Suomen Kuvalehti: Muutos 2011-kansanliikkeen Juha Mäki-Ketelä: Porukassa pyöri sekopäistä väkeä 21.8.2010
Miksi alun perin perustit maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvan Muutos 2011 -kansanliikkeen, Juha Mäki-Ketelä?
”Lähdin tavoittelemaan suoraa demokratiaa: ihmisten aktivoimista, että he vaikuttaisivat yhteiskuntaan itse sen sijaan että muut tekevät sen heidän puolestaan.”
Millainen oli mielestäsi maahanmuuttokysymysten merkitys Muutos 2011:lle?
”Maahanmuuttopolitiikka on yksi selkeä esimerkki siitä, millaiseksi asia voi paisua, kun suomalaisilta ei ajoissa kysytä heidän mielipidettään. Jos olisi kysytty, olisi luultavasti saatu hyvinkin maltillisia ja rakentavia ehdotuksia oikeasta tavasta hoitaa maahanmuuttoa.”
Miksi erosit Muutos 2011:n puheenjohtajan tehtävästä ja hallituksen jäsenyydestä heinäkuun lopussa, juuri kun yhdistys on rekisteröitymässä puolueeksi?
”Matkan varrella alkoi näyttää siltä, että kaikilla aktiiveilla ei olekaan samat tavoitteet. Porukkaan oli jatkuvasti pyrkimässä negatiivisessa mielessä ’mielenkiintoisia’ henkilöitä.”
Tuliko sinulle yllätyksenä, että maahanmuuttokriittisen puolueen ympärillä alkaa liikkua rasistisesti orientoituneita ihmisiä?
”Kyllä tuli. Lähdin tähän hommaan ihan pystymetsästä: en tajunnut, miten sekopäistä väkeä porukassa pyörii. En ole ikinä itse pillastunut maahanmuuttokysymyksistä, en tiennyt mikä on Suomen Sisu, Jussi Halla-ahon blogia olin lukenut muutaman kerran.”
Olet kritisoinut maahanmuuttokriitikoiden harjoittamaa islamin mustamaalausta. Onko puheet ”islamin hyökyaallosta” kopioitu suomalaiseen retoriikkaan ulkomailta?
”Se on hyvin mahdollista, ne voivat olla Manner-Euroopasta ja Brittein saarilta. Käsittääkseni suuri osa muslimeista on samanlaisia tapauskovaisia kuin luterilaisetkin, minulla ei ole ikinä ollut heidän kanssaan ongelmia. Tämän olen sanonut alusta lähtien, mutta eroilmoitukseni jälkeen olen saanut kuulla olevani muun muassa ’muslimien ja neekereiden nuoleskelija’.”
Miten tärkeää maahanmuuttokeskustelu on keskivertosuomalaiselle?
”Vertaisin sitä autoverokeskusteluun: asia koskettaa suurta osaa suomalaisista, ja jotkut suhtautuvat asiaan kiihkeästi. Silti Suomesta löytyisi tuskin kourallistakaan ihmisiä, jotka äänestäisivät puoluetta, jonka ainoa vaaliteema olisi autovero. Sama pätee maahanmuuttoon, ei sen ympärille kannata koko elämäänsä rakentaa.”
Olet kritisoinut sitä, että puolueet kalastelevat maahanmuuttokriittisten ääniä ja saattavat aiheuttaa sillä vahinkoa. Millaista vahinkoa tarkoitat?
”Kuten sanottu, keskivertosuomalaista ei maahanmuutto juuri hetkauta. Nyt kun puolueet kuitenkin näkevät maahanmuutossa vaaliaseen, ne kalastelevat äänestäjiä epäasiallisilla kommenteilla ja tämä lietsoo tavallisten kansalaisten maahanmuuttovastaisuutta. He alkavat uskoa, että kyseessä on oikeasti suuri ongelma. Kiukku kohdistuu pizzerianpitäjiin ja muihin tavallisiin ulkomaalaisiin.”
Mikä on oma vastuusi, jos näin käy?
”Totta kai sitäkin on, olen itsekin tällä asialla lyönyt rumpua. Vaikka olen aina vaatinut asiallista keskustelua, sitä on luettu etenkin maahanmuuttokriittisten piireissä valikoivasti.”
Uskotko, että maahanmuuttokriittisen ruotsidemokraatit-puolueen mahdollinen menestys Ruotsin syyskuun vaaleissa vaikuttaa Suomen poliittisiin kuvioihin?
”Kyllä varmasti. Jos he menestyvät, se synnyttää Suomessa lisää irtopisteiden kalastelua ja sloganeita tyyliin ’ryhtiä maahanmuuttoon’.”