maanantai 23. elokuuta 2010

Vartti: Kuntokeskus kielsi rukoilemisen

Vartti: Kuntokeskus kielsi rukoilemisen 23.8.2010
Vartti: Kuntosali ei luovu rukouskiellosta 25.8.2010

Espoon keskuksessa sijaitseva naisten kuntokeskus on kieltänyt rukoilemisen ja ruokailemisen tiloissaan. Rukous- ja ruokailukielto alkoi Lady Fitness Entressessä viime torstaina.

Salin omistaja P-C Nordensved päätyi kieltoon saatuaan vuosia valituksia rukoushetkistä. Hänen mielestään pukuhuone ei sovi rukouskäyttöön.

- Meillä on asiakkaina joitakin kymmeniä musliminaisia. Pukuhuoneessa on pidetty melko huomiota herättäviä rukoushetkiä. Siellä on ollut porukoita ja yksittäisiä henkilöitä. Itse en ole sitä nähnyt, koska kyseessä on naisten kuntosali ja naisten pukuhuone.

Kuntosali sijaitsee kauppakeskus Entressen tiloissa. Nordensvedin mukaan naiset ovat tulleet pukukoppiin rukoilemaan silloinkin, kun eivät ole olleet salilla harjoittelemassa.

- Olen kuullut, että kun he asioivat kauppakeskuksessa ja rukousaika koittaa, he tulevat kuntokeskuksen pukuhuoneeseen hoitamaan rukoushetken

Vartin haastattelema, kyseisellä kuntosalilla käyvä nainen kertoo nähneensä rukoilijan pukuhuoneessa viime kesäkuussa.

- Hän heitti takkinsa solariumkopin eteen lattialle ja seisoi siinä hiljaa. Vähän säikähdin ensin, mutta ei se minua haitannut.

Sali on kieltänyt tiloissaan myös ruokailun, koska jotkut naiset ovat ruokailleet pukukopissa kesken pitkän harjoitusrupeaman.

- Muutamat ihmiset tulevat pitkälle päiväretkelle kuntokeskukseen ja ruokailevat pukuhuoneessa. Välipalan haukkaaminen pukuhuoneessa ei tietenkään ole kiellettyä, mutta tässä on kyse ruokailusta, Nordensved linjaa.

Ovatko kyseessä samat naiset, joka rukoilevat pukuhuoneessa?

- Ei täysin, mutta mukana on myös samaa porukkaa.

___________________________________________________

Vartti: Kuntosali ei luovu rukouskiellosta

Espoon keskuksessa sijaitsevan Lady Fitness -kuntokeskuksen Vartin maanantaina uutisoima ja valtakunnallista kuohuntaa aiheuttanut rukouskielto pysyy yhä voimassa. Salin omistajan mielestä kauppakeskus Entressessä toimivan kuntokeskuksen ei tarvitse tarjota tiloissaan muuta kuin liikuntapalveluita.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on kuitenkin ilmoittanut tutkivansa, syyllistyykö viime torstaista lähtien rukoilun ja ruokailun pukuhuonetiloissaan kieltänyt kuntokeskus syrjintään.

- En ole saanut Eva Biaudet`lta mitään puhelua, mutta odotan sitä kyllä innolla. Ei ole minkäänlaisia perusteluja sille, miksi meidän pitäisi muuttaa tätä käytäntöä, kuntokeskuksen omistaja P-C Nordensved kertoo.

Kauppakeskus Entressen yrittäjät keskustelivat rukoilukiistasta tiistaisessa kokouksessaan, eikä esille tullut Nordensvedin mukaan syitä, joiden vuoksi kuntosalin pitäisi poistaa kieltotaulu seinältään tai järjestää omaa rukoushuonetta millekään uskontokunnalle.

- Kauppakeskuksessa on kirjasto, jonne on varattu Ramadanin ajaksi rukoustila. Minulle on myös selvinnyt, että muslimiyhteisöllä on lähistöllä – siis ihan muutaman sadan metrin päässä – oma moskeija.

Lady Fitness -salilla pitkään käynyt muslimi Hodan Mohamud Ali kokee rukouskiellon yrityksenä savustaa islaminuskoiset ulos kuntokeskuksesta. Hänen mielestään rukoushetket eivät ole voineet aiheuttaa kohtuutonta haittaa valtaväestölle.

- Ei tässä ole mielestäni enää kyse mistään rukoilusta tai syömisestä pukuhuoneessa, vaan ihmisiä tuntuu häiritsevän kokonaisuudessaan meidän olemisemme siellä, Ali toteaa.

- Ymmärrän, että suomalaiset arvostavat hiljaisuutta ja omaa aikaa. Kuitenkin ihan sivistyneesti keskenään juttelevat musliminaisetkin voivat jo saada tuimia katseita pukuhuoneessa, hän jatkaa.

Alin mukaan rukoilua ei ole mahdotonta ajoittaa kuntosalireissujen ulkopuolelle, mutta rukousajoista on pidettävä kiinni paikassa kuin paikassa. Nordensvedin mielestä kuntosalilla ei kuitenkaan ole velvollisuutta ottaa moskeijan tai minkään muunkaan pyhätön tehtäviä hoitaakseen.

- Se on pukuhuone, ja pukuhuonekäytössä se tulee myös olemaan. Minkäänlaista muuta toimintaa emme tule siellä sallimaan.

Nordensved ei kadu kaikkia uskontokuntia koskevan rukouskiellon aloittamista. Asian saamasta valtaisasta huomiosta hän puolestaan myöntää olevansa erittäin yllättynyt.

- Ilmeisesti on ollut tarvetta yhteiskunnalliselle keskustelulle, jossa pohditaan, minkälaisilla perusteilla tietyillä väestöryhmillä voi olla poikkeavia oikeuksia, Nordensved summaa.