistella. Siinä vaiheessa olivat urasuunnitelmat aika hakusessa.
Jari Kähkönen
- Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja syksystä 2009
- työskenteli aiemmin maahanmuutovirastossa tarkastajana
- kotoisin Pieksämäeltä
- vaimo ja kaksi lasta
- harrastaa kalastusta ja puutarhanhoitoa