sunnuntai 29. elokuuta 2010

Arto Satonen: "Perhe Suomeen vasta, kun täällä on työpaikka"

Verkkouutiset: Arto Satonen: "Perhe Suomeen vasta, kun täällä on työpaikka" 29.8.2010
Arto Satonen: Perheenyhdistämissäännösten tiukentamisella on kiire (blogi)

Kansanedustaja Arto Satosen (kok.) mielestä kohuttuun somalien perheenyhdistämisoikeuteen on pikaisesti liitettävä asumis- ja toimeentuloedellytys.

Arto Satosen mukaan perheenyhdistämiseen tarvitaan nopeasti uutta lainsäädäntöä.

Hän kirjoittaa blogissaan, että oppia on otettavissa Tanskan mallista. Siellä perheenyhdistämisoikeuteen on liitetty toimeentuloedellytys.

- Lupa siis heltiää vasta sitten, kun Suomessa on työpaikka ja kykenee itse omalla työllään elättämään perheensä, Arto Satonen kirjoittaa.

Satonen on toiminut kokoomuksen maahanmuuttotyöryhmän vetäjänä. Hänen mukaansa maahanmuutto pysyy nyt hallinnassa vain nopealla reagoinnilla.

Humanitäärisen suojelun perusteella Suomeen jääneiden pitää Satosen mukaan elättää itse itsensä ja perheensä, jos he haluavat jäädä pysyvästi Suomeen.

- Aina kun vene jostain kohtaa vuotaa, on tapin paikkaa siirrettävä. Jo nyt on näyttöä siitä, että lakimuutoksilla on saatu merkittävästi vähennettyä EU-maista tulevien ja alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrää.

- Nyt maahanmuuttoviraston henkilöstö ja kotouttamisen resurssit ovat kovilla perheenyhdistämisen takia. Taas on aika reagoida ja pian, hän toteaa.

_____________________________________________________

Arto Satonen: Perheenyhdistämissäännösten tiukentamisella on kiire (blogi)

Sunnuntain Hesarista voi lukea minkälainen ruuhka perheenyhdistämisestä on tullut maahanmuuttovirastoon. Erityisesti somalien hakemuksia on paljon ja kasvattilapsia on mukana lähes jokaisessa hakemuksessa. Viranomaisilla on hyvin vaikea työ selvittää, kuka on ihan oikeasti asunut perheessä ja kuka ei. Kaikissa tapauksissa ei voida edes ihmiskaupan mahdollisuutta sulkea pois.

Perheenyhdistämiseen tarvitaan uutta lainsäädäntöä nopeasti. Oppia on otettavissa Tanskasta, jossa perheenyhdistämisoikeuteen on liitetty asumis- ja toimeentuloedellytys. Lupa siis heltiää vasta sitten, kun Suomessa on työpaikka ja kykenee itse omalla työllään elättämään perheensä. Mitä suurempi perhe, sen suuremmat tulot vaaditaan.

Kansainväliset säännökset rajaavat toimeentulovaatimusten ulkopuolelle kansainvälisen pakolaisstatuksen saaneet heille. He ovat aidosti vainon kohteeksi joutuneita ja sen vuoksi heidän oikeutensa tuleekin olla paremmat. Suurin osa perheenyhdistämishakemuksista tulee kuitenkin humanitäärisen suojelun perusteella Suomeen jääneiltä eli siis henkilöitä, jotka ovat saaneet tilapäistä suojaa, koska heidän asuinalueensa tilanne kotimaassa on rauhaton. Jos he haluavat jäädä pysyvästi Suomeen, on luonnollista, että heidän pitää elättää itse itsensä ja perheensä.

Maahanmuuttopolitiikka pysyy hallinnassa vain nopealla reagoinnilla. Aina kun vene jostain kohtaa vuotaa, on tapin paikkaa siirrettävä. Jo nyt on näyttöä siitä, että lakimuutoksilla on saatu merkittävästi vähennettyä EU-maista tulevien ja alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrää. Nyt maahanmuuttoviraston henkilöstö ja kotouttamisen resurssit ovat kovilla perheenyhdistämisen takia. Taas on aika reagoida ja pian.