perjantai 20. elokuuta 2010

Vartti: Opiskelijat jonottavat oleskelulupia aamuisin

Vartti: Opiskelijat jonottavat oleskelulupia aamuisin 20.8.2010

On tavallista, että Espoon pääpoliisiaseman ulkomaalaisten lupapalvelupisteelle jonotetaan Kilossa ennen aukeamisaikaa.

- Jopa puoli seitsemältä tullaan jonottamaan, maahanmuuttokanslian esimies Aila Siipo Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo.

Asiakasmäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Erityisesti ulkomaalaiset opiskelijat työllistävät virkailijoita. Asioiden käsittely hidastuu usein tarvittavien liitteiden puuttumisen tai epäselvyyksien vuoksi.

Oleskelulupa opiskelua varten myönnetään useimmiten vuodeksi kerrallaan. Kun opiskelija hakee jatkolupaa, törmätään yhä useammin siihen, että opintojen sijaan henkilö onkin keskittynyt työntekoon.

- Tämä on joillakin tietoista maahantulosäännösten kiertämistä, Siipo sanoo.

Töiden vuoksi Suomeen muuttavien on haettava työperusteista oleskelulupaa. Mutta työpaikka pitäisi olla löydettynä jo ennen Suomeen muuttoa. Opiskelupaikan perusteella oleskeluluvan hankkiminen on siksi se helpompi tie.

Tietenkään kaikki ulkomaalaiset opiskelijat eivät ole hakeutuneet Suomeen palkkatyötä tekemään. Monen tavoitteena on suorittaa loppututkinto.

– Ulkomaalaisia opiskelijoita on erityisesti ammattikorkeakouluissa ja TKK:lla. Heitä on paljon Kiinasta ja Afrikan maista, Nigeriasta ja jonkun verran Keniasta, myös Etiopiasta. Jonkun verran myös Bangladeshista, Siipo kertoo.

Jos asiat ovat kunnossa, oleskeluluvan saa Espoossa parhaimmillaan yhdellä käyntikerralla.