Raaseporin Vihreät: Enögd och svartögd invandringspolitik 24.8.2010
"Vad är man rädd för inom SDP? Är det verkligen utländsk arbetskraft, eller vill man åtgärda dåliga framgångar i de senaste valen genom att flirta med främlingsfientliga röstare?"
SDP publicerade den 12.8 sin invandringspolitiska rapport. Som bekant är anfall bästa försvar, och i samband med publicerandet kunde vi genom Maarit Feldt-Ranta ta del av SDP:s beskyllningar om hur ”blåögda” De Gröna är i invandringsfrågor.
SDP:s rapport innehåller en del bra saker, såsom kravet att kollektivavtalsvillkor följs. Tyvärr är ändå helhetsintrycket att detta är ett rädslans manifest – utländsk arbetskraft är farlig, särskilt om den kommer från tredje land.
Vad är man rädd för inom SDP? Är det verkligen utländsk arbetskraft, eller vill man åtgärda dåliga framgångar i de senaste valen genom att flirta med främlingsfientliga röstare? Eftersom jag har all respekt för SDP:s räkneförmåga tippar jag på det sistnämnda.
Inom SDP vet man mycket väl att mindre än 4 000 personer utanför EU flyttade till Finland för att arbeta år 2009. Den totala siffran för arbetsrelaterad invandring var 6 700, och ca 8 500 personer sökte sig till Finland p.g.a. familjeband. Från dessa siffror kan var och en utläsa att den utländska arbetskraftsinvandringen är försumbar i förhållande till antalet arbetslösa.
SDP gör ett veritabelt kvanthopp när det gäller återflyttning. Trots att arbetskraft genom immigration i övrigt anses överflödig ska vi aktivt locka återflyttare. Budskapet är tydligt – ”Finland tillhör finländare”. Sådana tongångar har vi hört förr, men på finska, och inte från SDP.
I stället för att se till arbetssökande personers etniska eller geografiska bakgrund, borde vi se till arbetsmarknadens behov. Finland behöver utländska experter, branschspecifik arbetskraft även under lågkonjunktur, och ett ökat arbetskraftsunderlag i ett förbättrat konjunkturläge. Inget av detta är bort från någon av oss, utan tvärtom en förutsättning för social och ekonomisk framgång i ett land vars befolkning åldras och andelen personer i arbetslivet minskar.
Ett fientligt klimat med många barriärer försämrar Finlands internationella rykte och gör det svårare för företag och den offentliga sektorn att rekrytera internationellt. Underbyggandet av rädsla för det främmande gynnar heller inte på sikt något parti som seriöst inriktar sig på ett rättvist och välmående samhälle. Däremot kan det motsatta vara sant.
SDP må tycka vad man vill om De Grönas förhållningssätt till invandringspolitik. Personligen är jag stolt över det. Tyvärr får jag konstatera att SDP:s linjeval är antingen enögt eller svartögt.
Marko Reinikainen, riksdagskandidat i Nyland (De Gröna)