tiistai 31. elokuuta 2010

MTV3: Suomen viranomaisia varoitettiin romanien joukkomuutosta

MTV3: Suomen viranomaisia varoitettiin romanien joukkomuutosta 31.8.2010
Rita Strömmer: Sirkushuveista ja taloudesta 25.8.2010

Suomen viranomaisia varoitettiin romanien joukkomuutosta jo muutama vuosi sitten, mutta neuvot kaikuivat kuuroille korville.

Näin vakuuttaa Romanian romani- ja vähemmistökeskuksen johtaja Valeriu Nicolae. Hänen mukaansa romanien maastamuuttoa on tällä hetkellä erittäin vaikea pysäyttää.

- Sanoin heille, että ilman vakavasti otettavaa suunnitelmaa EU-tasolla ja kansallisella tasolla, tullaan näkemään kasvava romanien muuttoaalto. Se tuo mukanaan myös Suomessa väliaikaisia slummeja.

Kaksi vuotta sitten ilmiön laajuuteen havahduttiin myös Suomessa. Nicolaen mukaan "herääminen" tuli kuitenkin liian myöhään.

- Selitin, että mitään ei ole enää tehtävissä. Jotta tämä ongelma ratkaistaisiin, pitäisi kuroa umpeen elintasokuilu.
Matkalipun hinnan saa takaisin kerjäämällä kolme päivää

EU:ssa on tiettävästi noin 9 miljoonaa romania, Romaniassa arviolta pari miljoonaa. Romaniassa monet pitävät kerjäläisongelmaa yksittäisten maiden sisäpoliittisena vaalipelinä sekä EU:n yhteisenä asiana.

Romanian ulkoministeriön romaniasiain neuvonantaja Gheorghe Raducan haluaa niin ikään pestä kätensä asiasta.

- Romanian hallitus ei voi tehdä enempää kuin se on tähän mennessä tehnyt, Raducan kuittaa.

Romaniassa romaneja ja päättäjiä tavannut toimittaja Rita Strömmer kuvailee romanien oloja maassa alkeellisiksi. Elintasoerot valtaväestöön ovat suuret.

Kun työtä ei ole, on pakko yrittää jotain muuta. Matka esimerkiksi Suomeen maksaa 95 euroa. Sen saa takaisin kerjäämällä kolme päivää. Parin kuukauden kerjäämisellä maksaa Romaniassa vuokran ja sähkön pitkäksi aikaa. Tämä viesti ei mennyt perille 2000 luvun puolivälissä, kun suomalaiset kävivät tutustumassa kerjäläisasiaan Romaniassa.

---

Rita Strömmer: Sirkushuveista ja taloudesta

Tänään on ruodittu romaniasiaa oikein joukolla. Aamupäivällä tapasin parinkin eri järjestön edustajia ja pistäydyin kurkistamassa romanien kerroshökkeliin.

Siellä asui parikymmentä perhettä. En aio tässä kertoa sen enempää romanien asuinoloista, köyhyydestä tai muustakaan kurjasta. Kuvat kertonevat niistä sitten enemmän.

Sen sijaan kerron erittäin huvittuneesta romanimiehestä, jota ei pidetä romanimiehenä, sillä hän on varakas ja opiskellut. Sehän ei tietenkään vielä takaa minkään valtakunnan sydämensivistystä eikä viisautta, mutta tällä kaverilla on ilmeisesti myös näkemystä, sillä hänet on kutsuttu konsultoimaan romaneja koskevissa asioissa ympäri Eurooppaa. Myös Suomeen. Tosin viimeisin kutsu oli hieman hämmentävä, sillä nyt lähestyvä seminaari velvoittaa puhujan maksamaan matkan ja hotellimajoituksen ja sitten jakelemaan neuvoja, joita ei kuulemma viimeksi edes kuunneltu.

Varakas romanimies kertoi, kuinka suomalaisvaltuuskunta kävi taannoin Romaniassa kysymässä neuvoa kasvavaan kerjäläisongelmaan. Me kaikki kuulimme siitä uutisissa. Seuraavaksi hän naureskeli, että jos joku valtuuskunnan jäsenistä olisi kuunnellut mitä hän silloin sanoi, kerjäläistilanne Suomessa voisi olla toinen. Hän oli kuulemma ohjeistanut ja neuvonut. (palaan haastatteluun sitten ruudussa) Nyt hänen mielestään tilanne on kuitenkin ”riistäytynyt” käsistä ja jossain määrin on liian myöhäistä tehdä enää mitään, ellei koko vapaata liikkumista Euroopassa pistetä jäihin.

Lisäksi puhuimme asiasta, joka ei ole niin huvittava. Nimittäin vaaleista ja poliittisista irtopisteistä. Kuinka monta poliitikkoa valitaan Euroopassa sillä perusteella, että hän käyttää romanivastaisuutta (tai muukalaisvihamielisyyttä) vaaliaseena? Ranskassa presidentin romahtanut suosio sai heti hieman nostetta romanien ”vapaaehtoisen paluumuuton” ansiosta. Sen verran näistä paluumuuttajista keskustelin, että osa on jo ilmoittanut lähtevänsä takaisin Ranskaan. Tämän kertoi lentolastillista vastassa olleen järjestön edustaja.

Euroopassa saa siis liikkua vapaasti. Romanimies ennakoi seuraavan ”aallon” tulevan suhteellisen pian, kunhan Serbiassa asuvat romanit luovat kontakteja ja älyävät lähteä liikkeelle kohti pohjolaa. Heitä on kuulemma noin 100 000.