YLE Uutiset: Kuusi viikkoa muslimina opetti suvaitsevaisuutta 25.8.2010
Perjantaina Ylen TV1:llä alkavassa tosi-tv-ohjelmassa viisi erilaista suomalaista kokeilee kuuden viikon ajan elämää muslimina. Striptease-taiteilijana työskentelevän Kirsikka Kelloniemen ja miehen kanssa elävän Antti Ehon elämä muuttui kuudeksi viikoksi täysin.
Antti Eho työskentelee normaalielämässä DJ:nä ja omistaa baarin. Islamin uskossa alkoholin juomista tai tanssimista ei katsota hyvällä.
- Oikeastaan kaikki, mitä teen normaalielämässä ja mikä kuuluu työhöni on islamin uskon mukaan kiellettyä. Muslimina eläminen mullisti elämäni ja oli ajoittain todella rankkaa, Eho muistelee.
Hänelle oli kova paikka kuunnella, miten muslimit suhtautuvat hänen seksuaaliseen suuntautumiseensa.
- Homoseksuaalisuus rinnastetaan monissa maissa aviorikokseen, ja siitä voi seurata todella kova rangaistus, Eho sanoo.
Muslimien asenne kummastutti, sillä hän itse uskoo, että homoksi synnytään.
- Muslimimaissa miestä saa rakastaa ja mies saa elää miehen kanssa, mutta seksuaalinen akti miesten välillä ei ole hyväksyttyä, ihmettelee Eho.
Vartalon peittäminen oli vapauttavaa
Kirsikka Kelloniemen normaaliin elämään alastomuus kuuluu luonnollisena osana. Muslimin elämää kokeillessaan Kelloniemi pukeutui hiukset peittävään huiviin ja pitkään kaapuun.
- Tunsin sen oikeastaan hirveän vapauttavana. Uskon, että kaipaan joskus vielä sitä, että voisin julkisella paikalla liikkuessani pukeutua kaapuun, miettii Kelloniemi.
Kelloniemi joutui tarkkaan miettimään käytöstänsä käyttäessään arabinaisen asua. Hän ei halunnut loukata uskontoa kulkemalla holtittomasti asu päällä. Hän myös oppi, että osa musliminaisista peittää itsensä omasta tahdostansa.
- Mielestäni se on naisen alistamista, jos mies päättää, ettei nainen saa mennä esimerkiksi kauppaan ilman huntua. Mutta kunnioitan sellaisten naisten päätöstä, jotka omasta tahdostansa haluavat peittää itsensä, Kelloniemi miettii.
Kokemus muslimina opetti myös suvaitsevaisuutta.
- Aikaisemmin naureskelin uskovaisille ja suhtauduin pilkallisesti. Kokeilun myötä sain käsityksen, että erittäin alykkäilläkin ihmisillä on uskonsa, ja sitä täytyy kunnioittaa, Kelloniemi sanoo.