maanantai 30. elokuuta 2010

Verkkosanomat: Soini voisi jo kertoa tavoitteistaan

Verkkosanomat, pääkirjoitus: Soini voisi jo kertoa tavoitteistaan 30.8.2010

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini erittelee maanantain Iltalehdessä toivottuja hallituskumppaneita jo kuin vaalien ennalta määrätty voittaja ja valitsijan paikalla oleva pääministeriehdokas. Sitä hän ei ole, ei lähellekään.

On totta, että perussuomalaiset ovat kurottaneet gallupkannatuksessa ennätyskorkealle suhteessa omiin aiempiin lukuihinsa. Lukemissa on kuitenkin vähintäänkin Soini-lisä. Soinia on mahdollista äänestää vain Uudellamaalla. Vaalitulos muodostuu valtakunnallisesta tuloksesta ja menestyminen muissakin vaalipiireissä edellyttää vähintäänkin ehdokasasettelun onnistumista.

Koko puolueen menestyminen edellyttää lisäksi uskottavaa ohjelmaa. Tähän saakka Soini on pärjännyt suurilla puheilla ja muikeilla mielikuvilla. Ne tunnetusti kutkuttavat äänestäjien tuntoja ja niistä media saa meheviä otsikoita, mutta akuutteja ja edessä olevia ongelmia niillä ei ratkaista.

Koska Soini puolueineen tuntuu olevan sitä mieltä, että kaiken pahan alku ja juuri on EU rahaliittoineen, hän voisi viimein esittää uskottavan ohjelman unionista irtautumiseksi, oman finanssi- ja talouspolitiikan rakentamiseksi, kauppasopimusten solmimiseksi, tavaroiden ja työvoiman liikkuvuuden varmistamiseksi sekä kaikesta tästä seuraavien kotimaisten toimenpiteiden järjestämiseksi.

Jo ennakkoon voi uumoilla, että tähän Soini ei kykene, eikä edes halua. Taktiikkana tuntuu ennemminkin olevan kulkea motkottaen perässä ja noukkia tyytymättömien protestiääniä. Mutta entäpä sitten, kun tyytymättömät haluavat vaihtoehdon toteutuvan?

Toinen perussuomalaisten silmiinpistävä teema tuntuu olevan kaikenlaisen maahanmuuton vastustaminen, jossa tietoisesti tai tahtomatta jätetään erottelematta esimerkiksi kiintiöpakolaisuus tai työperäinen maahanmuutto silkasta turvapaikkashoppailusta.

Harmaata työvoimaa, suomalaisen sosiaaliturvan väärinkäyttöä tai turvapaikan varjolla tapahtuvaa rötöstelyä tuskin kukaan hyväksyy. Silti ei pidä yleistää antamalla sellainen kuva, että thaimaalaiset marjanpoimijat vievät meiltä elannon, että muslimit ovat terroristeja tai että somalit ovat rosvoja. Soini voisikin vielä kerran perustella sen, miksi hän muiden eduskuntapuolueiden puheenjohtajista poiketen jätti eurovaalien alla allekirjoittamatta puolueiden rasismin vastaisen julistuksen.

Kunnallis- ja eurovaaleissa perussuomalaiset menestyivät etenkin SDP:n perinteisesti vahvoilla alueilla. Soini näyttää haistaneen veren ja on ottanut demarit yhdeksi päämaalitaulukseen. Liekö tämä ollut syynä SDP:nkin jo hieman epämääräisiksi käyneisiin maahanmuuttopuheisiin?

Suomen kipeimmät ongelmat ovat aivan toisaalla kuin missä Soini antaa ymmärtää niiden olevan: taantuman jälkien paikkaamisessa, väestön ikääntymisessä, huoltosuhteen vääristymisessä, teollisuuden rakennemuutoksessa sekä kunta- ja palvelurakenteen kestävyydessä. Siksi vastuullisilta puolueilta edellytetään vastauksia todellisiin ongelmiin eikä vain kvasiongelmiin.