perjantai 21. toukokuuta 2010

YLE: Joutsenon vastaanottokeskus täyttää 20 vuotta

YLE Etelä-Karjala: Joutsenon vastaanottokeskus täyttää 20 vuotta 21.5.2010

Vastaanottokeskuksen toiminta on laajentunut vuosien saatossa. Apulaisjohtaja Antti Jäppisen mukaan turvapaikan hakijoiden määrä vaihtelee vuosittain, mutta syyt ovat pysyneet samanlaisina koko toiminnan ajan.

Lappeenrannan Joutsenon vastaanottokeskus täyttää perjantaina 20 vuotta. Keskuksen toiminta on vuosien saatossa laajentunut siten, että paikkoja on jo 450. Vielä muutama vuosi sitten paikkoja oli vain 150.

-Turvapaikan hakijoiden määrä vaihtelee vuosittain, mutta syyt ovat pysyneet samanlaisina koko toiminnan ajan, kertoo keskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen.

Tällä hetkellä keskuksessa asuu hieman alle 400 ihmistä. Eniten turvapaikanhakijoita tulee nyt Somaliasta, Irakista ja Afganistanista.

- Kansallisuuksien määrä on suuri, mutta painopistealueet vaihtelevat. Meillä näkyy maailman kulloisetkin kriisit, kuten Somalia ja Afganistan nyt. Aiemmin vastaava oli esimerkiksi Jugoslavian kriisi, Jäppinen kertoo.

"Suopeutta toivoisi lisää"

Joutsenon vastaanottokeskus toimii ns. transitkeskuksena, missä turvapaikanhakijat viettävät pääsääntöisesti vain hakemuksen tutkinnan ajan. Sen jälkeen pakolaiset siirtyvät muihin vastaanottokeskuksiin odottamaan jatkoa.

- Kuntapaikkoja on edelleen valitettavan vähän tarjolla, Antti Jäppinen harmittelee.

- Kunnilta toivoisi hiukan enemmän suopeutta tässä asiassa, samoin kuin valtiolta. Tukirahaa voisi nostaa siten, että sijoittaminen tulisi kunnille houkuttelevammaksi.

Joutsenon vastaanottokeskus on valtion ohjauksessa, mikä takaa vakaahkon asiakasvirran.

- Vuosina 2006-2007 oli vähän hiljaisempaa, samoin viime vuoden lopusta asiakasvirrat ovat hiukan hiljentyneet, osa väliaikaisista vastaanottokeskuksista onkin lopetettu, kertoo apulaisjohtaja Antti Jäppinen.

"Poliittinen keskustelu koventunut"

Pakolaisten vastaanotto ja maahanmuutto ovat herättäneet kovaakin keskustelua vuosien saatossa.

- Nyt keskustelu on taas tiukentunut. Niin poliittisissa puheenvuoroissa kuin keskustelupalstoilla. Vastaava ilmiö näkyi 90-luvun laman aikaan, Jäppinen muistaa.

Apulaisjohtaja Antti Jäppisen mukaan vastaanottokeskus on 20 vuodessa sulautunut Joutsenoon hyvin.

- Välillä on jonkinlaisia kulttuurisia kohtaamisia koettu, mutta ei mitään suurempaa. Hyvin on asenteet joustaneet niin Joutsenossa kuin Lappeenrannassa ja Imatrallakin, siitä kiitos paikallisille asukkaille.

Joutsenon vastaanottokeskuksen merkkipäivää vietetään kutsuvierasjoukossa, vastaanottokeskuksen asukkaille erillistä juhlaa ei järjestetä.