perjantai 20. elokuuta 2010

Aamulehti: Politiikan vihikoirien lauma on liikkeellä

Aamulehti: Politiikan vihikoirien lauma on liikkeellä 20.8.2010

Pieni nettiporukka on saanut puolueet säntäilemään. Perussuomalaisten oikealla laidalla toimiva pakolaiskriittinen liike purki vaikenemisen tradition maahanmuutosta pari vuotta sitten. Sen seurauksena on paljastunut, että pienen ulkomaalaisväestömme vuoksi puolueilla ei ole maahanmuuttopolitiikan perinnettä. Puolueet heiluvat kuin vihikoirat kansalaismielipidettä haistellen.

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen linjasi alkuviikosta puolueensa olevan maahanmuutossa "keskustassa". Olisi luullut, että vasemmiston perinteikkäät kansainväliset arvot riittävät. No, toisaalta, sosialisminkin tavoittelusta sdp on käytännössä luopunut kauan sitten. Siirtymä on merkittävä. Kepun kannattajat kuuluvat Suomen maahanmuuttokriittisimpiin. Perussuomalaiset taas on julistautunut ainoaksi työväenpuolueeksi, mutta ilman sosialismia. Kansallissosialismiin viehtyneiden tuki tosin kelpaa.

Ehkä tuo onkin ainoa asia, joka erottaa sdp:n persuista. Ja toisaalta kokoomuksesta: helsinkiläinen kunnallispoliitikko Harry Bogomoloff (kok) vihjaisi blogissaan koulujen järjestyshäiriöiden olevan maahanmuuttajien syytä ja esitti suojeluskuntia. Kunnon kypäräpäistä kokoomusmeininkiä! Toisaalla kokoomus on vihreä, viidessä miljoonassa sävyssä. Puoluetoimiston lähettämiä linnunpönttöjä voi naulailla toritapahtumissa. Eikä siinäkään vielä kaikki, sillä kuten muistamme, kokoomus on samalla myös työväenpuolue.

Arvomaailmaltaan terveen ja vakaan ihmisen voi olla vaikea seurata tätä poukkoilua. Vaalien asetelmaa voisi kuvata kaavalla: [kokoomus=työväenpuolue+(vihr x 5 milj)] + [pers =työväenpuolue-sos+homma] + [sdp=kesk+vihr-sos]. Helpottaako politiikan arvokartalla suunnistamista?

Vain keskusta on pysynyt siellä missä se on aina ollut. Se aikonee taas hävitä vaalit - keskustassa. Tätä vasten puolueiden halun kosia äänestäjiä yli ideologiarajojen ymmärtää; kun vanhat aatteet eivät vetoa, täytyy aatteiden ilmavirtauksista napata mitä tahansa, mikä vetoaa kansaan.

Taneli Heikka