perjantai 21. toukokuuta 2010

Kansan Uutiset: Rasisti on reppana myös futiskentillä

Kansan Uutiset: Olli Kohonen: Rasisti on reppana myös futiskentillä 21.5.2010

Viime viikonloppuna Veikkausliigassa pelattiin paikallisottelukierros. Ehkä tulikuumin taisto oli FF Jaro–VPS. Pohjanmaan derby on perinteisesti ollut eräs Pietarsaaren kesän kohokohdista, vaikka tänä vuonna matsia ei pelattukaan heinäkuisten Jaakon Päivien yhteydessä. Ottelu päättyi FF Jaron voittoon 3–2, mutta suurimman ja valitettavan huomion ottelun jälkeen saivat osakseen vaasalaiskannattajat, joista tietty sakki syyllistyi rasistiseen käytökseen kotijoukkueen tähtipelaaja Aleksei Eremenko junioria kohtaan.

Sinällään Eremenko jr. on lukuisten ammattilaisvuosiensa aikana kokenut monenlaisia kiehuvia katsomoita ja tottunut kohauttamaan hartioitaan pilkkakirveen heiluessa. Osa VPS-kannattajista nimitteli häntä myös juopoksi ja läskiksi. Näissä veikeyksissä ei ongelmaa olisikaan ollut.

– Sitä ne voivat huudella, mutta kun menee ryssittelyksi, se on ihan eri asia, Eremenko totesi tapauksesta Iltalehdelle.

Palloliitto otti huutelut tutkittavakseen ja selvää on, että rasismiin on puututtava tiukalla kädellä. Suurin osa VPS:n kannattajista on varmasti toiminut katsomossakin asiallisesti keskittyen omiensa kannattamiseen, mutta idioottimaiseen törkeilyyn syyllistyneitä on rangaistava. Futisfanit toki kaikkialla psyykkaavat vastustajia jonkinlaisilla pilkka- ja ivalauluilla. Saattaa myös olla niin, että Eremenko jr. on kuumentanut vaasalaisia tuulettamalla vierasfanien edessä, mikä sekään ei ole fiksua touhua.

Osa ammattilaispelaajista saa kuulla ottelusta toiseen lauluja elopainostaan, kehnoista pelitaidoistaan, seurataustoistaan tai vaikkapa mahdollisista edesottamuksistaan lain ja virkavallan kanssa. Tämän kaltaisen suunsoiton tolkullisuudesta voi olla montaa mieltä, mutta moiset laulut yleensä hyväksytään katsomokulttuuriin kuuluvana osa-alueena. Yleinen järjellisyys toki edellyttäisi sitä, että alatyylisiin, vyön alle hutkiviin henkilökohtaisuuksiin ei mentäisi. Toki niitäkään ei aina voida torjua, vaikka esimerkiksi maitojunan puksutus -huudot täytyisi jokaisen ammattilaisen kestää.

Mutta rasismia vastaan on oltava ehdoton nollatoleranssi myös Suomen futiskentillä. Palloliitto on pyörittänyt ”Rasisti on reppana”-kampanjaa, jonka tiimoilta on tehty duunia yhdenvertaisuuden puolesta. Urakka on edelleen kesken, koska Pietarsaaren tapahtumat toistuvat varmasti turhan usein alasarjoissa ja puulaakipeleissä. Silloin niistä ei kuitenkaan kuulla, koska puitteet sorakentillä ovat pienemmät ja solvauksia ei kohdisteta Suomen maajoukkuepelaajiin.

Aleksei Eremenko jr. näytti tosin huutelijoille viime sunnuntaina kunnolla sen, missä kaappi seisoo. Kaksi maalia VPS:aa vastaan ja kuuluminen tämän päivän Huuhkaja-kokoonpanoon Viro-maaottelussa ovat osoituksia siitä, että lapselliset kuumennusyritykset pistävät miehen vain harhauttamaan taitavammin, laukomaan kovemmin ja syöttämään tarkemmin.

Vakiolapulla on muutaman kierroksen verran ollut taas Suomen eri sarjoja. Kierroksen makupaloihin kuuluu ottelu VPS–KuPS. Kuopiolaisten peli on asettunut mainosti raiteilleen, kun kehuttu maalitykki Dickson Nwakaeme on löytänyt maalijyvänsä. Vaasalaiset kaatuvat kotikentällään. Kakkonen.

Ahvenanmaalla pelattavassa ottelussa IFK Mariehamn–FF Jaro kannattaa huomioida se, että kotijoukkue on edelleen ilman voittoa viiden kierroksen jälkeen. Tämäkin putki katkeaa joskus, eikä Jaro viime sunnuntaisesta voitostaan huolimatta kuulu sarjan kärkikaartiin. Varmistetaan ykkönen silti kakkosella.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 23.5. klo 18.25. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 2, 1(2), 1, 2(X), 1(2), 1, 2, 1, X(1), 1(X), 1(X), 1.